Kaip dažnai galima gerti kavą nėštumo metu: ginekologės patarimai

23. Jun 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Laukimosi stebuklą išgyvenanti moteris ir ją mylintys artimieji natūraliai tampa dėmesingesni jos sveikatai. 

Bene kiekviena nėštutė pradeda dėmesingiau atsirinkti, kiek ir kada valgo. O štai ryte, kai rankos atrodo pačios tiesiasi link kvapnios kavos puodelio, iškyla klausimas, o ar aš, laukdamasi mažylio, galiu ją gerti?

Užsiliūliavus maloniais kavos gėrimo ritualo pojūčiais, kažkur giliai kirba ramybės neduodantis klausimas – ar šis malonumas nepakenks mano taip laukiamam mažiukui?

25 metų darbo praktikos turinti akušerė-ginekologė Birutė Ramanauskienė pastebėjo, jog nėštutės keičiasi. "Prieš dvidešimt metų tiek draudimų, kiek yra dabar, nėščiosios neturėjo. Tuos draudimus jos girdi iš medikų, iš savo aplinkos, šeimos, artimųjų, interneto. Ir tie draudimai turi neigiamą krūvį. To negalima nėščiajai, ir to negalima...", - pasakojo gydytoja.

Nėščiosios, ypač pirmagimio besilaukiančios, labai klauso visų patarimų, įsibaimina ir nebežino, kaip elgtis. O be reikalo, nes, anot gydytojos, tos baimės kelia tik įtampą.

"Jeigu moteris įprastai gerdavo du puodelius kavos per dieną, nematau nieko blogo, jei tiek kavos ji gers ir nėštumo metu", - paaiškino B.Ramanauskienė.

Ką daryti nėštutėms, turinčioms žemą kraujospūdį?

Pasak gydytojos ginekologės, tos besilaukiančios, kurios turi žemą kraujospūdį, turėtų nuolat mankštintis ir gerti pakankamą kiekį skysčių - tai kels kraujospūdį daug efektyviau, nei išgertas kavos puodelis.

Skaičiuokite kofeino kiekį

Jei kavos gėrimas suteikia jums tikrą dienos malonumą, tam, kad galėtumėte gerti kavą ramia širdimi ir sąžine – pasiskaičiuokite, kiek suvartojate per dieną ne kavos, o kofeino. 

"Reikėtų praktiškai paskaičiuoti, kiek gi kofeino gaunate. Nieko kito nevartojant, tik geriant vandenį ar švelnią žolelių arbatą, per dieną galite išgerti du puodelius kavos. Bet turėkite galvoje, kad kofeinas yra ir kituose gėrimuose - juodoje, žalioje arbatose, energetiniuose gėrimuose. Jų, žinoma, reikėtų vengti ne tik dėl paslėpto kofeino, bet ir dėl cukraus. Tad jei per dieną vartojate šių gėrimų bei ne vieną puodelį arbatos ir dar kavos, tuomet kofeino bus tikrai per daug", - pasakojo gydytoja.

Nors laukimas yra fiziologinė moters būsena, jis atneša ir daug naujų pojūčių. Nebūtinai labai malonių, pradedant rytiniais pykinimais, baigiant tiesiog paskutinių mėnesių nuovargiu. Tad mažyti malonumą dienos bėgyje tiesiog privalome sau padovanoti.

Na o tuo, kad malonumas būtų išskirtinis – pasirūpinti galėtų būsimasis tėvelis tokią kvapnią ir karčią kavą pristatydamas tiesiai į lovą. Juk po tokio džiaugsmo – šypsena ir gera nuotaika garantuota.