Kiek lepintis saule nėštumo metu?

Kiek lepintis saule nėštumo metu?

26. May 2014, 08:49 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Saulės šviesa žmogui duoda daug gero, tai natūrali profilaktika prieš osteoparozę, gavimas vitamino D. Tačiau reikia atminti, jog nėštumas – ne liga, o ypatinga moters būklė jos gyvenime.

Pasak ginekologų, nėštumo metu moters odos pigmentacija pasikeičia ir lepinimosi prieš saulę metu nesusidaro rudos dėmės. Bet lindėti šešėlyje taip pat nereikia. Svarbiausia, viską daryti saikingai, nes yra pavojus gauti saulės smūgį.

Saulėtą, karštą dieną būsimai mamytei patartina vaikštinėti pajūriu ar ežero pakrante, kojas skalaujant vėsiame vandenyje (žinoma, vilkint lengva palaidine), kuris padeda sumažinti kojų tinimą ir paburkimą.

Būdamos saulėje, užsidėkite kepurę plačiais kraštais, tai geriau apsaugos veidą nuo saulės. Nebūkite tiesioginiuose saulės spinduliuose. Tai bus papildomas krūvis kraujo apytakai.

Kiek laiko būti saulėtą dieną lauke?

Tai priklauso, kokiam tipui pagal plaukų spalvą, akis ir odą jūs priklausote. Yra šviesaus, keltiško (dauguma mūsų klimato žmonių jam priklauso) ir tamsaus (rytietiško tipo).

Jeigu tu priklausai:

-šviesios odos tipui (rausvi/ryži plaukai, mėlynos akys), gali būti saulėje be apsauginio kremo tik 5-10 min.;

-vidutiniam odos tipui (rusvi arba rudi plaukai, mėlynos, rudos arba žalios akys), gali būti saulėje be apsauginio kremo tik 10-15 min.;

-tamsiam odos tipui – 20-30 min.

Kaip apsaugoti pilvuką nuo UV spindulių?

Nėštumo metu pilvo oda tokia pat plona kaip ir naujagimio, bet ir stipresnė trečdaliu nei iki neštumo. Pilvuką būnant saulėje reikia ištepti apsauginiu kremu nuo saulės, turinčiu ne mažesnį nei 20 SPF faktorių, būkite saulėje ne ilgiau 15 minučių. Tačiau geriausia pilvuką pridengti palaidine ar medvilniniu rankšluosčiu. Nudegus saulėje pilvuko odą niežti dukart labiau nei paprastą odą.

Ar apsaugo drabužiai nuo saulės?

Kuo plonesni drabužiai, tuo daugiau spindulių prasiskverbia pro juos. Sintetinė medžiaga žymiau daugiau praleidžia saulės spindulių nei natūralus pluoštas kaip mdvilnė.

Ar galima įdegti šešėlyje?

Taip, nes saulės spinduliai atsispindi nuo vandens, smėlio, akmenų, namų sienų ir net nuo žolės. Jautrią odą turintys žmonės gali įdegti net ir nebūdami tiesioginuose saulės spinduliuose. Todėl geriau naudok apsauginį saulės kremą net ir būdama pavėsyje.

Beje, saulės spinduliai prasiskverbia į vandenį iki metro gylio, todėl nuo saulės spindulių nepasislėpsi net ir sėdėdama atvirame baseine ar ežero pakrantėje.

O ar tu deginaisi būdama nėščia?