Pirmasis vaiko klyksmas gimimo metu - stebuklinga melodija mamai

Pirmasis vaiko klyksmas gimimo metu - stebuklinga melodija mamai

12. Apr 2012, 09:00

Tęsiame pasakojimą apie gimdymą, įvairias moters reakcijas gimdymo metu. Šiandien Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, akušeris ginekologas Romualdas Šemeta tęsia pasakojimą apie antrąjį gimdymo periodą.

 

Kokia yra greito gimdos kaklelio atsivėrimo paslaptis?

Gyd.Šemeta gimdymo metu tarsi būna ne viena, o dvi moterys

 

Kartais gimdyvė praranda savikontrolę

 

Kai vaiko galvutė pasiekia gimdos dugno raumenis, sustiprėja spaudimo pojūtis. Jai atrodo, kad ši būsena tęsiasi ilgiau. Tai trečia emocinė gimdymo reakcija, kai daugelį moterų gali apimti baimės jausmas, bejėgiškumas ir  nusivylimas savo pastangomis. 

 

Dėl laisvės trūkumo pojūčio moteris gali skųstis fiziniu diskomfortu. Šiuo metu kai kurioms moterims pati sunkiausia gimdymo dalis būna kankinantis nevaldomas noras pasislėpti. Savikontrolės praradimą gana lengva nugalėti. Tiesiog kiekvienos kitos stangos metu gimdyvė turi susikaupti ir stipriau stenėti. 

 

Diskomforto pojūtis iškart išnykta, atsiranda pasitikėjimo pojūtis. Trečias emocinis gimdymo pavojus nebaisus, jeigu apie tai moteris žino ir jį pasitinka tikslingomis pastangomis. Šiuo metu ypač svarbi vyro moralinė pagalba, ramus jo elgesys, padrąsinantys žodžiai. Jo neturėtų sutrikdyti žmonos emocinės reakcijos dėl fizinio diskomforto, nes normalaus gimdymo metu rimtos fizinės problemos labai retos.

 

Vaiko galvutei prasiveržiant pro išorinius lytinius organus labai svarbu, kad moteris būtų visiškai atsipalaidavusi ir kvėpuotų atvira burna. Ypač tuo metu reikėtų atkreipti dėmesį į žandikaulių atpalaidavimą –  tai padeda atpalaiduoti tarpvietės raumenis. Didelė dalis tarpvietės kirpimų ar plyšimų įvyksta dėl to, kad moteris priešinasi vaiko galvutės užgimimui ir sutraukia išeinamosios angos raumenis.

 

SVARBU! Tuo metu moteris turėtų būti jai patogiausioje padėtyje (pusiau sėdimoje, vertikalioje), tačiau jokiu būdu ne horizontalioje. Pusiau sėdima padėtis suteikia geriausią laisvę raumenų veiklai ir skatina lengvesnį vaiko slinkimą gimdymo kanalu.

 

Pamačiusi savo mažylį, moteris iškart pasikeičia

 

Kai ištempiama makštis ir kai jau matyti vaiko galvutė, prasideda ketvirta emocinė gimdymo reakcija. Daugeliui moterų atrodo, kad jos gali sprogti ar suplyšti ir, bandydamos tai išvengti, sutraukia dubens raumenis, priešindamosi galvutės slinkimui.

 

Dabar jau gerai suprantame ir žinome, ką reiškia pirmas vaiko riksmas. Fiziologiniu požiūriu tai labai svarbus momentas vaiko gyvybinei veiklai. Pirmas mažylio riksmas moters sąmonėje palieka neišdildomą įspūdį. Tai nuostabi, stebuklinga melodija, nešanti ją ant savo sparnų į ekstazę.

 

Kaip ir kiekviena kita natūrali organizmo būsena, tai tik dalis didžiulio Gamtos sumanymo, tačiau dėl to gimdymas nepraranda savo svarbumo.

 

„...Kai pamatai, kad ką tik gimęs vaikelis guli ant mamos krūtinės ir MAMA, ką tik jautusi skausmus, bučiuoja vaikelį ir šypsosi, sudreba širdis, trykšta laimės ašaros ir jautiesi taip, tarsi būtum pažvelgęs amžinybei į akis...“ (iš vyro laiško)

 

Pamačiusi savo mažylį, moteris iškart pasikeičia. Abejingumas išnyksta, o laimės pojūtis yra toks nuostabus, kad vaiko pasirodymas šiame pasaulyje vadinamas pakilumo, susižavėjimo neapsakomo jausmingumo būsena.

 

Vaiko gimimas – tai ne tik pats tobuliausias fiziologinis, bet ir dvasinis laimėjimas. Moterys, tai išgyvenusios, man rašė: „Tai pojūtis, kurio neįmanoma papasakoti“.

 

 „...Klyksmas – Dieve! Net sudrebėjau. Girdžiu aplinkinių džiūgavimą, visi gėrisi stebuklu, kažką kalba, o aš klausiu: „Ar sveikas?” Manęs niekas negirdi, tik džiaugiasi MANO vaikeliu. Uždeda man ant krūtinės – o, Dievulėliau! Koks jausmas – manau, tai duota suprasti tik MAMOMS. Mačiau vyro akis, jo pavargusį veidą ir supratau, kaip mes abi jam brangios ir jam rūpime. Buvau laiminga. Jaučiausi neapsakomai stipri ir energinga. Kai seselė mane norėjo palydėti į palatą, aš net pasipiktinau, kodėl ji laiko mane. Dukrytę padaviau vyrui, nes rankos kažko drebėjo, bijojau išmesti, o kojos mane parvedė  į palatą…“ (iš moters laiško)

 


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757