Nėštumo kalendorius: 12 savaitė

Nėštumo kalendorius: 12 savaitė

11. Aug 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Baigėsi pirmasis nėštumo trimestras! Daugeliui būsimų mamyčių ši savaitė reiškia radikalius savijautos pokyčius, nes toksikozė pamažu atsitraukia.

Kaip vystosi Tavo mažylis?

Vystymasis vyksta itin sparčiai. Kūdikio kepenys ima gaminti tulžį – medžiagą, kuri vėliau bus naudinga maistinių riebalų virškinimui. Žarnynas taip pat išbando savo jėgas.

Ir toliau tęsiasi galvos smegenų vystymasis. Dabar jos labai panašios į suaugusiojo smegenis, tik yra miniatiūrinės.

Kaip keičiasi tavo savijauta?

Sveikiname su pirmojo trimestro pabaiga! Šią savaitę pagrindinis placentos vaidmuo – hormonų, kurių reikia nėštumui palaikyti, gamyba. Anksčiau tai buvo geltonkūnio, susiformavusio vietoj subrendusios kiaušialąstės, prerogatyva. Būtent jis ir buvo tas „kaltininkas“, kuris privertė Jus jaustis blogai ir paskatino pykinimą visus 2,5 mėnesio.

Kai kurioms nėščiosioms toksikozė tęsiasi ir ilgiau, ypač jei nėštumas daugiavaisis.

Jūsų gimdos plotis siekia maždaug 10 centimetrų. Jai tampa ankšta klubų ir dubens srityje, todėl ji pakyla į pilvo ertmę. Ultragarso pagalba pagal vaisiaus parametrus gydytojas jau gali tiksliau nustatyti gimdymo datą.

Jau galite pastebėti šiokių tokių pokyčių savo odoje. Daugumai besilaukiančių moterų oda pilvo srityje (per vidurį) tampa tamsesnė, o kartais atsiranda ir išilginė tamsiai ruda juostelė. O kartais rudos dėmelės pasirodo ir kaklo bei veido srityse.

Taip pat gali išryškėti ir odos kraujagyslių pokyčiai – kraujagyslinės žvaigždutės, teleangiektazija (veido kraujagysliniai dariniai, kurie susidaro išsiplėtus kapiliarams ar arterijoms) arba angiomos (nepiktybinis navikas, išsivystantis iš kraujagyslių). Visa tai išnyksta beveik iškart po gimdymo.

Akušerės Linos Rudaitienės patarimai:

*Jei tavo drabužiai Tau tampa per ankšti, pats laikas pagalvoti apie specialius nėščiosios rūbelius, kurie tau būtų patogūs.

*Drėkink kūną, taip galėsi išvengti strijų.

*Nepamiršk gerti daug skysčių – iki 2 litrų per dieną.

*Venk kavos ir gėrimų, turinčių kofeino, tačiau jei ryte kava tau pagerina savijautą, vienas puodelis kavos nepakenks.

Jeigu Tu dabar esi 12 nėštumo savaitėje, pasidalink savo patarimais, išgyvenimais, savijauta, aktyviai komentuok ir sek Nėštumo kalendorių iki pat 40 nėštumo savaitės.

13. Nov 2013, 21:11

sveiki,man dabar 12savaite,pikinimas baigesi,jauciuosi geriau,bet daznai skauda nugara,o vakarais pilvuka ar tai normalu?

11. Aug 2013, 12:10

As manau, kad baigiasi tada kai sueina trys menesiai, nes tada iseina visas nestumas tiksliai padalintas i tris dalis 😀 Pagal si straipsni, mes jau antrame trimestre! 🎉😀

11. Aug 2013, 10:34

Nesuprantu, vienur raso kad 12savaite baigiasi I trimestras, kitur raso kad 13 savaite baigiasi