Paniškai bijau gimdymo

Paniškai bijau gimdymo

13. Sep 2011, 07:00

Turbūt kiekviena nėštukė, paklausta apie savo baimes, paminėtų gimdymo baimę.

 

"Mamyčių klubas" ir yra unikalus tuo, kad čia galima kalbėti ir klausti apie viską. Tai, ko nedrįsti pasakyti vyrui, paklausti gydytojos ar draugės. Šį kartą nusprendėme pasidomėti apie gimdymo baimes ir paklausti specialisto nuomones. Bet pirmiausia - būsimos mamos išpažintis.

 

Iš mamų pokalbių:

 

"Šią savaitę kiekvieną dieną vis košmarus sapnuoju -  kaip gimdau, kaip skauda, kaip negaliu iškęsti...


Ar Jums taip buvo? Ar baimė yra didesnė negu tikrieji gimdymo skausmai? Matot, man tai pirmas gimdymas... Tą puikiai suprantu.. Ir esu pasiryžusi gimdyti.. Bet nuo mažens turiu fobiją ligoninėms, vaistinėms, skausmui. Jei atsiduriu ten, kur bijau, iš karto alpstu...
O kas blogiausia (turbūt), amerikiečių medikų tinklapyje pasižiūrėjau, kaip vyksta normalus gimdymas. Tai kai iš visų pusių matai gimdyvę, nelabai koks įspūdis liko!


Tas nežinojimas, kaip iš tikrųjų viskas vyksta ir koks jausmas bus, mane gąsdina...


Erzina ir tai, kad mano aplinkoje gimdžiusios nemoka normaliai įvardinti, kokie gimdymo skausmai. Vienos sako: „Čia nesunku, viskas gerai“, o kitos: „Bet po visko kokį auksą turėsi. Toks jausmas man, kad jos nenori apie tai šnekėti..."

 

Konsultuoja Psichologinio Konsultavimo Grupės psichologė Gintarė Meslinienė:

 

Baimės jausmas, kylantis nepatirtoje situacijoje, visai natūrali reakcija. Ši jausmą galima suvaldyti daugiau sužinojus apie jus gąsdinančią situaciją– išsirinkite gimdymo namus, nueikite apžiūrėti gimdyklos, palatų, susipažinkite su personalu ar net su jūsų gimdymą priimsiančiu daktaru, su savo gydytoju aptarkite gimdymo planą. Tuomet žinosite ko tikėtis. Tai tikrai apramins ir suteiks saugumo jausmą.

 

Kalbant apie gimdymo skausmo baimę, gimdyvėms pakiša koją laki vaizduotė, kuri mus nuneša į fantazijas apie skausmą, kentėjimą ir kitus dalykus. Gimdyme pati sudėtingiausia fazė (bet ir pati trumpiausia) yra tuomet kai gimdymo kaklelio atsivėrimas 9 cm., tačiau kuomet dar nevyksta vaisiaus išstūmimas.

 

Moteris jaučiasi pasyvi, negalinti kontroliuoti situacijos, turinti tik išlaukti. Tokia būklė gali suketi panikos jausmą, nes vaizduotė įsibėgėjusi prikuria nebūtų dalykų ir mus išmuša iš savikontrolės. Jei esate gana emocinga, pasirenkite šiai situacijai – nukreipkite savo dėmesį į „čia ir dabar“ – gydytojai manimi rūpinasi, brangusis šalia, viskas kontroliuojama. Arba priešingai – pažabokite savo lakią vaizduotę, tegu ji jus nuneša prie jūros, į mylimą sodybą ar kur kitur, kur jūs galite atsipalaiduoti.

 

Dėl gimdymo skausmo – kiekvienas žmogus turi skirtingą skausmo slenkstį – kas vienam skauda, kitam tai menkas dilgčiojimas. Todėl ir negaunate vieningos nuomonės. Tik 5 procentai moterų gali pasigirti, jog priklauso kraštutinumams – „be proto skaudėjo“ ir „gimdyčiau ir gimdyčiau, visai neskaudėjo“.

 

Visas kitas apvalus skaičius 95 procentai priklauso statistiniam vidurkiui. Tad tikimybė, jog patirsite pakeliamą skausmą labai didelė".

 

Seminarai būsimiems tėvams "Obuoliuko psichologija" - http://www.pkg.lt

 

{smallpic:1}

13. Sep 2011, 22:47

Nezinau kas yra gimdymo baime. Net neisivaizduoju. Nes nei viena minute nebijojau. Buvo tik didziulis noras kuo greiciau pamatyti mazyle 😃 O gimdymo skausma kazkada mano drauge apibudino (manau visai tiksliai) - "taip pat kaip menesiniu skausmas, tik 1000 kartu stipresnis". Nieko paguodziancio turbut 😃

13. Sep 2011, 15:27

Pirma nėštumą bijojau nežinomybės, antrą laukiančių skausmų, nes po pirmo gimdymo man prisiminimai išlikę baisūs 😪

13. Sep 2011, 15:06

O aš gimdymo labai bijojau, bet ne skausmo, o labiausiai, kad neprireiktų epidūro, nes bijau adatų 😉 laimei ištvėriau be jo 😀 tada, kad nereiktų kirpti 😀 kirpo ir gerai, nes jokių plyšimų, o kai kirpo net nejutau 😀 tada bijojau siuvimo gyvai, nes turėjau menką rankos traumą ir alpėjau, kai siuvo, tai čia pasisekė, nes teko gauti po visko narkozę, tad susiuvo ir nejaučiau 😀 realiai ir antrąkart šiek tiek bijočiau ir tai natūralu 😀

13. Sep 2011, 12:41

as kursu nelankiu nei daba nei per pirma nestuma. as skausmu nebijau vistiek niekur nedingsiu, bijau komplikaciju

13. Sep 2011, 12:25

Na tikrai pritariu nuomonei, jog labiausiai gąsdina tai, ko nežinai. Man labai padėjo kursai, žinojau, kas po ko turi vykti, kad viskas normalu, mokėjau kvėpuoti, o tai laaaabai lengvino sąrėmius. Aš irgi galiu pasigirti greitu ir lengvu gimdymu, bet tik todėl, kad tam ruošiausi.

13. Sep 2011, 10:57

Vienintele baime, kuri mane kamavo ir dabar kamuoja - kad tik neprasidetu gimdymas namuose. Pirmojo nestumo metu pries pagimdant leliuka jau gulejau ligonineje ir buvau mediku prieziuroje. Viskas vyko ramiai ir be jokio blaskymosi. Skausmo buvo daug, bet po gimdymo jauciausi kuo puikiausiai. Dabar arteja antrasis gimdymas, tai nezinia, kai klostysis ivykiai, bet butu ramiau, kad vel viskas vyktu ligonineje 😀

13. Sep 2011, 09:40

as nebijojau visaj gimdyti, o va jei reik gimdyti antra kart tai jauciu numirc is baimes😃

13. Sep 2011, 09:18

Aš irgi nebijojau gimdyt, aš sakyčiau labiau bijojau, kad tik viskas gerai būtų, kad tik vaikelis sveikas, va čia buvo mano didžiausios baimės, o ne pačio gimdymo. Prisimenu kai mama manęs klausė kelios dienos iki pirmagimio gimdymo ar nebijau. Tada jai atsakiau, o kas iš to kad bijosiu, juk gimdyti vistiek reiks, todėl ir nebijau.

13. Sep 2011, 09:16

Turiu dvi dukrytes,bet nei pries viena,nei pries kita nebuvo jokios baimes. 😀

13. Sep 2011, 09:11

Keista, bet aš gimdymo visai nebijojau. Viduje buvo nežinomybė, nes pirmas vaikutis, nežinia kaip ten viskas vyksta, žinoma, skaudėjo, būtų naivu tikėtis pagimdyti be skausmo, bet dabar to net neprisiminu nes paėmus mažą stebukliuką į savo rankas- viskas pasimiršta. Mažiau blogų minčių ir klausimų į galvelę reikia kimštis. 😀

13. Sep 2011, 09:01

as turiu 2 vaikucius, bet pries kiekviena buvo apemusi gimdymo baime😀 manau, tai yra naturalu, zmogus visgi bijo skausmo, taciau tuo paciu moteris zino, kad po skausmo gauna atpilda, kaip pasake mano gydytojas "priza", uztat tikrai verta labai labai pasistengt😀 is tiesu pries gimdymus man, kaip ir buvo parasyta straipsnyje, padejo teigiamas nusiteikimas, apsilankymas ligonineje, susipazinimas su gyd, kuris priims mano gimdyma, visos detales, kurios sudaro visuma, kurios as nekantriai laukiau...taigi, abu gimdymai buvo pasakiski, pagimdziau savo stebukliukus per pora val😀

13. Sep 2011, 08:58

Na gimdymo planas . . . ką gali supanuoti 😃 Viskas vyksta kaip ir visoms, tik niekada negali žinoti kokia linkme . . . tas pats ir su galvojimu apie jųrą, paukščiukus . . .na bent jau man tikrai nesigalvojo apie tokius dalykus.

Vykit baimes šalin nėštukės, kaip ateina taip ir viskas praeina, užsimiršta. Skausmo keliu ateina vaikučiai.