Kokie nuskausminimo būdai taikomi gimdymo metu

Kokie nuskausminimo būdai taikomi gimdymo metu

18. Dec 2014, 11:15 Mamyčių klubas Mamyčių klubas


„Kartais gimdymo skausmas palyginamas su piršto amputavimu“, - sako „Nortway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė, su kuria ir kalbamės apie tai, kokie yra gimdymo nuskausminimo būdai ir kokiais atvejais jų negalima naudoti.

Gimdymo skausmas yra vienas stipriausių

Kodėl reikia skausmą malšinti? Dalis moterų stengiasi jį iškentėti. Gimdymo skausmas yra vienas stipriausių. Kaip moteris reaguoja į skausmą, prikauso nuo jos individualių savybių, nuo patirto skausmo slenksčio.

Pasak gydytojos L.Rudaitienės, jei tai yra labai stiprus skausmas, jis gali trukdyti gimdymui progresuoti: „Apie 23% moterų jaučia labai stiprų gimdymo skausmą, į kurį jos organizmas reaguoja taip stipriai, kad sutrikdoma normali gimdymo eiga“.

Gimdymo skausmas nieko nesiskiria nuo kito skausmo, vientelis skirtumas tas, jog  gimdymas yra fiziologinis dalykas.

„Labai daug metų sovietmečiu buvo kalbama apie tai, kad gimdymas yra fiziologinis dalykas, kad skaudėti neturėtų. Kadangi moteris bijo, o tą baimę sukelia įtampa ir stresas, todėl ji jaučia stipresnį skausmą. Kuo daugiau bijai, tuo stipresnis skausmas. Todėl visas moteris reikia ruošti gimdymui“, - pasakojo ginekologė L.Rudaitienė.

Viduramžiai visai nebuvo galima skausmo malšinti, nes skausmo malšinimas buvo laikomas dievo bausme.Tik kai pradėjo vystytis anesteziologijos mokslas, tuomet ir atsirado skausmo malšinimo būdai. 

Kokias atvejais rekomenduojama nuskausminti?

Bet kokio skausmo metu padažnėja kvėpavimas, dažniau susitraukinėja širdis, spazmuojamos smulkios kraujagyslės – gimdymo skausmas veikia taip pat.

„Tik jei tai netrukdo gimdymui ir jei moteris nesijaučia sekinama to skausmo, gali pagimdyti be jokių vaistų. Bet jei visi procesai organizme, kurie vyksta skausmo metu, pradeda trukdyti gimdymui, moteris išsenka, būtina nuskausminti“, - sakė gydytoja ginekologė.

L.Rudaitienė pasakojo, jog būna situacijų, kai gydytojas pataria naudoti nuskausminamuosius vaistus, tačiau moteris nori gimdyti natūraliai:

„Bet juk gydytojas ne šiaip sako, kad reikia nuskausminamųjų, ji mato tam tikrus skausmo trikdžius pačiam gimdymui. Bet jei moteris pageidauja be vaistų ir tikrai tas skausmas netrukdo gimdymui, gydytojas, žinoma, paklūsta jos norui“.

 Kas palengvina gimdymo skausmą: nemedikamentiniai būdai

-psichologinis pasiruošimas

-vaikščiojimas gimdymo metu

-sėdėjimas ant kamuolio, spyruokliuojant

-ypač efektyvi artimo žmogaus parama

-masažas

-raminanti muzika

-aromaterapija

Kaip teigė gydytoja ginekologė, gimdymo namuose aromaterapijos niekas nepasiūlys. Tačiau moteris gali atsinešti smilkalų ar eterinų aliejų, bet jie turi netukdyti kitoms gimdyvėms, jų kvapas neturi pasklisti į kitas patalpas ir neerzinti kitų gimdyvių.

Gydytojos nuomone, visos priemonės tinkamos, jei tai palengvina skausmo kentėjimą.

„Atsiranda moterų, kurios į gimdymo namus ateina kartu su specialistu, taikančiu akupunktūrą, tačiau labai retai tokių atvejų pasitaiko. Bet pirmieji daigai jau yra“, - teigė medikė.

Medikamentiniai gimdymo skausmo malšinimo būdai

Lietuvoje plačiai taikomi du nuskausminimo būdai – epidūrinis ir leidžiami į raumenis (veną) vaistai.

Koks populiariausias?

„Sunku pasakyti, kokio dažniau prašo. Viena aišku, epidūras – pats efektyviausias gimdymo malšinimo būdas, tačiau ir kontraversiškas. 90% tų moterų, kurios gimdė su epidūru, arba jaučia labai silpną skausmą, arba visai jo nejaučia. Vadinasi, kol kas tai pats efektyviuasias gimdymo nuskausminimo būdas“, - pasakojo gydytoja L.Rudaitienė.

Tačiau epidūrinis nuskausminimas turi tam tikrų niuansų, kurie moterims nelabai paitnka. Pasirodo, panaudojus epidūrą po gimdymo moteris kurį laiką nejaučia kojų, o jeigu jaučia kojas, bijo vaikščioti.

Taigi, epidūras kaip nuskausminimo būdas šiek tiek slopina motoriką kojose. Bet šis liekamasis poveikis trunka vos kelias valandas.

EPIDŪRAS – tai regioninė nejautra, kai malšinami jutimai vienoje kūno dalyje.

„Vaistas epidūro metu yra suleidžiamas ne į stuburą, kaip dažnai manoma, bet į tarpslankstelinį tarpą, į patį nugaros smegenų kanalą tarpkaulinės dalies ir kietojo dangalo. Kietasis dangalas, kuris užkloja stuburo smegenis, nėra praduriamas. Taigi, vaistai užslopina jutimus – konkrečiai tame kūno lygyje, kur yra suleisti“, - paaiškino gydytoja.

Kada atliekamas epidūras?

Epidūrinis nuskausminimas atliekamas aktyviame gimdymo laikotarpyje. Pirmą kartą gimdančios moters kaklelis turi būti prasivėręs iki 5 cm, ne kartą gimdančios moters gimdos kaklelis gali būti atsivėręs iki 4 cm, tuomet tinkamas momentas padaryti epidūrą.

Jei norite epidūro, pasak ginekologės, reikia apie tai iš anksto pranešti savo ginekologui akušeriui, kuris prižiūri gimdymą, jis praneš anesteziologui, kad reikiamu momentu būtų vaistai suleidžiami.

Prieš epidūrinį nuskausminimą moteris yra paruošiama: jai sulašinamas tam tikras kiekis skysčių, užrašomi veikelio širdies tonai ir, jei viskas gerai, tik tada atliekamas nuskausminamas.

Tačiau moteris gali persigalvoti, jei pradžioje norėjo, o po to nebenori.

Ar buvo atvejų, kad gydytojas neleidžia leisti nuskausminamųjų?

Pasak gydytojos, jeigu yra priešparodymų arba tam tikrų kontraindikacijų, gydytojas gali patarti neatlikti nuskausminimo: „Bet dažniau būna atvirkščiai – kai gydytojas pataria gimdyvei naudoti nuskausminamuosius, jei mato, kad spazmuoja, sąrėmiai stiprūs, o kaklelis neatsidarinėja“.

Leidžiami į raumenis arba į veną vaistai – kitas nuskausminimo būdas

Iš vaistų, leidžiamų į raumenis, dažniausiai naudojami narkotiniai analgetikai (morfinas ir kt.). Tam tikros jų dozės kuriam laikui malšina skausmą gimdymo metu, tačiau jų naudojimą riboja laikas.

„Jei buvo suleisti analgetikai, o moteris vėl pajuto stiprų skausmą, pakartotinai jie negali būti leidžiami, jei po suleidimo nebuvo praėjęs nustatytas laiko tarpas“, - paaiškino L.Rudaitienė.

Spinalinė nejautra

Tai regioninės nejautros būdas, panašus į epidūrą, tačiau, pasak ginekologės, skiriasi jų suleidimo vieta.

„Jei epidūro atveju vaistai suleidžiami iki kietojo dangalo, spinalinės nejautros atveju vaistai suleidžiami už kietojo dangalo. Spinalinė nejautros atveju visiškai užblokuojama motorinės funkcija.

Po vaisto suleidimo moteris apie 2-3 valandas visiškai nejaučia kūno nuo juosmens žemyn. Kai atliekama spinalinė, galima atlikti cezario operaciją“, - pasakojo gydytoja ir pridūrė, jog epidūrinė nejautra jokio galimo pašalinio poveikio vaikučiui neturi, priešingai, nei gali turėti leidžiamieji vaistai į raumenis.

Ar daug moterų prašo prieš gimdymą nuskausminamųjų?

Anot ginekologės L.Rudaitienės, tokia statistika nėra vedama:  „Tačiau iš praktikos galima pasakyti, kad daugiau norinčiųjų gimdyti su nuskausminamaisiais nei be jų. Tai priklauso, kokią nėščiųjų mokyklą, kursus moteris lankė, kokia šeimos pasaulėžiūra“.

Ir dar įdomus dalykas: gydytoja iš savo praktikos pastebėjo, jog labiau išsilavinusios moterys rečiau prašo nuskausminamųjų vaistų, nes jos būna daugiau apsiskaičiusios, lankiusios ne vieną nėščiųjų mokyklą, turinčios savo pasaulėžiūrą, o sąlyginai mažiau išsilavinusios moterys nenori kentėti ir dažniau prašo nuskausminamų vaistų gimdymo metu.

 Ar jūs gimdėte su nuskausminamaisiais?

floryte floryte 19. Dec 2014, 00:15

Man leido analgetikus į veną. Bet jie tik labai neilgam laikui numalšina skausmą, apsvaigina. O paskui gavau skatinamųjų...Nesaldu buvo...Siaubingi sąrėmiai. Bet tada jau buvo per vėlu nuskausminamiesiems. Pats lėliuko išstūmimas nebuvo toks skausmingas, kaip tie paskutiniai sąrėmiai, kai jau net pajudėti negali.

18. Dec 2014, 16:17

o dėl natūralių nuskausminamųjų - labai padėjo dušas, spyruokliavimas ant kamuolio, vyro kaulėtos rankos 😀, kurios kiekvieno sąrėmio metu taip "masažuodavo", kad sąrėmio skausmas nuslopintas būdavo, ir be abejo, KVĖPAVIMAS. Tai svarbiausia...

18. Dec 2014, 16:15

Pirmąją mergaitę gimdžiau su epidūru, sustojo veikla, darė CP. Manau, kad tam injekcija turėjo įtakos. Antrąją gimdžiau be jokių nuskausminamųjų - pagimdžiau pati. Nors pabaigoje jau prašiau kažko, kad "palengvintų kančias", jau nieko nebuvo galima duoti.Jeigu reikėtų gimdyti dar kartą - tiesiog nežinau, bet vien dėl galimybės pailsėti, gal ir ryžčiausi epidūrui. Tik, deja, labai erzina, kad ligoninėse, ypač didesnių miestų, tiesiog įkyriai siūlo darytis epidūrą. O dėl skausmo kentimo - viską mes iškenčiame, o kur daugiau dėtis...😀

18. Dec 2014, 12:47

Deja skatinamuosius suleido. Prižadėjo nuskausminamuosius ( pasakė jog tokio skausmo neiškęsiu ) kentėjau, ir nesuleido ( nespėjo ) pagimdžiau be jų. Kiti gimdymai spontaniniai. Taigi antrasis gimdymas vos spėjau iki ligoninės atvažiuot. Trečiasis lauke. Ne iki nuskausminamųjų.