Rūpintis sveika mityba būtina kasdien, bet nėštumo metu tai daryti ypač svarbu. Be to, būtina žinoti, ko reikia vengti iš viso.
Pirmiausia, reikėtų atkreipti dėmesį į jūsų svorį prieš nėštumą ir išsiaiškinti, kiek rekomenduojama priaugti kol laukiatės kūdikio.
Apskaičiuokite savo KMI (Kūno masės indeksą), kuris aiškiai parodo - turite antsvorio ar ne.
Kokia formulė?
Savo kūno masę kilogramais padalinkite iš ūgio metrais pakelto kvadratu.
Pvz.: Jeigu sveriate 60 kilogramų, o jūsų ūgis 1,65 m, jūsų KMI yra 22,04.
Ką reiškia rodikliai?
- Mažiau nei 18,5 - sveriate per mažai
- 18,5 - 24,99 - normalus svoris
- 25 - 29,99 - antsvoris
- 30- - 34,99 - I laipsnio nutukimas
- 35 - 39,99 - II laipsnio nutikimas
- 40 ir daugiau - III laipsnio nutukimas
Kiek turite priaugti nėštumo metu?
- Jeigu jūsų svoris prieš nėštumą buvo per mažas - 13,5-18 kilogramų
- Jeigu buvote normalaus svorio - 11-16 kilogramų
- Jeigu turėjote antsvorio - 7-11 kilogramų
- Žemesnėms nei 157 cm - 7-11 kilogramų
Ką reikia papildomai per nėštumą?
- Baltyminių produktų: 1 gramas 0,5 kilogramo jūsų svorio. Tai reiškia, kad jeigu sveriate 60 kilogramų, per dieną turite suvalgyti bent 120 gramų mėsos, žuvies, pieno produktų, grūdinių, riešutų, pupų, lęšių ir pan. Nepamirškite - vienu metu negalima valgyti dviejų skirtingų baltymų rūšių!
- Omega 3 turinčių produktų: linų sėmenų, graikinių riešutų, čia sėklų, kanapių produktų;
- Vitamino D - būkite bent 20-30 min. lauke (nebūtinai saulėkaitoje) ir rinkitės vitaminu D turinčių produktų: riebią žuvį, kiaušinių, silkę...
- Cinko - riešutų, pilnagrūdžių produktų, daržovių.
- Folio rūgšties - žalialapės daržovės, vaisiai ir daržovės
- Kalcio - pieno produktai, žalialapės daržovės, tofu, riešutai ir kt.
- Vitamino B12 - gyvūninės kilmės produktai
- Geležies - sėklos, riešutai, pilnagrūdžiai produktai, daržovės
Ką reikia riboti?
- Kofeiną - rekomenduojama 200 mg per dieną
- Vytintos mėsos, kitų vytintų produktų
- Dirbtiniai saldiklių ir saldumynų su jais
- Daug cukraus turinčių produktų
Ko visai negalima?
- Alkoholio
- Cigarečių
- Pelėsinių ir minkštų sūrių
- Kardžuvės, karališkos skumbrės, ryklienos
- Žalios mėsos, kiaušinių, žuvies