V.Kurpienė pataria: "Nėštumas. Ar tikrai reikia valgyti už du?"

V.Kurpienė pataria: "Nėštumas. Ar tikrai reikia valgyti už du?"

05. Mar 2014, 13:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Nuo senų laikų gyvuoja mitas, kad besilaukianti moteris turi valgyti už du. Ar taip yra iš tiesų pasakoja Vaida Kurpienė, sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė (www.sulieknek.lt 

Penkiolikos savaičių kūdikio dydis gali būti palyginamas su obuoliu. Ar tikrai Jūs manote kad jam reikia tiek maisto, kiek suaugusiam?

Įprastai sakoma, kad priklausomai nuo nėštumo periodo besilaukiančiai mamai reikia tik 200-300 kcal daugiau. Kad lengviau būtų įsivaizduoti skirtumą nuo įprastinės mitybos, tai  nesportuojančiai nesilaukiančiai moteriai, sveriančiai~65 kg reikia ~1300-1400 kcal per parą. Taigi skirtumas, ypatingai nėštumo pradžioje tikrai nėra esminis. 

Skaičiai labai abstraktūs, kad lengviau būtų įsivaizduoti, tai pateksime kelis pavyzdžius. 200 kilokalorijų, tai tik šiek tiek daugiau nei vienas bananas ar didelis obuolys...  ir toks kiekis reikalingas papildomai per dieną. 

Kaip žinoti ar valgote: pakankamai, per daug ar per mažai? 

Nėštumo metu svoris auga netolygiai,  be to, kiek reikia priaugti priklauso nuo moters pradinio svorio. Jei jis per mažas – jums reikės valgyti daugiau, jei per didelis – porcijos mažesnė ir priaugti teks menkiau. 

Kalorijų skaičiuoti nerekomenduoju, daug lengviau sekti savo kūno svorio pokyčius ir stebėti situaciją.  Internetinės nėštumo svorio skaičiuoklės ne visada tinkamai atspindi Jūsų asmeninę situaciją. 

Rekomenduočiau su jus prižiūrinčia gydytoja pasikalbėti ir susidaryti asmeninį svorio priaugimo planą pamėnesiui visam nėštumo laikotarpiui. Tuomet susidaryti lentelę savaitėmis ir sekti kaip jums sekasi. Tikrai sau padėkosite gimus vaikeliui. Be to, ir gimdyti bei nešioti bus lengviau, jei jūsų svoris bus normalus. 

Kas bus, jei valgysiu „už du“?

Jei save per daug lepinsite maistu ir priaugsite per daug svorio jums gresia daug nemalonumų: aukštas kraujo spaudimas, stiprūs nugaros skausmai, gestacinis diabetas, dar kitaip vadinamas nėščiųjų diabetu, sudėtingas gimdymas, nes vaikelis jūsų įsčiose gali užaugti per didelis. O kur dar upeliai ašarų pagimdžius ir pamačius, kad „viskas liko“?  

Kiek svorio nukris pagimdžius ir žindant kūdikį? 

Turėkite mintyje, kad pagimdžius iš karto nukrenta tik 5-8 kilogramai. Dar pora kilogramų nukrenta per pirmas šešias-aštuonias savaites natūraliai.  Pagalvokite, ką darysite su likusiais? 

Sklandantis mitas,jog maitinant svoris krenta “savaime” yra klaidingas. Bėda tame, kad dažniausiai pagimdžius trūksta miego ir valgyti norisi labiau nei įprastai. Taigi neturėkite vilties, kad visi priaugti kilogramai taip lengvai sutirps. Geriau pasirūpinkite savo tinkama mityba nėštumo metu. Taip ir sau pagelbėsite, ir besivystančiai gyvybei daugiau vertingų maistinių medžiagų suteiksite. 

Autorė Vaida Kurpienė, sveikos mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė