Kaip ir kiek vaikučiai juda mamų pilvukuose?

Kaip ir kiek vaikučiai juda mamų pilvukuose?

18. Jul 2014, 10:31 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Gyvendamas mamos pilvelyje kūdikis tam tikrus judesius atlieka jau nuo antro nėštumo mėnesio. Tačiau turi praeiti dar daug laiko, kad mama juos pajustų. 

Pirmieji judesiai jaučiami apie 18-20 nėštumo savaitę

Pirmuosius judesius, kurie dar nejaučiami mamai, puikiai galima matyti darant ultragarso procedūrą. Tuo tarpu juos pajaučia moterys įvairiu nėštumo laiku. Pirmą kartą gimdančios dažniausiai šiek tiek vėliau už antrą kartą ir daugiau gimdančiąsias. Manoma, kad vidutiniškai pirmuosius judesius moteris pajaučia 19-20 savaitę, jei gimdo pirmą kartą ir 18-19 nėštumo savaitę, kai gimdo ne pirmą kartą.

Kaip juda mažylis priklausomai nuo nėštumo laiko? 

20-24 nėštumo savaitės. Mažylio judesiai tampa vis labiau pastebimi būsimajai mamai, ypač jie aiškūs dienos metu. Kartais mamos sako, kad jų mažyliai pilve labiau juda vakare, o ne dieną, tačiau tai vargu ar tiesa –mažyliai aktyvesni būna dieną, tiesiog dirbdama ir užsiėmusi mama to nepastebi, o grįžus po darbo ir labiau įsiklausius į savo kūną, ji pastebi ir jaučia judesius labiau.

 24 -28 nėštumo savaitės. Šiuo nėštumo metu gimdoje yra maždaug 750ml vandens, taigi, mažyliui, kuris dar nėra labai didelis, sudarytos visos sąlygos daug judėti, atlikti net ir „akrobatinių“ judesių. Kartais atidžios mamos net pastebi, kaip pilvelio gyventojas sujuda nuo aštresnio garso ar triukšmo.

Nuo 29 nėštumo savaitės. Mažylis labai sparčiai auga, ir gimdoje jam darosi vis mažiau vietos, judesiai tampa labiau trumpi ir konkretesni. 

Nuo 32 nėštumo savaitės. Šiuo metu dar jaučiamas padidėjęs vaikučio aktyvumas pilvelyje, o vėliau dė mažėjančios vietos, judesių intensyvumas tik mažės.

Nuo 36 nėštumo savaitės. Šiuo metu vaisius jau būna tokioje padėtyje, kokioje gims (nors pasitaiko ir išimčių). Priklausomai nuo vaiko padėties (pirmeninė ar sėdmeninė), jūs jausite judesius tam tikroje pilvo vietoje – arba jo apačioje, arba viršuje.  

36-40 nėštumo savaitės. Vaikutis mėgsta čiulpti savo pirštą, ir jeigu šis iškrenta iš burnytės, galima jausti, kaip jis pakrutina savo galvą, norėdamas jį įdėti atgal. Likus keletui savaičių iki gimdymo, mažėja judesių, tačiau aiškiai galima pastebėti vaikučio būdravimo ir miegojimo periodus. 

Svarbu

Jeigu pastebite, kad sumažėjo vaikučio judesių, atsigulkite ir ramiai pagulėkite. Paprastai, kai mama yra aktyvi, daug vaikšto, vaikutis gimdoje „užsūpuojamas“ ir užmiega. Kai mama rami, mažylis pribunda ir praneša apie save judesiais. Taip pat vaikas gimdoje judesiais reaguoja į triukšmą ir garsią muziką.

Kartais vangūs mažylio judesiai pilvuko gali perspėti apie deguonies trūkumą, todėl jei jūs nerimaujate būtinai pasisakykite apie tai jus prižiūrinčiam gydytojui.

Ar aktyvus buvo Jūsų mažylis, kai gyveno pilvelyje?