Kvapai besilaukiant mažylio

15. Sep 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Naujoje TV rubrikoje "Devyni laimės mėnesiai", skirtoje gimties stebuklo laukimui, kalbamės apie tai, kaip jo laukiame – skubėdamos ir versdamosios per galvą ar sulėtindamos tempą ir įsiklausydamos į save?

Recepto, kaip teisingai elgtis nėštumo metu, nėra ir negali būti. Juk visos mes skirtingos, skiriasi mūsų gyvenimiškos situacijos, patirtys, amžius, galbūt mes net laukiamės skirtingose šalyse. Tačiau vis tik šis tas mus ir vienija - supratimas, jog šis laikotarpis ypatingas.

Pasak specialistų, prižiūrinčių besilaukiančias moteris, pirmiausia, ką svarbu suprasti apie šį ypatingąjį laikotarpį, jog tai metas skirtas pokyčiams.

Kaip teigia Goda Bačienė, vaikų ir paauglių psichiatrė, psichoterapeutė - šis periodas nėra eilinis, tai ne tas pats, kas eiti į darbą, laikyti egzaminus ar daryti kitus dalykus.

"Moterys šiame laukimosi periode jaučiasi motyvuotos viską padaryti iki termino, viską daro su dviguba energija. Tačiau kartais pamiršta, kad turi rūpintis ne tik savimi, bet ir kūdikiu. Jos patiria daug streso, spaudimo darbe ar namuose, o tai gali neigiamai atsiliepti mažyliui ir santykiui su juo. Buvo padaryti tyrimai su nėščiomis žiurkėmis, jos buvo stresinėje situacijoje (apšviestos ryškia šviesa), todėl žiurkučiai gimė neramūs, hiperaktyvūs. Taigi, per didelis stresas labai kenkia", - pasakojo psichologė G.Bačienė.

Besilaukianti moteris, sąmoningai pristabdžiusi savo gyvenimišką tempą ir suteikusi sau laiko ir erdvės, iš gyvenimo gali sulaukti labai netikėtų dovanų.

Su Donata, besilaukiančia antrojo savo kūdikio, apsilankėme "Kvapų namuose", kuriuose būsima mamytė ims ir susikurs savo unikalius kvepalus. Mat Donata pajuto, jog ją atpalaiduoja ir galimybę pailsėti suteikia kvapai. Visas jų naujas moteriai pasaulis.

Kaip teigė parfumerė Laimė Kiškūnė („Kvapų namai“), nėštumo metu nėščiosios uoslė ypač paaštrėjusi, todėl bet koks netinkamas kvapas ją labai veikia. Tad su kvepalais ir įvairiais kvapais reikia elgtis atsakingai.

Kelionė po naują nepažintą kvapų pasaulį, ilgai uodžiant vieną ar kitą kvapą, matant sukylančius vaizdinius iš praeities yra kažkiek netgi intymi, kuomet žmogus susitinka su savo paties pažintais ar priešingai, niekuomet nepatirtais, bet geidžiamais potyriais. Prie kiekvieno kvapo stabtelint, įsigilinant į jo tonus ir pustonius, kiekvieną įsimenant.

Kvepalų kūrimas - savotiška meditacija. Užburiantis procesas, reikalaujantis laiko, tam tikrų žinių ir visiško atsidavimo procesui, kurio rezultatas nebūtinai bus pavykęs iš pirmo karto.

Grįžus namo ir pauosčius savo pirktinius kvepalus, Donata sako pajutusi, kad jie visiškai skiriasi nuo susikurtų kvepalų: "Tai, ką turiu dabar turiu buteliuke, nieko panašaus anksčiau nesu turėjusi. Vienareikšmiškai mane rezultatas nudžiugino, tik belieka tikėtis, kad po gimdymo uoslės receptoriai nepasikeis ir toliau mėgausis šiais susikurtais kvepalais".

Šiuo pirmuoju bandymu kelionė po kvapų pasaulį Donatai tik prasidėjo. O kada ją pavyks pratęsti – parodys laikas. Juk dabar svarbiausia jie du - mama ir mažylis.