Nėštumas ir nemiga: kaip sau padėti?

Nėštumas ir nemiga: kaip sau padėti?

22. Apr 2014, 14:30 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kodėl nėštukei nesimiega? Sakysite, kad „miegasi“, dar ir kaip... Taip, pirmaisiais mėnesiais dauguma būsimųjų mamų iš tiesų „lūžta“ iš miego, tačiau pilvukui augant dažna iš jų sužino, kas yra nemiga.

 Kodėl taip nutinka?

Nėštumui įpusėjus ir pilvukui sparčiai augant moteriai gali tapti sunku miegoti dėl labai padidėjusio pilvuko ir labiau apkraunamo stuburo. Na, o kita priežastis – nerimas dėl artėjančio gimdymo. „Kaip viskas bus?“, „Kada pagaliau gimdysiu“ – tokie klausimai gali neduoti ramybės nėščiajai ir trikdyti įprastą miego režimą. Tai visai natūralu ir suprantama.

Ką daryti?

Pirma taisyklė - prieš miegą išvėdinkite kambarį, gryname ore miegas tikrai ir saldesnis, ir kokybiškesnis. Kitas patarimas – irgi senai pamiršta gera tiesa – prieš miegą pasivaikščiokite lauke. Na, o trečia - prieš miegą nepersivalgykite. Jei jaučiatės alkana, „apgaukite“ skrandį išgerdama pieno, kefyro, mėtų ar melisos arbatos, sukrimsdama sausainį. Šiltas dušas irgi nepakenks.

Kokia poza miegoti?

Pasirinkti tinkamą miego pozą – nelengva užduotis. Vienoms moterims tinka viena, kitoms – dar kitokia. Gydytojai nerekomenduoja miegoti ant nugaros. Kodėl? Gimda plečiasi, vaisius auga, ir gulint ant nugaros gali užspausti apatinę tuščiąją veną. Tokiu atveju gali sutrikti kraujotaka, netgi moteris gali prarasti sąmonę.

Manoma, kad būsimai mamytei sveikiausia miegoti ant kairio šono, nes kairėje pilvo pusėje daugiausia laisvos vietos. Kai nėščioji miega ant dešinio šono, vaisius spaudžia kepenis. Kai kurioms būsimoms mamytėms padeda pagalvėlės, kurias jos pasideda ir po pilvu, ir tarp kojų.

Dienoraštis, mėgstama knyga

Jeigu nemigos priežastis – neramios mintys, labai praverstų rašyti dienoraštį, kuriam patikėtumėte visas bauginančias mintis, nerimus ir abejones. Kai kurias ramina mezgimas, knygos skaitymas, ramios, relaksuojamai veikiančios muzikos klausymas.  

23. Apr 2014, 08:03

Sakoma kad taip organizmas ruosiasi nemigo naktims kurios bus po gimdymo 😀

floryte floryte 22. Apr 2014, 21:47

Kad ir kaip nėštumo metu bepavargdavau, t.y. daug judėjau, dirbau, tačiau 3 val. nakties nubusdavau ir tiesiog nebenorėdavau miego. Valandą pragulėdavau atviromis akimis, po to užmigdavau. Manau, kad dėl nemigos nėštumo metu kalti pasikeitę hormonai. Tiesiog vargu ar ką šiuo atveju galima įtakoti.

22. Apr 2014, 20:38

Judu ir judu, kad tik nuvargčiau, bet ir tai nepadeda...

22. Apr 2014, 20:37

Nakankina nei nugaros skausmai nors jau 8 menuo, nei ypatingas nerimas, taciau miegu ka bedaryciau labai prastai....

22. Apr 2014, 15:21

Ant kairio sono negaledavau gulet nes jausdavos kazkoks skausmelis.tai man patogiausia budavo gulet ant desinio sono ir kaire koja uzsikelus ant vyro 😃

22. Apr 2014, 15:18

Is nestumo nemiga man buvo ziauriausia.is vakaro uzmiegi gerai,bet kaip laikrodukas kiekviena nakty pabusdavau vidurnakty ir iki 3val niekaip negaledavau uzmigt😪

InetaBu InetaBu 22. Apr 2014, 14:53

Kai laukiausi, labai norėdavau miegoti ant nugaros, matyt turėjau pripratimą...paskui labai kaulus skaudėdavo, kai teko miegoti tik ant vieno ar kito šono 😀 asmeniškai man labiausiai padėdavo intensyviai leidžiamos dienos, daug vaikščiojau, o vakare jau būdavau tokia pavargusi, kad užmigdavau akimirksniu 😉))