Nėštumas - nauji pokyčiai ir atsakomybė

24. Oct 2016, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

TV rubrika "Devyni laimės mėnesiai" skirta kūdikio laukimui ir jo atnešamiems pasikeitimams, džiaugsmams ir rūpesčiams. Šįsyk kalbamės apie kintantį moters kūną.

Mūsų kalbinta Renata kūdikio laukimo stebuklą išgyvena jau antrą kartą. Ir kaip pati juokiasi, įgyta patirtis padeda, tačiau  jaudulio nesumažina. Klausimų antrasis laukimasis sukelia gal kiek mažiau, tačiau juk antrąjį nėštumą neišvengiamai lyginame su pirmuoju.

Per pirmą nėštumą, kaip pasakoja mama, labai daug priaugo kilogramų, o su antru nėštumu buvo gerokai smulkesnė. Ar tai normalu?

Pasak gydytojo akušerio ginekologo Rimanto Griciaus, moters kūno pokyčiai būna labai individualūs.

"Moterys yra skirtingo kūno sudėjimo, jų skirtinga kūno masė. Nuo to priklauso, kokie bus nėštumo pokyčiai. Idealus kūno prieaugis nėštumo metu yra 10-12 kilogramų. Šiais laikais moterys priauga daugiau, tačiau priaugti 30 kilogramų nėra gerai. Nes su tokiu svoriu yra ne tik sunkiau nešioti kūdikį, bet ir sunkiau pagimdyti. Be to, vystosi nėštumo komplikacijos, kyla kraujospūdis ir pan.", - pasakojo gydytojas.

Svorio prieaugis, žinoma, nėra vienintelis kūno pokytis, prie kurio būsimoms mamoms tenka prisitaikyti.

"Visas nėštutės organizmas labai keičiasi. Dažniausiai riebaliniais dariniais papilnėja šlaunys, klubai - tai taip vadinami maitinimo riebalai, kurie sunyksta, gimus vaikeliui. Keičiasi moters kūno struktūra - rankos tampa stambesnės,  šiek tiek veidas patinsta dėl hormonų pokyčių. Bet nieko tokio - visa tai praeina po nėštumo. Taip pat keičiasi krūtys, ruošiasi maitinimui. Tačiau nereikia tų pokyčių bijoti", - nuramino gyd. R.Gricius.

Nėštumas - ne liga. Tai fiziologinė, kitaip tariant, natūrali moters prigimčiai, būklė. Nepaisant to, prie nėštumo reiktų prisitaikyti. Bandymas per jėgą, išlaikyti iki laukimosi buvusį gyvenimo tempą nėra naudingas nei būsimai mamai, nei jos mažyliui.

Laukimasi periodas romantizuojamas, neretai nutylint apie šį laikotarpį, jog tai ne tik džiaugsmo ašaros ir ne tik netikėti alkio priepuoliai vidury nakties. Tai gausybė naujų pokyčių ir atsakomybių. Nepaisant jų visų, turbūt kiekviena mama pasakys, jog visi iššūkiai įveikiami.