Kaip turi maitintis būsima mama

Kaip turi maitintis būsima mama

12. Oct 2016, 11:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jūs turite valgyti dažnai ir po truputį. Geriau dienos mitybos racioną paskirstyti į 5-6 dalis. Atminkite: geriau dažniau valgyti ir jaustis truputį alkanai nei persivalgyti ir jausti sunkumą skrandyje. Išbraukite iš savo mitybos keptus, rūkytus, marinuotus patiekalus. Pirmenybę teikite virtiems, garintiems ir troškintiems patiekalams.

Stenkitės nevalgyti 2-3 valandas prieš miegą, ir jei esate alkana – geriau suvalgykite indelį jogurto ar išgerkite stiklinę kefyro, suvalgykite obuolį arba kitą vaisių.

Svarbu suprasti, kad nereikia į save kimšti nesveiką ir nemėgstamą maistą. Jei jums nepatinka kuris nors maisto produktas, pavyzdžiui, nėštumo metu negalite pakęsti varškės, tuomet jos ir nevalgykite, nepaisant jos naudos. Ją geriau pakeiskite, pavyzdžiui, sūriu arba jogurtu/kefyru.

Laukiantis kūdikio, padidėja suvartojamų  baltymų poreikis - svarbiausios „statybinės“ medžiagos, taip reikalingos mažylio augimui. Nėštutės kasdienėje mityboje turėtų būti bent 100 gramų baltymų, idealiu atveju 60% turėtų sudaryti gyvulinės kilmės baltymai, pavyzdžiui, mėsos, žuvies ir pieno produktai. Likusieji 40% baltymų turėtų būti suvartojama gauti iš grūdinų košių, daržovių, vaisių ir ankštinių produktų.

Jokiu būdu negalima atsisakyti riebalų, kaip dažnai klaidingai galvoja nėščiosios, norėdamos išvengti per didelio svorio prieaugio. Būtinas riebalų kiekis būsimos motinos racione turėtų sudaryti 80 gramų per dieną, iš kurių apie 25-30 gramų turėtų sudaryti augalinis aliejus, kuris yra ne tik energijos tiekėjas, bet ir vitamino E šaltinis, taip būtinas normaliai nėštumo eigai.

Mineralai bei mikroelementai taip pat reikalingi normaliam vaisiaus vystymuisi. Svarbiausi iš jų yra kalcis, fosforas, magnis, kalis, natris ir geležis. Kalcis, fosforas ir magnis – pagrindiniai “statybiniai“ elementai, reikalingi skeleto-raumenų sistemai (kaulams ir kremzlėms). Esant kalcio trūkumui nėštumo metu, vaisius „ims“ jį iš mamos kaulų ir dantų, o tai gali sukelti kaulų minkštėjimą, padidinti jų trapumą bei deformacijas, taip pat paskatinti dantų ėduonies atsiradimą.

Pagrindiniai kalcio šaltiniai - pienas ir jo produktai, sūris, riešutai, žalios daržovės. Daug fosforo randama mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose, neišvalytuose grūduose, o magnio šaltinis -  arbūzai, kruopos, riešutai, daržovės.

Kalbant apie vaisius, daržoves ir uogas - juos gali valgyti tiek, kiek norite  - kuo daugiau, tuo geriau. Nes norint užtikrinti nėščiosios organizmui reikiamą vitaminų ir mineralų kiekį, kasdien reikia svalgyti šviežių uogų, vaisių ir daržovių, žalumynų. Teikite pirmenybę nacionalinei virtuvei - patiekalams ir produktams, užaugintiems šalyje, kurioje gyvenate. Pavyzdžiui, moterims, gyvenančioms vidurinėje klimato juostoje, geriau teikti pirmenybę įprastiems kopūstams ir obuoliams, o ne egzotiškiems greipfrutams ir ananasams.