Kas padeda kovoti su strijomis?

Kas padeda kovoti su strijomis?

16. May 2017, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Klausimą apie strijas ir priemones nuo jų apsiginti uždavė Monika ir atsakymą gavo iš akušerės Ievos Girdvainienės.

Jei ir tu turi klausimų - klausk:

20170410120939-92305.jpg

O mes šiandien pabandysime plačiau apie tai pakalbėti.

Kūdikio laukimo periodas yra stebuklingas, tačiau ne vienai būsimai mamai džiaugsmo visai neteikia nemalonus odos (ypač pilvo srityje) tempimo pojūtis ar ją pradedančios „puošti“ strijos – balti, rausvi ar net mėlyni ruoželiai, atsirandantys dėl staigaus svorio priaugimo ir hormoninių organizmo pokyčių.

Ar aš turėsiu strijų? 

Šį klausimą sau užduoda kiekviena būsima mama. Paprastai strijų atsiranda bent trims iš penkių nėščiųjų šeštą septintą nėštumo mėnesį. Nustatyti, ar atsiras strijų, galima atsakant į kelis klausimus. 

Reikėtų pažvelgti į ankstesnius gyvenimo periodus, ypač paauglystę, kai vyko hormoniniai pokyčiai, ir pagalvoti, ar anksčiau yra buvę strijų. Jeigu jau esate turėjusi strijų prieš nėštumo periodą, tikėtina, kad jų vėl atsiras nėštumo metu. 

Atidžiai stebėkite, kaip kinta jūsų svoris. Anksčiau manyta, kad strijos atsiranda vien tik dėl mechaninio odos tempimosi, augant mažyliui. Vėliau paaiškėjo, kad daug įtakos turi ir hormoniniai pokyčiai. Visgi „papilnėti“ reikėtų laipsniškai. Atidžiai save stebėti patartina paskutiniais nėštumo mėnesiais. 

Kokio amžiaus pastojote? Jaunos moters oda yra daug stangresnė, o senstant ji glemba ir praranda elastingumą. Kuo jaunesnė esate, tuo didesnė yra strijų atsiradimo tikimybė. 

Jūs – mamos veidrodis? Kas gi kitas, jei ne mama, pasidalins geriausiais nėštumo ir vaikelio priežiūros patarimais? Verta mamos paklausti, ar ji nėštumo metu turėjo strijų. Laikui bėgant jos gali būti išblukusios ir, naudojant tinkamas priemones, tausios praktiškai nematomos. Polinkis į strijas yra mūsų genuose, tad tai paveldime. Jeigu mama turi strijų, tikėtina, kad jų turėsite ir jūs. Tačiau laiku ir tinkamai pasirūpinus oda, šių „puošmenų“ galima išvengti. 

Trys taisyklės odos grožiui išsaugoti nėštumo metu

Strijų atsiradimas priklauso nuo odos elastingumo, kurį palaiko kolagenas bei elastinas. Nėštumo metu svarbu atkreipti daugiau dėmesio į mitybą. Tai naudinga ne tik odai, bet ir būsimos mamos bei vaikelio sveikatai. Verta rinktis produktus, turinčius daugiau baltymų, valgyti daug daržovių. Venkite daug angliavandenių turinčių patiekalų. 

Puoselėkite ir mylėkite savo odą. Dažna mamytė lanko nėščiųjų užsiėmimus ir ten mankštinasi. Jeigu manote, kad tai – ne jums, pabandykite namuose masažą aliejais, kontrastinį dušą. Tai padeda suaktyvinti odos kraujotaką, išlaiko ją gyvybingesnę. 

Drėkinamieji aliejai nėštumo metu – geriausi draugai. Rinkitės tokius, kurie turi odos elastingumą, drėgmę didinančių ypatybių, skatinančių odos atsinaujinimą. Tokie aliejai padės išvengti ne tik nemalonaus odos tempimo pojūčio, bet ir įtrūkių – strijų. Aliejus galima pradėti naudoti jau antrojo trimestro metu. Tad nėštumo periodas virs tikru malonumu ir stebuklo laukimu, nereikės net pagalvoti apie odos problemas.