Laukiuosi ir graužia rėmuo. Ką daryti?

Laukiuosi ir graužia rėmuo. Ką daryti?

14. Nov 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne viena būsima mama nėštumo metu jaučia nemalonius rėmens graužimo požymius. Paprastai taip nutinka baigiantis nėštumui, kai padidėjusi gimda ima spausti skrandį. Kaip sau padėti?

Burnoje rūgštu

Jeigu mėgstate tikslius medicininius paaiškinimus, šiai nemaloniai nėštumo būsenai tiktų toks: besilaukiančios moters stemplės apačioje atsipalaiduoja raukas, kuris turėtų neleisti skrandžio sultims ir maistui kilti į viršų, taip pat gali būti kaltas ir dėl nėštumo hormonų poveikio padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Todėl ne viena besilaukianti moteris skundžiasi, kad jai „burnoje rūgštu“ arba pavalgius sukyla rūgštys ir jaučiasi nemalonumas skrandyje.

Priklausomai nuo vaisiaus dydžio bei moters priaugto svorio, didelė gimda gali spausti skrandį, ir maistui sunkiau slinkti žemyn, todėl jo gali patekti į stemplę. Paprastai, kuo vaisius ir gimda mažesni, tokių problemų būna rečiau. Nemalonūs pojūčiai išnyksta po gimdymo.

Kaip sau padėti numalšinti rėmenį?

1.Jeigu jus nėštumo metu labai vargina rėmuo, venkite padėties, kai jums tenka būti susilenkus (pavyzdžiui, plauti grindis).

2.Venkite pernelyg pilvą aptempiančių drabužių. Specialų nėštumo diržą ar korsetą dėvėti galima, nes jie tik prilaiko gimdą, nespausdami pilvo viršaus.

3.Valgykite daugiau vaisių ir daržovių, nes jos turi daug ląstelienos ir skatina žarnyno veiklą. Rūgštingumą  mažina pieno produktai.

4.Venkite kavos, mėtų arbatos, riebaus, aštraus ir labai karšto maisto.

5.Jeigu maisto reguliavimas nepadeda ir rėmuo jus kankina labai stipriai, pasitarkite su gydytoju, gali būti, kad jis jums skirs vaistų, slopinančių ar neutralizuojančių skrandžio sulčių gamybą.

SVARBU!

Specialūs tyrimai, skiriami gastroenterologo (pavyzdžiui, fibrogastroskopija, kai specialus prietaisas kišamas į stemplę ir skrandį išsamiai jų apžiūrai) atliekami labai retai, išskirtiniais atvejais, kai nepadeda ir vaistai. Paprastai jie rekomenduojami atlikti jau po nėštumo, jei pagimdžius rėmens ėdimo jausmas nedingsta, o gal ir dar paūmėja.

Ar Tu nėštumo metu susidūrei su šia problema? Pasidalink patirtimi!