Kokią lovytę rinkti kūdikiui?

Kokią lovytę rinkti kūdikiui?

28. Jul 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar Jums yra svarbu, kokioje lovoje gulėti?

Tikriausiai, atsakysite "taip" - dauguma suaugusiųjų prisipažįsta, kad geriausiai išsimiega ir pailsi būtent savo lovoje. Dabar pagalvokime apie mūsų vaikus - jie ne išimtis, todėl tinkama ir patogi lovelė mažiesiems yra labai svarbus baldas, kurį mes išrinkti turime itin atsakingai!

Neretai lovelė atitenka iš vyresniojo vaiko mažesniajam, ją padovanoja artimieji ar net būna atvejų, kad mažylis miega tėčio ar mamos vaikystės lovelėje. Tai iš tiesų graži tradicija. Tačiau jei lovytę naujagimiui išsiruošite pirkti patys, parduotuvėje nuo jų pasiūlos gali apsisukti galva. "Mamyčių klubas" rekomenduoja pasidomėti iš anksto, kokių lovyčių būna, ir kokiais kriterijais vadovaudamiesi norėtumėte lovelę pirkti?

Specialistės patarimas:

“Baltijos Amerikos klinikos” kineziterapeutė  Jurgita Skiotytė "Mamyčių klubui" patarė renkantis lovelę atkreipti dėmesį į šiuos 3 faktorius: 

- Lovytė turėtų būti ergonomiška. Tai reiškia, turinti užapvalintus kampus, kad kūdikėlis neužsigautų.

- Labai gerai, kai lovytė yra pakeliamu ir nuleidžiamu dugnu. Tai ne tik svarbu kūdikio saugumui, bet ir mamos nugarai – kad žemai lenkiantis jos neskaudėtų.

- Lovytės grotų tarpai negali būti didesni kaip vaiko galvytė, idealūs yra apie 7 cm.

Kokią lovytę rinktis?

"Mamyčių klubas" parengė jums trumpą naujagimių lovelių apžvalgą, ir ją pradedeame nuo supamosios lovelės - lopšio. Tai nestandartinių išmatavimų lovelę, skirta naujagimiams ir kūdikiams, kurie dar nesėdi. Priklausomai nuo jūsų vaiko ūgio ir svorio, joje mažylis komfortiškai jausis iki 3-6 mėnesių. Vaikui pradėjus vartytis bei sėdėti, lova - lopšys tampa nebesaugi, ir reikia kūdikį perkelti į didesnę ir stabilią lovelę.

Panašių lopšių būna ir pintų. Kaip pastebi mamos, tokios lovelės- lopšiai atrodo romantiškai ir gražiai, tačiau nėra labai praktiški ir gana trumpaamžiai.

Lovelė su ratukais ar be jų? 

Lovelė su ratukais skirta lengvam jos transportavimui iš vienos kambario vietos į kitą, arba į kitą kambarį. Ratukai užsifiksuoja, ir lovytė gali būti stabili, tačiau kai kurie tėvai pastebi, kad itin judriems kūdikiams - tai ne problema ją išjudinti iš vietos.

 Pastebėtina, kad ratukai - jau papildomas lovos mechanizmas, todėl su jais lova kainuoja brangėliau. Paprasčiausias ir pigiausias lovytės variantas - štai tokia lovelė be ratukų. 

 

Pakeliamas ir nuleidžiamas dugnas 

Kaip straipsnio pradžioje minėjo kineziteraupeutė komentare, didelis lovytės privalumas - lovytės dugnas, kurį galima keisti priklausomai nuo kūdikio ūgio. Kol jis mažas, lovytės dugnas pakeliamas aukščiausiai. Tada mamai ir tėčiui nereikia žemai lenktis, norint išimti kūdikį, o tą pirmomis savaitėmis tenka daryti itin dažnai. 

Vėliau, kūdikiui augant, lovytės dugnas nuleidžiamas žemyn. Svarbu laiku tą padaryti laiku: ne tada, kai kūdikis grėsmingai persisveria per lovytės kraštą ir jūs tai pastebite, o iki tol, kol kyla toks pavojus.

Spalva: natūrali, tamsi, balta? 

Šis lovytės kriterijus - labiau tėvų pasirinkimas. Ar lovytė bus natūralaus medžio spalvos, ar tamsios spalvos, o gal - balta - tai priklauso nuo tėvų pageidavimo ir bendros vaiko kambario spalvų gamos. Vaikui tai neturi jokios reikšmės. Žinoma, kuo natūralesnėmis medžiagomis (dažais, laku) bus apdirbta lovytė, tuo sveikiau mažyliui. Deja, neretai net perkant lovytę parduotuvėje, o ne kokiame nors turguje, sunku gauti informacijos, kokiais dažais ji nudažyta.

 

Kiti lovyčių privalumai

Dar viena lovyčių rūšis - su stalčiais lovytės apačioje. Juose patogu susidėti rūbelius, sauskelnes ar žaisliukus, tačiau tokiu atveju reikia atminti, kad lovytė gerokai pasunkėja ir šiek tiek pabrangsta. Lovos baldakimas, prie šonų kabinamos medžiaginės kišenėlės daiktams susidėti - papildomos, bet malonios lovytės smulkmenos.

Dar yra lovytės, primontuojamos prie lovos. Jos patogios tuomet, jeigu mėgstate miegoti kartu su kūdikiu, jį naktį maitinate, todėl nereikia keltis. Tiesa, tokia lovytė ne pigus malonumas ir jos užteks neilgam.

20150727070516-48930.jpg

Kokioje lovelėje auga Tavo mažylis? Ar esate ja patenkinti?