Planuojate nėštumą? Pasiruoškite jam!

Planuojate nėštumą? Pasiruoškite jam!

06. Dec 2016, 09:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klubo narei Simonai, dar tik planuojančiai su vyru turėti kūdikį, iškilo keletas klausimų:

Kokius tyrimus reiktų pasidaryti tiek man, tiek vyrui?

Kiek laiko turi praeiti po kontraceptikų vartojimo?

Kokią įtaką turi vyro rūkymas būsimam vaikučio pradėjimui?...

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė.

Prieš pastojant, specialaus pasiruošimo nereikia, jei buvote prieš tai sveika. Abu tėvai turi sutarti, jog nori susilaukti šeimos pagausėjimo, turiu galvoje, kad būtų apie tai kalbamasi, o ne tik deklaruojama, kad jau reikia. Būtinai aptarkite, kas už ką galėtų būt atsakingas.

Kitas žingsnis būsimai mamytei - pradėkite vartoti Folio rūgštį, po vieną tabletę per dieną ir, sulaukus tinkamų dienų, po lytinių santykių, turėtų viskas pavykti sėkmingai.

Žalingų įpročių tiek mama, tiek tėtis turėtų atsisakyti abu bent porą mėnesių prieš pastojant. Žalingi įpročiai gali lemti patologinį nėštumą. Norint pasitikrinti sveikatą, užteks atlikti bendruosiuos profilaktinius tyrimus, ką ir taip turėtų atlikti kiekvienais metais žmogus.

Būsimoms mamytėms rekomenduojama turėti normalų KMI, koreguokite svorį esant KMI< 18 ir > 30. Kontracepcines priemones rekomenduojama nutraukti ~ 2 mėnesius prieš pastojant. 

Žinoma, yra būsimų mamyčių, kurios serga epilepsija, cukralige, vėžiniais susirgimais, bronchine astma - jos turėtų prieš pastojant nuvykti pas savo gydytoją detaliam išsityrimui. 

Sėkmės.