Nusimegzkite palaidinę

Nusimegzkite palaidinę

14. Apr 2013, 00:00

Būdama 6 nėštumo mėnesyje Irma sugalvojo, jog pigiau ir smagiau vilkėti savo megztus ar nertus drabužius.

  

Reikės: Tamsiai ir šviesiai alyvinių siūlų (iš viso 400 g).

 

Raštelio motyvo aprašymas:

 

Akių skaičius dalijasi iš 18+2 kr. akys.

 

1 eilė: kr. akis, 3 kartus sumezgama kartu geros po 2 akis x 6 kartus po 1 ger., 1 užm., 6 kartus sumezgama kartu ger. a. po 2 akis. Nuo x kartojama. Eilė baigiama: 6 kartus po 1 ger.- 1 užm., 3 kartus sumezgama kartu ger. a. po 2 akis, kr.akis.

2 eilė: visos akys ir užmetimas – išv. akimis

3 ir 4 eilės: geromis akimis.

1 – 4 eilės visą laiką kartojamos.

 

Mano improvizacija mezgimo eigoje.

 2

 

Priekį mezgiau iš 2 dalių (viršutinė ir apatinė), taip pat ir nugarą. Pagrindą sudarė šviesiai alyvinės spalvos siūlai. Priekio viršutinę dalį sudarė 5 pasikartojantys motyvai ir mezgiau tokio ilgio, kad būtų iki krūtinės apačios.

 

Apatinė priekio dalis (kuri skirta didėjančiam pilvukui) jau sudarė 6 pasikartojančius motyvus. Mezgiau tokio ilgio, kokio norėjau, kad būtų megztukas, o norėjosi ilgesnio – pusiau suknelės.

 

Nugaros viršutinė ir apatinė dalys buvo identiškos kaip ir priekio.

 

Taigi, numezgusi atskiras 4 dalis ėmiausi sujungti jas su tamsiai alyviniais siūlais. Surinkau virbalu akis iš viršutinės dalies apačios ir mezgiau lygiuoju raštu (iš vienos pusės vien gerosiomis akimis, o iš kitos – vien išvirkščiosiomis). Palaipsniui didinau akių skaičių, kad lengviau būtų sujungti su apatinės dalies viršumi. Tą patį dariau ir su nugara. Vėliau tiesiog susiuvau su apatine dalimi.

 

Rankovės buvo mezgamos iš 3 motyvų, palaipsniui pridedant akių skaičių, kad tolygiai platėtų. Mezgiau norimo ilgio. Vėliau viską susiuvau ir pradėjau dekoravimo darbus vąšeliu. Rankogalius, mezginio apačią ir viršų apnėriau improvizuojant – čia jau fantazijos reikalas.

 

1

 

Mano apnėrimas buvo elementarus:

 

1 eilė: žemu stulpeliu,

2 eilė: stulpelis su 1 užmetimu,

3 eilė: 5 kilpų pynelė, atgal sujungta su paskutinėmis 2 akimis, vėl 3 kilpos ir jungiamos į mezginį į 5-tą akį žemu stulpeliu, tada dar 2 žemi stulpeliai iš eilės ir viskas iš naujo (taip dailinau megztuko apačią), o rankogalius jau šiek tiek daugiau prinėriau. Mezginio priekį išsiuvinėjau tokiais „kringėliais“, kad būtų įdomiau ir spalvingiau.

 

Irma