Kokių papildomų vitaminų reikia nėštutėms?

Kokių papildomų vitaminų reikia nėštutėms?

25. Mar 2015, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar tikrai būtina vartoti vitaminus, skirtus nėščiosioms? Kada pradėti, kokius vitaminus vartoti ir pan.

Į šiuos ir kitus klausimus apibendrintai atsako „Northway medicinos centro“ gydytoja ginekologė Lina Rudaitienė.

Vitaminai, skirti nėščiosioms, yra tik rekomendacinio pobūdžio. Tad jeigu jūs nėštumo metu valgote sveiką ir subalansuotą maistą, reguliariai maitinatės ir esate sveika, papildomai jokių vitaminų nereikia.

Tuo ateju, jei yra sezoniškumas, t.y. žiema ar ankstyvas pavasaris, kai nėra gausiai šviežių daržovių ir vaisių pasirinkimo, tuomet rekomenduojama vartoti polivitaminus nėščiosioms.

Pirmąjį nėštumo trimestrą, kol dar nėra susiformavusi placenta, rekomenduoju vartoti tik folinę rūgštį, jokių kitų vitaminų nereikia. Plačiau apie folinę rūgštį ir jos naudą skaitykite: Folio rūgštis ir jos nauda nėštumo metu 

O nuo 16 nėštumo savaitės galima pradėti gerti ir polivitaminus, skirtus būsimoms mamytėms. Pradėję polivitaminų vartojimą, folinės rūgšties papildomai nebegerkite, nes ji yra vitaminų sudėtyje.

Tačiau dar kartą primename, kad šie vitaminai neprivalomi, o tik rekomenduojami.

PATARIMAS: Jeigu renkatės polivitaminus nėščiosioms, patariu žiūrėti, kad jų sudėtyje būtų sumažintas vitamino A kiekis. Geriausia rinktis tokius vitaminus, kurių sudėtyje visai nebūtų vitamino A. Nes neseniai atlikti tyrimai parodė, jog didelis vit A kiekis gali pakenkti kūdikio vystymuisi. Nenoriu jūsų gąsdinti, tik patariu atkreipti dėmesį, ką vartojate.

02. Apr 2015, 19:07 D.niki

Man dabar 33 savaitė. Pradžioje galvojau taip, kaip ir tu. Pavartojau folinę rūgštį ir maniau, kad sveikai maitinantis (manau, kad tikrai palyginti sveikai maitinuosi😀) nepritrūksiu vitaminų savo organizme, bet turbūt kaltas šaltasis metų laikas ir užsispyrimas nevalgyti užtektinai parduotuvinių daržovių lėmė tai, kad nuo 30 savaitės prasidėjo labai stiprūs gimdos susitraukimai. Kaip gydytoja sakė, mikroelementų trūkumas (ypač magnio), tai nuo tada tenka gerti vitaminus. Iškart pagerėjo, pagaliau galiu naktim ramiai miegoti 😀 Tai patariu jau dabar valgyti daug daržovių ir produktų, kurie turi daug magnio, kad nenutiktų taip, kaip man. Sėkmės 😀