Kokie susirgimai dažniausiai kankina nėštumo metu?

Kokie susirgimai dažniausiai kankina nėštumo metu?

08. May 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Besilaukiant užklumpa įvairūs negalavimai. Kaip žinia, įprastais metodais gydytis negali, nes nuo šiol esi atsakinga ne tik už savo, bet ir už kūdikio sveikatą. Štai mama Jūratė atsiuntė laišką, klausdama, ar pavojingas pūslelinė nėštumo metu ir kaip ją gydyti. Akušerės Ievos Girdvainienės atsakymas

20170410120939-92305.jpg

Bandome išsiaiškinti, kokios dažniausiomis ligomis serga nėštutė.

Pasak Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovės Gražinos Drąsutienės, yra specifinės ligos, būdingos tik nėščiai, yra ir bendrosios ligos, kurios apsunkina nėštumo eigą ir normalią būklę.

Specifinės nėštukių ligos:

-Lengva arba sunki preeklampsija, kuriai būdinga:

padidėjęs kraujospūdis,

baltymas šlapime (proteinurija),

edemos kojose (neretai ne tik kojos tinsta, bet ir kitos kūno vietos)

-Nėščiųjų anemija – kitaip vadinama mažakraujyste, yra raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) ir hemoglobino kiekio sumažėjimas kraujyje; pasireiškianti nuolatiniu nuovargiu. Augdamas vaisius pasiima iš mamos tai, ko jam trūksta. Tad būsimai mamytei reikia gerti geležies preparatų.

-Padažnėjęs bėgiojimas į tualetą, erzinantis beveik visas nėštutes – atrodo, menkas negalavimas, tačiau kai kuriais atvejais gali signalizuoti apie tam tikrą pavojų.

Didėjanti gimda spaudžia šlapimo pūslę, todėl būsimai mamytei susidaro įspūdis, kad nori šlapintis, tačiau ne visada tai pavyksta. Tai yra normalu paskutiniais nėštumo mėnesiais. Tačiau reikia žiūrėti, koks yra šlapimo tyrimas ir kiti tyrimai. Nes tokius simptomus gali turėti ir rimta liga.

-hemorojus arba vidurių užkietėjimas taip pat būdingas ne vienai neštukei dėl pasikeitusios mitybos ar padidėjusio svorio nėštumo metu.

Kad ir kokie jus lydėtų negalavimai, apie visus nemalonius reiškinius reikia išsakyti jus prižiūrinčiam ginekologui ar šeimos gydytojui.

Kokios ligos, susirgimai ir negalavimai kamavo (-uoja) jus nėštumo laikotarpiu?