Nėštutės tampa užuomaršomis?

Nėštutės tampa užuomaršomis?

13. Sep 2016, 08:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ar kartais nepagalvojote, jog nėštumo periodu jūs lyg “be galvos”, jeigu taip galima išsireikšti? Atrodo visos mintys, pažadai ir susitarimai paprasčiausiai užsimiršta ir jums bet ką tenka priminti po keletą kartų.

Dėl nėštumo atsiradęs smegenų “rūkas” yra šventa tiesa (ir visai nelinksma) ir tai vienas iš požymių, jog jūs laukiatės. Jeigu jūs kenčiate nuo to, ką būtų galima pavadinti “nėštumo atmintimi”, jūs greičiausiai pamirštate apsilankymą pas gydytoją, išėjusi apsipirkti į parduotuvę užmirštate svarbiausius pirkinius, o aikštelėje - kur pastatė automobilį... Kai kurie tyrimai rodo, jog moterys, kurios laukiasi mergaitės yra labiau užmaršios nei tos, kurios turės berniuką! 

Kas sukelia šiuos nėštumo atminties sutrikimus?

Dažniausiai nėštumo metu mes kaltiname hormonus, kurie keičiasi ir pateikia mums ne vieną siurprizą. Tas pats ir su atmintimi. Kita priežastis - kokybiško miego būsena nėštumo metu (ypač pirmame ir trečiame trimestruose), nes jums reikia papildomos energijos, o jos negavus - atsiranda nuovargis, o iš čia - atminties sutrikimai. Be to, jūsų gyvenime laukia didelį ir svarbūs pasikeitimai, todėl daugiausiai minčių ir energijos yra sukoncentruota būtent į juos ir kitiems dalykams lieka mažiau dėmesio.

Tyrimai taip pat rodo, kad jūsų smegenys iš tiesų funkcionuoja šiek tiek kitaip: nėštumo metu didėja už emocijos atsakingų ląstelių aktyvumas, nes taip ruošiatės motinystei. 

Na ir galiausiai, tikėkite tuo ar ne, jūsų smegenų lastelės sumažėja trečiame nėštumo trimestre (kas paaiškintų, kodėl nieko nepamenate ką perskaitėte aukščiau). Nesijaudinkite, viskas atsistatys per keletas mėnesių po gimdymo.

Ką jums būtina žinoti?

Pirmiausia, užmaršumas yra visiškai normalu ir pasitaiko daugeliui. Net jeigu didžiuojatės, jog galite planuoti vienu metu daugelį darbų, vis tiek atsiranda bėdų dėl dėmesio koncentravimo. Be to - tai yra laikina. Jūs vėl atgausite savo sugebėjimus viską atsiminti. 

Ką galite padaryti dabar?

  1. Giliai kvėpuoti. Nesinervinkite jei nepamenate kur pasidėjote raktus, nes stresas veikia tik blogiau.
  2. Rašykitės. Jeigu būtina kažką prisiminti - sudarykite sąrašą (pirkinių, darbų, apsilankymų) ir kas dieną juo vadovaukitės.
  3. Naudokitės technologijomis. Išbandykite telefone įdiegtus priminimus ir kalendorius ir gyventi bus paprasčiau.
  4. Pasitikėkite kitais. Nesidrovėkite paklausti žmonių ar nieko jiems nepažadėjote ir paprašyti priminti prieš susitikimus. Ar, galų gale, vietoje to, kad ieškosite pusvalandį pasiklausti: “Brangusis, gal matei mano raktus?”
  5. Nepamirškite humoro. Pasijuokite iš savęs ir savo atminties šuolių. 
  6. Išbandykite choliną. Tai vitaminas B4, kuris padeda smegenims. Kai kurie tyrėjai tiki, kad geriant jį nėštumo metu pagerės ne tik jūsų, bet ir kūdikio smegenų būklė.
  7. Nepamirškite omega-3. Vartokite maistą, kuriame gausu šių rūgščių, tai irgi pagerins atminties bei smegenų veiklą.
  8. Pamirškite gingko. Tokie vaistiniai preparatai, kaip gingko-biloba ar kiti smegenų veiklos “skatintojai” nėra saugūs naudoti nėštumo metu.
  9. Neskubėkite. Atmintis negrįš iškart po gimdymo, nes tuomet kūnas bus nuvargęs, o jūs turėsite naujų rūpesčių, tad vėl viską prisiminsite palaipsniui.