Kodėl būna nesivystantis nėštumas?

Kodėl būna nesivystantis nėštumas?

20. Jul 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

MK redakcija yra gavusi ne vieną laišką, kuriuose moterys desperatiškai klausia, kokiais atvejais staiga nėštumas nutrūksta, kodėl jis toliau nesivysto. Skaudi tema, tačiau su gydytojos ginekologės Linos Rudaitienės pagalba bandysime išsiaiškinti to priežastis. 

Kodėl iki dvyliktos nėštumo savaitės dažna moteris nesigiria esanti nėščia, baiminasi net prasitarti. Gal tai ir prietaras, vis dėlto maždaug 80 procentų visų persileidimų įvyksta iki 12 savaitės. Tai priklauso ir nuo amžiaus: nuo 12% tai atsitinka jaunesniems nei 20 metų moterims, iki 26% – vyresniems nei 40 metų.

Gydytoja nuramina: "Nėštumo eigos pati moteris įtakoti negali – nei savo mintimis, nei veiksmais. Ir, žinoma, persileidimo priežastis tikrai nėra ta, kad nėščioji šia žinia pasidalino su kitais žmonėmis. Statistika negailestinga, tačiau taip yra“.

Nesivystantis nėštumas – tai savaiminio persileidimo forma, kai žuvę nėštumo audiniai užsilieka gimdoje.

Tokiu atveju moteris gali nieko blogo nejausti, net neįtarti, kad nėštumas nesivysto. Tačiau atidžiau stebint savo savijautą galima pastebėti, kad sumažėja krūtų tempimas, gali šiek tiek nukristi svoris. Toks nėštumas gimdoje gali užsilaikyti kelias savaites.

Galimos priežastys

50–60 procentų priežastis – chromosominės vystymosi anomalijos, kurios neleidžia toliau normaliai vystytis nėštumui.

Visą kitą dalį sudaro įvairios priežastys:

  • infekcija,
  • lėtinės motinos ligos,
  • mitybos sutrikimai,
  • vaistų vartojimas,
  • kenksmingi aplinkos faktoriai,
  • imuninės ligos,
  • fizinė trauma, sunkus fizinis krūvis,
  • ryškios gimdos vystymosi anomalijos (šiuo atveju, kad pasirodė maža gimda – tikrai nebus priežastis), saaugiminė gimdos liga.

Pasak ginekologės L.Rudaitienės, daugeliu atvejų dažna priežastis - chromosominės anomalijos (tai rodo ir ankstyvas nėštumo nesivystymas).

Nustojus nėštumui vystytis dažniausiai po kelių dienų prasideda kraujavimas ir įmanomas savaiminis gimdos išsivalymas. Kai taip neįvyksta, reikalingas instrumentinis nėštumo pašalinimas.

Kada vėl galima pastoti?

Pasak gydytojos, tada, kai atsistatys kiaušidžių, gimdos gleivinės funkcija – tai rodys normalus mėnesinių ciklas. Po trijų ciklų (anksčiausiai) – bandyti vėl planuoti nėštumą. 

Ekspertai

Lina Rudaitienė

„Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė
Lina Rudaitienė in-vecaku-skola