Kiek tiksliai ir kokių vitaminų reikia nėštutei?

Kiek tiksliai ir kokių vitaminų reikia nėštutei?

01. May 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šiais laikais ne kiekviena būsima mamytė gali leisti sau valgyti ekologiškas daržoves ir vaisius, šviežiai pagamintą, gerai subalansuotą ir nešildytą maistą. 

Kaip Mamyčių klubui pasakojo "Eurovaistinės" vaistininkė Gintarė Paulauskaitė, vitaminų ir mineralų trūkumas pasireiškia įvairiais simptomais: nuovargiu, slenkančiais plaukais, pamėlusiais paakiais, pablogėjusia nuotaika, mėšlungiu ir kita.

Todėl kartais verta papildyti įprastą mitybą įvairiomis medžiagomis, ypač kai padidėjęs jų poreikis – šiuo atveju būsimoms mamytėms. 

Jei nėštumo metu būsimai mamytei trūksta vitaminų ir mineralų, tai gali atsiliepti būsimam vaikučiui.

Per dieną nėštumo metu patartina suvartoti:

10 mg vitamino E,

80 mg vitamino C,

5 µg vitamino D, 

1000 – 1200 mg kalcio,

350 mg magnio (pakankamas jo kiekis užtikrins normalų gimdos raumenų tonusą ir apsaugos nuo komplikacijų gimdymo metu),

30 mg geležies,

15 mg cinko (jo trūkumas gali sukelti priešlaikinį gimdymą),

400 µg folio rūgšties,

1,4 mg vitamino B1,

1,9 mg vitamino B2,

2,2 mg vitamino B12.

Magnio svarba

“Labai norėčiau akcentuoti magnį. Tai – labai svarbus mikroelementas ir jo stoka pasitaiko labai dažnai. Pagrindiniai magnio trūkumo simptomai – raumenų mėšlungis, irzlumas, galvos sukimasis, ūžimas ausyse, tačiau dažnai ir nepasireiškia jokių simptomų”, - pasakojo G.Paulauskaitė.

Renkantis magnio preparatą vaistininkė patarė atkreipti dėmesį į magnio druską; iš magnio citrato, laktato, apartato ar gliukonato magnio pasisavinama daugiau nei iš magnio oksido. Taip pat skysti magnio preparatai pasisavinami geriau.

Folinė rūgštis 

Taip pat verta pašnekėti ir apie folinę rūgštį. Ji ypatingai svarbi nėštumo pradžioje, kol dar nesusiformavusi placenta.

„Daugybės mokslinių straipsnių duomenimis, daugiau nei pusės apsigimimų galima būtų išvengti, jei būsimos mamytės besilaukdamos pakankamai gautų folio rūgšties. Jos per parą reikėtų apie 400 mikrogramų.

Jei mamytė geria polivitaminus, tuomet papildomai vartoti folio rūgšties nereikia, kadangi paprastai jos jau būna maisto papildo sudėtyje. Taigi, nepamirškite išstudijuoti etiketės arba paprašyti vaistininko patarimo“, - patarė vaistininkė.

Vitaminas A

Besirenkant polivitaminus nėščiosioms būtina atkreipti dėmesį į tai, kad juose nebūtų arba būtų labai mažai vitamino A (dar vadinamo retinoliu) – medicininėje literatūroje atsiranda duomenų, kad didelės jo dozės gali didinti apsigimimų pavojų.

Lietuvoje maisto papildų vartojimas vis didėja. Didėja ir jų pasiūla. Todėl prieš renkantis vitaminų ir mineralų kompleksus nieščiosioms, geriau pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku.