Naujagimiui palankios ligoninės ir gimdymo namai Lietuvoje!

Naujagimiui palankios ligoninės ir gimdymo namai Lietuvoje!

03. Oct 2014, 11:05 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Svarstote kur gimdyti? Būtina žinoti, jog gimdyti galite bet kurioje jūsų pasirinktoje ligoninėje bet kuriame mieste. Nebūtina iš anksto prisiregistruoti ar tartis - reikia turėti tik asmens dokumentą ir nėščiosios, gimdyvės ir naujagimio kortelę (forma 113/a).

Vis dažniau moterys pasirenka gimdyti tose ligoninėse, kurios turi Naujagimiui palankios ligoninės statusą, kurį įrodo štai šis paveikslėlis. Ligoninės turi įvykdyti dešimties reikalavimų sąrašą ir tik tada sprendžiama ar ji verta gauti šį įvertinimą.

20141003093452-90020.jpg 

Kas yra Naujagimiui palanki ligoninė? Ši iniciatyva visame pasaulyje prasidėjo 1991, o Lietuvoje - 1993 metais dėl to, kad vis mažiau mamų žindo naujagimius! Pagrindiniai tokį statusą gavusios ligoninės tikslai:

- Apsaugoti, skatinti ir diegti maitinimo krūtimi praktiką ligoninėse ir akušeriniuose skyriuose;

- Nutraukti nemokamų ir pigesnių nei rinkos kaina motinos pieno pakaitalų reklamavimą ir sklaidą ligoninėse ir akušeriniuose skyriuose.

Paprastai kalbant - Naujagimiui palankiose ligoninėse jus skatins, mokys ir palaikys žindyti specialiai tam apmokytos akušerės ir jose nerasite mišinukų, buteliukų ar čiulptukų. Tik gimus kūdikiui jis bus dedamas jums ant krūtinės, o mama skatinama žindyti. Taip pat užtikrinama, kad kūdikiai būtų 24 val. per parą su mama. 

Sąrašas ligoninių ir gimdymo namų, kurie turi Naujagimiui palankios ligoninės statusą:

  • Vilniaus gimdymo namai;
  • Marijampolės ligoninė;
  • Panevėžio apskrities ligoninė;
  • Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė VšĮ Kauno klinikos
  • Kauno apskrities ligoninės filialas Krikščioniškieji gimdymo namai
  • Kauno 2-oji klinikinė ligoninė
  • Pasvalio ligoninė
  • Vilkaviškio ligoninė 

Lietuvoje taip pat yra gimdymo namai, kurie specializuojas tik akušerijos, ginekologijos, neonatologijos srityse. Tai:

  • Vilniaus gimdymo namai
  • Kauno P.Mažylio gimdymo namai
  • Kauno Krikščioniškieji gimdymo namai 

Norinčios ypatingo komforto - siūloma gimdyti vieninteliuose privačiuose gimdymo namuose Baltijos ir Amerikos klinikoje Vilniuje.

Kur gimdyti rekomenduotumėte jūs?

Visai nesenižai gimdžiau Šiauliuose MVK, tai prabėgomis kolidoriuje lyg buvo pakabintas kažkoks plakatas pranešantis apie naujagimiui palankią ligoninę.. tai gal visgi Šiauliai pakliūna į tą sarašą? Nes ten buvo nemažai punktų išvardinta susijusių su natūraliu žindymu 😀

03. Oct 2014, 14:15

Pirma vaika gimdziau Vln Antakalny. Apie zindymo skatinima nebuvo ne kalbos. Atvirksciai - kiso buteliukus, ragino vyra nulekt iki vaistines prisipirkt ciulptuku-misinuku. Gerai, kad turejom savo tvirta nuomone siuo klausimu.
Antra vaika bandysiu gimdyt VGN - vat ir turesiu galimybe sulyginti 😀

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 03. Oct 2014, 13:11 dikuza

Pagal tą programą reikia įvykdyti dešimt reikalavimų, kad gautum Palankios naujagimiui ligoninės statusą. Matyt kažkas iki galo nepavyksta.

03. Oct 2014, 12:48 Goda_Mamyciuklubas.lt

nu gimdžiau prieš beveik 5 metus buvo jau tada nauja klinika, švaru, gražu, nauja, bet matyt kažko trūksta, kad eilę metų į šį sąrašą nepapuolama, čia sakyčiau daug kas priklauso ir nuo personalo, nors asmeniškai nusiskundimų didelių neturėjau

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 03. Oct 2014, 12:35

Girdėjau, kad labai atsinaujino Šiauliai... Kokie atsiliepimai?

03. Oct 2014, 11:39

kaip visada šiauliams toli gražu iki palankios ligoninės statuso ☹