Nėščiųjų mankštos pratimai ir patarimai „iš patirties”: pasakoja kalanetikos mokytoja Aistė

Nėščiųjų mankštos pratimai ir patarimai „iš patirties”: pasakoja kalanetikos mokytoja Aistė

24. Jul 2014, 16:48 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

„Sportuoti ar ne nėštumo metu – tai vien tik Jūsų pasirinkimas. Faktas, kad judėti reikėtų daugiau nei gulėti ar mėgautis skanumynais, tačiau siekti sumušti lankstumo ar jėgos rekordus tikrai netikslinga”, – įsitikinusi "Stimulus" kalanetikos mokytoja Aistė Gustė-Jančiukienė.

Pasak kolegės trenerės ir kineziterapeutės Eglės Urbonavičienės, „moterims reikia išeiti pajudėti” – ji taip apibūdina nėščiųjų mankštą. „Kad pastojus reikia imti uoliai sportuoti, nes tai padeda gimdymui – taip galvojančios moterys, deja, klysta”, – teigė nėštumo metu mane konsultavusi gydytoja akušerė ginekologė Danutė Lištvanienė. Tad ir aš rekomenduoju rinktis tai, kas visų pirma teikia malonumą – suteikia gerų emocijų. Vaikščioti, plaukioti ar lankyti specialius užsiėmimus – išbandykite ir pajuskite, ar tai „tavo”.

20140724121805-56090.jpg

„Visos pagimdo, pagimdysi ir tu”, liaudis žino, ką sako, tačiau sau galite ir padėti. Truputį pasiruošti. Kalbu apie lankstumo lavinimą, paslankumo didinimą „ten, kur reikia” – tai vidiniai šlaunų raumenys, raiščiai, dubens sąnariai. Praktikuoti galite ir namuose.

Keletas mano siūlomų pratimų, kuriuos galite atlikti nors ir kasdien:

1. „Pasilenkimas”. 

20140724121856-90377.jpg

Atsisėskite ir kojas ištieskite į šalis. Ištiesinkite nugarą (pirštus galite sunerti ir delnus padėti už galvos, mentis artinkite vieną šalia kitos). Pabandykite lenktis pirmyn, pilveliu artėdama link grindų. Jei sunku sėdėti tiesiomis kojomis, jas galite sulenkti. Judėkite pirmyn lėtai linguodama maža amplitude, o pasiekusi maksimalų tašką – užlaikykite. Galite padėti rankas ant kojų – bus šiek tiek lengviau. Pailsėkite ir pratimą pakartokite, kaskart stengdamasi priartėti link grindų bent po 1 milimetrą arčiau.

2. „Varlytė sėdint”. 

20140724121928-33804.jpg

Atsisėskite ir suglauskite pėdas – iš pradžių švelniai pajudinkite šlaunis, kad jos atsipalaiduotų ir „suminkštėtų” dubens sąnariai. Tuomet delnais suimkite už pėdų, dilbius dėkite ant šlaunų ir stenkitės jas glausti link grindų. Atlikite neskubėdama, pakartokite kelis kartus, kaskart pratempdama bent po 1 milimetrą daugiau.

3. „Varlytė gulom”. 

20140724122039-35635.jpg

Atsigulkite ant nugaros, sulenkite kojas, atverkite į šalis ir, apkabinusi blauzdas rankomis, stenkitės jas pritraukti kuo arčiau krūtinės. Pritraukusi šiek tiek užlaikykite ir tuo pat metu pakelkite galvą tarsi riečiantis į kamuoliuką. Šiuo metu Jūs imituojate dažniausią gimdymo pozą: pritraukti šlaunis dar ir dar arčiau, kad dubens kaulai galėtų atsiverti – toks būna akušerių pageidavimas… Tapusi lankstesnė nėštumo metu išvengsite galimų patempimų gimdant.

20140724122138-95872.jpg 

Na, o po gimdymo, mažasis stebuklas tampa nuolatiniu mamos „sporto įrankiu” – daug laiko teks jį (augantį ir sparčiai sunkėjantį!) nešioti, sūpuoti, linksminti :). Ne paslaptis, kad nuvargusios rankos ir nugara, įprotis kūprintis – dažnas jaunųjų mamyčių negalavimas. Išeitis, kaip vadinu, – šeimyninis projektas: tėtė važinėjasi su kūdikėliu lauke, o mama mankštinasi. Ir tikrai geriau ne namie – valandėlė kitoje ir atpalaiduojančioje aplinkoje leis bent trumpam atitrūkti nuo rūpestėlių, suteiks energijos ir, kaip viena studijos lankytojų sako, „grįšite namo kaip iš naujo perrinkta mama”.

Treniruočių studija "Stimulus" laukia nėščiųjų ir ne tik - daugiau informacijos www.stimulus.lt