Nėštumo kalendorius: 20 savaitė

Nėštumo kalendorius: 20 savaitė

05. Sep 2013, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nejučia priartėjo ir dvidešimtoji savaitė...Taip ir norisi pasakyti "nejaugi taip greitai".

Kaip vystosi mažylis?

Vaikutis – jau mažutis žmogutis su plaukiukais ant galvos ir mažulyčiais rankų ir kojų nagučiais. Jis žiovauja, čiulpia pirštuką, žaidžia su virkštele, berniukai dažnai žaidžia su savo varpute. Mergaičių gimda susiformuoja iki 20-tos savaitės, bet makštis dar ne.

Iš odos plaukelių ir odos ląstelių susidaro riebalinis apsauginis vaisiaus sluoksnis. Baltai kreminės spalvos sluoksnis dengia raukšles ir kai kurias kūdikio kūno vietas. Jo užduotis – apsaugoti vaisiaus odelę.

Kartais šis riebalinis sluoksnis išlieka iki pat gimimo. Gimus kūdikiui steriliomis servetėlėmis gydytojai jį nuvalo.

Pagal kūdikio aktyvumo laipsnį, Jūs jau galite žinoti, ar jis miega, ar pabudęs.

Kokia Tavo savijauta?

Viršutinis gimdos kraštas vos žemiau bambos. Auganti gimda slegia ir plaučius, ir skrandį, ir inkstus: dėl to kartais galite pritrūkti kvapo, trumpam apima dusulys, taip pat būdingas virškinimo sutrikimas, dažnas noras šlapintis.

Dusulys turi praeiti likus maždaug 4-6 savaitėms iki gimdymo, nes kūdikis ir gimda pasislenka žemyn, tad nebespaudžia diafragmos.

Paprastai tai trunka tol, kol vaisius nenusileidžia giliau į Jūsų dubens sritį. Pirmojo nėštumo paprastai tai nutinka likus kelioms savaitėms iki gimdymo, o ne kartą gimdžiusioms – tik prieš gimdymą.

Yra keletas požymių, pagal kuriuos galite spręsti, kad pilvukas „nusileido“: Jūs pradėsite dažniau šlapintis, nes kūdikis labiau spaus šlapimo pūslę.

Gali būti, kad gimda taip spaus pilvą, kad bamba išsivers kaip mygtukas ar saga.

Atsiranda rusvos ar rausvos linijos – tai strijos.

„Northway medicinos centro“ akušerės, ginekologės Linos Rudaitienės pastebėjimai ir patarimai:

*Šis mėnuo džiaugsmingas tuo, kad pajausite vaisiaus judesius – lyg lengvas virpėjimas pilve (lyg kiltu oro burbuliukai ar gurguliuotų žarnynas be garso).

*Nesijaudinkite, jei iš karto judesių nepažinsite. Pirmą kartą gimdančios judesius turėtų pajausti 20 nėštumo savaitę, antrą – 18 savaitę. Vaisiaus judesių skaičiuoti iki 30 savaitės nereikia – svarbu, kad vaikutis judėtų kiekvieną dieną. Vaisiaus judesių skaičius šiame laikotarpyje neatspindi vaikelio būklės.

Akušerė apie kūdikio vystymąsi:

*Jūsų vaikelis šiame laikotarpyje sveria apie 300 – 350 g, ūgis 25 cm.

*Ant galvutes atsiranda plaukeliai, pradeda vystytis dantukai, kojytės ir rankytės gerai išsivysčiusios, rankytes vaikutis gniaužia į kumštį.

*Nors judesiai šiame laikotarpyje – refleksiniai, vaikelis kartais gali reaguoti ir į garsa aplinkoje. Šiame laikotarpyje vaikutis užsimerkęs, gali girdėti garsus, čiulpia nykštį.