Meilės malonumai nėštumo metu. I dalis

Meilės malonumai nėštumo metu. I dalis

05. Sep 2017, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Sekso temą visada dengė ir, matyt, dengs savotiška paslapties skraistė, atausta neįprastumo, nepatogumo, nejaukumo ar net minimalios gėdos siūlais, kai apie tai kalbama viešai.  Taip, seksas – subtilus reikalas. Dar subtilesniu jis tampa nėštumo metu, mat nėščiąją kamuoja įvairiausi „O jeigu...“. Ką derėtų žinoti visoms būsimoms mamytėms ir tėveliams?

Gydytojai ginekologai neslepia, dauguma besilaukiančiųjų vis dar nesiryžta su savo gydytoju aptarti kelių itin aktualių, su meilės malonumais susijusių klausimų – ar galima turėti lytinių santykių nėštumo metu, kaip dažnai ir kokiomis pozomis galima tai daryti, ar sueitis nekenkia kūdikiui, ar galimas oralinis seksas. Varžymasis kalbėti minėta tema neretai gali tapti kai kurių sveikatos sutrikimų, rimtų konfliktų su sutuoktiniu priežastimi. Kaip viso to išvengti?

Dvejopi...

Ginekologai pastebi, jog nėščiąsias galima suskirstyti į dvi sąlygines grupes: vienoms sekso nesinori visiškai – tai lemia fiziologinės ir psichologinės priežastys: moteris pykina, vargina silpnumas, mieguistumas, kamuoja baimė, jog kas nors atsitiks vaikeliui, kitos, priešingai, jaučia dar didesnį lytinį potraukį – džiaugiasi, kad mylintis nebereikia saugotis. Visi būsimi tėvai taip pat elgiasi dvejopai: vieni nuo santykių linkę susilaikyti – juos trikdo besikeičiantis moters kūnas, nerimas, ar nebus pakenkta kūdikiui, nėštumui persiritus į antrąją pusę, tampa sunku rasti patogią ir abiem priimtiną mylėjimosi pozą, kiti, priešingai, savo žmonos geidžia dar labiau. Kai kurie psichologai tokį lytinio potraukio suaktyvėjimą linkę sieti su išaugusiu vyrų savininkiškumo jausmu, kuris pasireiškia mąstymu: tai yra MANO moteris, MANO būsimo kūdikio mama, tai MANO kūdikis. Problemų šeimoje dažniausiai kyla tada, kai vienas mylėtis nori, o kitas - ne. Tokiais atvejais labai naudinga ir netgi reikėtų į konsultaciją ateiti abiem sutuoktiniams, kartu su gydytoju aptarti visus už ir prieš, įvairius kitus su seksu nėštumo metu susijusius niuansus. Svarbu atminti, jog laiku pasikalbėjus ir aptarus (tiek tarpusavyje, tiek kartu su gydytoju) šią rūpimą temą, išvengiama ne tik pykčių namuose, bet ir tam tikrų galimų sveikatos sutrikimų, taip pat psichologinio diskomforto, kuris gali kilti atstūmus mylimą žmogų intymiąja prasme.

 Nėštumas – ne liga, tik kitokia organizmo būsena

Įvertinus akušerinę situaciją ir nustačius, jog nėra jokių gręsiančio persileidimo ar priešlaikinio gimdymo požymių, galima gyventi visiškai normalų lytinį gyvenimą – tokį, koks buvo iki pastojant. Kas kita, jei nėštumas sunkus, lydimas komplikacijų. Tokiais atvejais, norint išvengti pavojaus ir nepakenkti būsimos mamos ar kūdikio sveikatai, gydytojas kurį laiką (pasitaiko, jog ir viso nėštumo metu) gali rekomenduoti susilaikyti ne tik nuo fizinio krūvio, stiprių emocijų, bet ir nuo lytinių santykių.

Kokios galimos pozos?

Kai nėštumas artėja į pabaigą, mažiausiai kenksminga mylėjimosi poza – vadinamoji „šaukštelių“ poza, kai vyras ir moteris santykiauja iš šono. Kitas nei būsimai mamai, nei kūdikiui nekenksmingas sueities būdas – santykiavimas dviem  lygiais, kai moteris yra šiek tiek aukščiau (guli ar pusiau sėdi ant lovos), o vyras žemiau (klūpo tarp moters kelių).

Pasak ginekologų, tais atvejais, kai gydytojas rekomenduoja susilaikyti nuo vaginalinių santykių, reikėtų nepamiršti, jog yra ir kitų lytinio pasitenkinimo būdų. Tai būtų glamonės, partnerio masturbacija, oralinis seksas. Žinoma, pasirinktas mylėjimosi būdas turi būti priimtinas abiem. Jei gydytojas patarė susilaikyti nuo vaginalinio sekso, analinio taip pat turėtų būti vengiama, nes jo metu taip pat patiriamas stūmimas į gimdos kaklelį. Be to, svarbu atminti, jog moteriai laukiantis, jos imunitetas yra silpnesnis nei įprastai, pakinta makšties mikroflora, tad analinio sekso metu bakterijos iš išangės gali labai lengvai „nukeliauti“ į makštį. Rezultatas – įvairūs uždegimai, disbakteriozė.