Kuo naudingos rebozo skaros nėštumo ir gimdymo metu?

Kuo naudingos rebozo skaros nėštumo ir gimdymo metu?

25. Aug 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sakoma, kad meksikietės moters grožį apibūdina jos plaukai ir jos rebozo skara. Mūsų ir kitose Europos šalyse šis tradicinis meksikietiškas aksesuaras moterims dažniausiai naudojamas nėštumo ir gimdymo laikotarpiu. Apie šias skaras ir jų naudą paprašėme papasakoti dulos Ingulos Rinkevičienės.

Kuo ypatingos rebozo skaros?

Rebozo – iš Meksikos kilusi ilga vilnonė, šilkinė ar medvilninė skara, kurios ilgis gali varijuoti nuo 1,5 m iki 3,5 m. Meksikoje tai yra tradicinio moterų apdaro dalis, tad savo garderobe bent po vieną tokią skarą turi kone kiekviena meksikietė. Rebozo skarą, beje, dėvėjo ir daugeliui puikia žinoma dailininkė Frida Kahlo. Meksikoje šios skaros giliai įaugusios į tradicijas ir yra naudojamos pačiais įvairiausiais tikslais: apsisiausti, kai šalta, dėl grožio, vaikams nešioti, užsikloti, pasikloti, pasitiesti ir pan. Jas savo veikloje plačiai pritaikiusios ir Meksikos akušerės-pribuvėjos.

 20150407103959-51685.jpg

Kuo jos naudingos būsimai mamai, gimdyme ir pogimdyviniam laikotarpyje? Ar seniai praėtos naudoti tarp gimdyvių?

Tarp gimdyvių šios skaros pradėtos naudoti seniai. Kaip minėjau, Meksikoje akušerės-pribuvėjos jas naudoja įvairiems tikslams ir yra išradusios daugybę jų pritaikymo būdų. Pavyzdžiui, skaros gali būti naudojamos norint atpalaiduoti gimdyvę, jei jos galvoje sukasi per daug minčių gimdymo metu, prieš gimdymą ar po jo. Gimdymo metu, taikant specialias technikas, galima paskatinti vaikelį greičiau judėti, nuleisti jį žemyn į dubenį, jei tam tikru momentu yra nepakankamai nusileidęs, ar pasukti, jei slinkdamas gimdymo takais nesisuka pats.

Po gimdymo, pasitelkiant rebozo skaras (naudojant jas panašiai, kaip pas mus įprastus specialius pilvo diržus gimdyvėms), galima palengvinti kaulų padėties atstatymo procesą – kaip žinoma, gimdymo metu moters kaulai gali lengvai keisti savo padėtį. Tai, ką pasauliui atskleidė Meksikos akušerės-pribuvėjos, jau kuris laikas sėkmingai naudoja Lietuvos dulos, taip pat kolegės latvės, kurios ir atnešė šią patirtį į Lietuvą.

20150407104029-63863.jpg 

Kokius pratimus ir technikas galima su jomis atlikti?

Pratimų ir technikų yra įvairių. Jie paprastai priklauso nuo konkrečios situacijos, dažnai būna pravartu pasitelkti ir kūrybiškumą. Labiausiai paplitusios minėtosios atpalaidavimo technikos, taikomos iki gimdymo, taip pat kaulų padėties atstatymo technika, taikoma po gimdymo. Praverčia šios skaros ir gimdymo metu, jei jis nevyksta taip sklandžiai, kaip norėtųsi. Pavyzdžiui, kartais gimdyvė gali norėti atsiriboti nuo aplinkos ir pabūti viena, tačiau ligoninėje ne visada tai pavyksta padaryti.

Tuomet skara gali tapti puikia pagalbininke, padedančia atsipalaiduoti ir pasislėpti. Apgobus ja galvą ir pečius, gimdyvė lengvai siūbuojama – taip ji nesiblaško, įsiklauso į save ir atsipalaiduoja.

 20150407103923-47040.jpg

Šias skaras moka naudoti tik dulos ar gali išmokti su jomis "elgtis" ir nėščiosios artimieji?

Dulos jomis paprastai moka naudotis ir, jei tik yra poreikis bei galimybė, visada stengiasi to išmokyti ir artimuosius. Pvz., dula gali daryti tam tikrus pratimus su šia skara nėščiosios partneriui, kad jis savo kūnu pajustų, kas tai yra, o vėliau galėtų pats atlikti juos su mylima moterimi.

Beje, moterys, norinčios naudoti rebozo skaras, tikrai neprivalo jų siųstis iš Meksikos. Šiam tikslui galima pritaikyti ir mūsų kraštuose dėvimus rūbus: ilgesnius šalius ar skaras. Pvz., aš labai mėgstu dideles rusiškas skaras – perlenkiu jas pusiau ir be vargo naudoju taikydama įvairias rebozo technikas. Be to, naudoju jas ir kitais tikslais: kūdikiui nešioti prisirišus prie kūno, jam suvynioti ar užkloti migdant, o kartais net… kaip pirkinių krepšį parduotuvėje, jei būnu pamiršusi pasiimti maišelį.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad tiek tikrosios rebozo skaros, tiek bet kokia kita šiems tikslams naudojama ilgesnė skara atlieka ne vien praktinę, bet ir estetinę funkciją: nesvarbu, ar dėvimos kaip rūbas, ar taikomos pagal minėtąsias praktines paskirtis, jos visada kelia estetinį pasigėrėjimą ir suteikia grožio, kuris moteriai yra labai svarbus.

20150407104102-93785.jpg

Ačiū už pokalbį.