Nėštumas ir kraujospūdis

Nėštumas ir kraujospūdis

03. May 2012, 08:30

Koks kraujospūdis nėštumo metu yra normalus? Kokie pavojai gresia, kai jis padidėja? Ar galima žemą kraujospūdį „kelti“  lašeliu brendžio?  Šiuos ir kitus klausimus  su kraujo spaudimu susijusius klausimus „Mamyčių klubas“ pateikė gydytojai akušerei ginekologei.

 

Konsultuoja  klinikos „Maxmeda“ gydytoja akušerė ginekologė Veslava Jacevičiūtė Navardauskienė.

 

Ar pastojus keičiasi moters turėtas iki nėštumo kraujospūdis?


Normalaus nėštumo metu kinta sveikos moters širdies funkcija ir hemodinamika. Širdžiai tenka didesnis krūvis, padažnėja širdies susitraukimai, 40-50 procentų padidėja cirkuliuojančio kraujo kiekis, labiausiai skystosios kraujo dalies. Sumažėja periferinis kraujagyslių pasipriešinimas, todėl antruoju nėštumo trimestru sumažėja arterinis kraujospūdis, ypač diastolinis, o trečiuoju trimestru jis vėl tampa normalus.

 

Normalus kraujospūdis nėštumo metu yra toks:

- AKS sistolinis <130mmHg, diastolinis <85mmHg.

- Viršutinė normalaus arterinio kraujospūdžio riba: sistolinis 130-139, diastolinis 85-89.

 

Koks kraujospūdis nėščiajai moteriai laikomas aukštu, kad ji turėtų pagrindo nerimauti, ir kokias nėštumo problemas tai gali pranašauti?


Jeigu nuo 20-os nėštumo savaitės, matuojant bent du kartus iš eilės, iki tol sveikai moteriai nustatomas 140/90mmHg ar didesnis kraujospūdis, diagnozuojama nėščiųjų hipertenzija. Jeigu prieš nėštumą ar iki 20-os nėštumo savaitės arba ilgiau negu 6 savaites po gimdymo nustatomas padidėjęs AKS >140/90mmHg, diagnozuojama lėtinė hipertenzija.

 

Nėščiųjų hipertenzija gali komplikuotis preeklampsija, eklampsija (traukulių priepuolis ). Dėl nepakankamos placentinės kraujotakos, dažnai sulėtėja vaisiaus augimas, prasideda hipoksija, vaisius gali žūti gimdoje. Kitos galimos komplikacijos: kraujosruvos smegenyse, placentos atšoka, inkstų napakankamumas, plaučių edema, HELLP sindromas ( hemolizė, padidėjusi kepenų fermentų koncentracija, trombocitopenija ), sutrinka kraujo krešėjimas.

 

Kartais mamos skundžiasi itin žemu kraujospūdžiu nėštumo metu – ar tai irgi nėra gerai ir rodo kažkokią patologiją?


Fiziologiniai adaptaciniai kardiovaskulinės sistemos pokyčiai būna ryškiausi antrojo nėštumo trimestro pabaigoje ir trečiąjį trimestrą. Sveikoms nėščioms jie nekelia problemų, bet sergančioms širdies ir kraujagyslių ligomis gali atsirasti problemų. Todėl visas nėščiąsias turi apžiūrėti šeimos gydytojas, ir, esant reikalui,  siųsti pas kardiologą.

 

Žemą kraujo spaudimą moterys „gydo“ naminėmis priemonėmis, tokiomis, kaip kava. Gal yra geresnių būdų tą padaryti?


Galima ryte išgerti puodelį kavos arba žalios arbatos, taip pat gerai tonusuoja specialiai nėščioms parinkti fiziniai pratimai ir mankšta. Iš senų laikų atėjęs patarimas žemą kraujo spaudimą „pakelti“ šlakeliu brendžio šiais laikais nebesiūlomas. Brendis yra alkoholinis gėrimas, tai gali pakenkti būsimam vaikeliui.

 

Medicinos centras " MAXMEDA" Vilniuje

 tel. 2137708, mob. 862078846

www.maxmeda.lt

Ar nėštumo metu pasikeitė Tavo kraujo spaudimas?

24. Aug 2012, 18:17

man jau ilga laika zemas..atsigeriu ryte kavos o paskui bandau ysijudeti.ir pradedu geriau jaustis

03. May 2012, 18:45

Pas mane normalus spaudimas skaitosi 140/ 80, kai laukiausi spaudimas buvo pradejas kilti, ypatingai nestumo pabaigoje buvo sukiles iki 200/120, taip buvo keleta kartu, o as nelabai ka jutau, isskyrus garsu sirdies plakima, toks jausmas, kad visas kunas ritmuoja, bet labai dziaugiuosi, kad praejo, nes butu siunte gimdyti jau i Kauno klinikas, gimdymas praejo super, ir jokios itakos spaudimas nepadare 😉 Sekmes 😉

03. May 2012, 09:41

Pas mane kraujo spaudimas visada buvo normalus, besilaukiant, kai buvau peršalusi kelis kartus gyd. sakė, kad šiek tiek padidėjęs, bet tas padidėjimas, kaip supratau, ant ribos buvo - 130/70.