Nauji tyrimai rodo: nėščiosios turi vengti antibakterinių produktų!

Nauji tyrimai rodo: nėščiosios turi vengti antibakterinių produktų!

19. Aug 2014, 13:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Amerikos chemikų asociacija 248 nacioniame susitikime pristatė naujausius duomenis apie antibakterinių ir antimikrobinių produktų įtaką nėščioms moterims. Teigiama, jog moteris ir vaisius gali “susidurti su pavojumi sveikatai” dėl dviejų dažniausiai naudojamų juose naudojamų medžiagų, kurias galima rasti nuo dantų pastos iki žaislų.

“Mes peržiūrėjome duomenis, kaip reaguoja moteris ir jos vaisius į triklozano (angl.triclosan) ir triklokarbano (angl. triclocarban), dviejų populiariausių ląstelių “žudikų” muiluose ir kituose kasdieniniuose produktuose, vartojimą”, - pasakojo daktarė Benny Pycke. “Atradome, jog triklozano likučiai lieka visų nėščių moterų šlapimo tyrimuose. Taip pat ištyrėme, jog jį galima atrasti net pusėje virkštelės kraujo mėginiuose, o tai reiškia, jog jis persiduoda vaisiui. Triklokarbanas taip pat pastebėtas daugelyje mėginių.”

B.Pycke teigia, jog didžiausia problema yra tame, jog tokie junginiai organizme gali sukelti vystymosi ir reprodukcijos problemų tiek žmonėms, tiek ir gyvūnams. Taip pat tai gali prisidėti prie augančio atsparumo antibiotikams, o tai jau žinoma visuomenės bėda. 

Daugiau apie tyrimus angliškai galite paskaityti čia: American Chemical Society’s.

Produktai su triklozanu ir triklokarbanu yra tiek plačiai paplitę, kad jų išvengti gali būti sunkiau, nei norėtųsi. 

Triklozanas buvo sukurtas kaip chirurgijoje naudojama valymo priemonė. Jis taip pat yra naudojamas pesticiduose. Pastaraisiais metais jis buvo įtrauktas į sąrašą plataus vartojimo produktų, kurie skirti bakterijoms ir grybeliams naikinti ir apsaugo nuo blogo kvapo. Jo galima rasti visuose gaminiuose - pradedant virtuvės įrankiais, įvairiais valymo geliais, kosmetikos priemonėmis ir net batais. Tokia produkcija dažnai yra žymima užrašu apie antibakterines savybes.

19. Aug 2014, 13:33

Tuoj kvėpuot pasidarys pavojinga... ☹