Nugaros skausmai nėštumo metu

Nugaros skausmai nėštumo metu

23. Mar 2016, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Mažylio laukimas - ypatingas, stebuklingas laikotarpis, tačiau laukimo džiaugsmą neretai aptemdo skausmai nugaroje. Kaip juos palengvinti ir sau padėti? 

Nugaros skausmai ypatingai išryškėja antrąjį nėštumo trimestrą. 

Kodėl atsiranda nugaros skausmas nėštumo metu?

Pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeutės Sonatos Martutaitienės, dažniausia priežastis, dėl kurios prasideda nėščiajai nugaros skausmas, tai svorio centro pasikeitimas nėštumo metu. Jis dažniausiai įvyksta apie 4-5 nėštumo mėnesį. Šiuo periodu vaikučio svoris pradeda greitai augti, moteris svoris auga atitinkamai.

Nugarai padidėja apkrovimas, pilvo raumenys išsitempia, o nugaros sutrumpėja. Labai svarbu stebėti, kaip auga svoris, moteris per nėštumą vidutiniškai turėtų priaugti apie 10-12 kg, viskas priklauso nuo moters ūgio ir svorio iki nėštumo. Gydytoja ginekologė visada pasako, kiek patartina priaugti svorio nėštumo metu konkrečios moters atveju.

Stiprinkite nugarą

Nugarą patartina sustiprinti jau iki nėštumo, idealu, jei moteris tam periodui pasiruošia. Sustiprina pilvo, nugaros ir tarpvietės raumenis. Jei nėštumas sklandus, moteris gerai jaučiasi, neturi intoksikacijos, ji turėtų sportuoti ir nėštumo metu.

Nėštumo metu galima rinktis baseiną, jogą nėščiosioms, pilates nėščiosioms arba pratimus su kineziterapeuto priežiūra. Labai svarbu, kad moteris būtų aktyvi per visą nėštumą, su sąlyga, kad nėra jokių apribojimų iš gydytojo. Labai tinka pasivaikščiojimai miške, parke.

Kai jau atsiranda skausmai, reikia tempti nugarą ir strėnas, geriausiai tinka pratimai „ant keturių“, tai saugiausia padėtis, nereikėtų kelti sunkių daiktų, o jei tai neišvengiama, reikėtų tą daryti kojų pagalba, o ne iš nugaros (reikia pritūpti, paimti daiktą ir su tiesia nugara atsistoti).

Skausmams palengvinti labai padeda tam tikros gulėjimo pozos, pvz. ant šono tarp kojų įsikišus pagalvėlę. Arba klūpėjimas remiantis į didelį kamuolį.

Ekspertai

Sonata Martutaitienė

Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro "Gemma" kineziterapeutė
Sonata Martutaitienė in-vecaku-skola
Laikysena LT Laikysena LT 26. Mar 2023, 18:09

Siūlome nėščiųjų diržus, kurie padeda numalšinti nugaros skausmus nėštumo metu. Daugiau - https://www.laikysena.lt