Monozigotiniai ir heterozigotiniai dvyniai - kuo jie skiriasi?

Monozigotiniai ir heterozigotiniai dvyniai - kuo jie skiriasi?

13. Mar 2014, 17:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dvyniai mamos pilvelyje gai būti panašūs kaip du vandens lašai, bet gali nutikti ir taip, jog jie bus visiškai skirtingi. Kodėl taip yra?

Viso to priežastys jau seniai ištyrinėtos. Kaip žinoma, atsitinka taip, kad dvyniai būna panašūs vienas į kitą tiek, kad net tėvai kartais painioja, kuris yra kuris.

Tokie vaikai ateina į pasaulį todėl, jog ankstyvojoje vystymosi stadijoje apvaisinta kiaušialąstė pasidalina į dvi (tris, keturias, penkias) vienodas dalis, kurių kiekviena pradeda vystytis kaip savarankiškas organizmas. Tokius dvynius vadina monozigotiniais, jie visuomet turi vieną lytį, tą pačią kraujo grupę, labai panašūs išvaizda, charakteriu, beje, ir serga panašiomis ligomis tuo pačiu metu.

Jeigu mamos kiaušialąstėje subręsta vienu metu keli kiaušinėliai ir juos spėja apvaisinti skirtingi spermatozoidai, tai gimdoje gali imti vystytis net keli vaisiai. Tokius dvynius vadiname heterozigotiniais. Tokie dvyniai skiriasi vienas nuo kito kaip ir broliai ar seserys, gimę skirtingu metu - juk pagal savo genetinę struktūrą tai visai skirtingi žmonės. Jie gali gimti skirtingų lyčių, turėti kitą kraujo grupę, išvaizdą ir charakterį.

Specialistai mano, kad monozigotinių dvynių atėjimas į pasaulį - tai didelis netikėtumas - taip nutinka tik 3-4 atvejais iš tūkstančio.

O tuo tarpu heterozigotinių dvynių gimimas "užprogramuotas" žmogaus genuose. Jeigu tavo artimųjų šeimoje ar giminėje yra heterozigotinių dvynukų ar trynukų, tuomet didelė tikimybė, kad ir tau gali gimti dvyniai.

Vienok, kad ir kokie jums gimtų dvyniai - monozigotiniai ar heterozigotiniai - tai neturi įtakos jūsų begaliniam džiaugsmui.

Ramaus ir lengvo gimdymo!