Planuotas ir neplanuotas nėštumas: tik 10% porų ruošiasi pastojimui

Planuotas ir neplanuotas nėštumas: tik 10% porų ruošiasi pastojimui

03. May 2016, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nėštumo planavimas

Nėštumo planavimas – poros pasiruošimo procesas susilaukti sveiko vaikučio. Tai sąmoningas noras turėti kūdikį, visapusiškas būsimo mamos organizmo sveikatos apžiūra (jei reikia, ir tėčio), diagnozė ir gydymas ligų, kurios gali daryti neigiamą įtaką būsimo mažylio sveikatai ar mamos gebėjimui išnešioti ir pagimdyti sveiką kūdikį.

Nėštumo ir gimdymo metu moters orgnizmas patiria didelius krūvius visiems gyvybiškai svarbiems organams. Dvigubai stipriau dirba širdis, kepenys, inkstai, didelį spaudimą patiria nervinė, imuninė endokrininė sistemos. Būtent todėl nėštumui reikia ruoštis iš anksto, geriausia – likus 2-3 mėnesiams iki pastojimo.

Planuotas nėštumas leidžia išvengti daugelio sveikatos problemų ir padididina galimybes pagimdyti sveiką kūdikį. Idealu, jei moteris iš anksto apsilankytų pas savo gydytoją ginekologą, terapeutą, odontologą, gydytoją otorinolaringologą ir, jei reikia, kitus specialistus nustatyti lėtines ligas. Be to, ji turi atlikti tyrimus tam, kad būtų nustatytos „slaptos“ infekcijos, kurios praeina nepastebimai, bet gali pakenkti vaikučiui, išsitirti hormoninį foną, atlikti dubens ultragarso tyrimą ir kt. Likus keliems mėnesiams iki planuojamo nėštumo, patariama pasiskiepyti (dažniausiai nuo raudonukės ir hepatito B), tam, kad būtų išvengta problemų išnešiojant kūdikį.

Neplanuotas nėštumas

Statistiniai duomenys rodo, kad tik 10 procentų porų iš anksto ruošiasi pastojimui. Todėl nereikia nerimauti, jei žinia apie nėštumą jums „nukrito kaip iš dangaus“.

Aišku, galime jaudintis ir nerimauti dėl milijono priežasčių – bet neverta be reikalo eikvoti nervines ląsteles. Geriau iš karto vykite pas savo gydytoją, kad išsiaiškintumėte tai, kas labiausiai neramina.

Jeigu vaisiaus vystymuisi kas nors negerai, nėštumas savaime nutrūksta dar ankstyvojoje stadijoje, o jei nėštumui niekas negresia, persileidimo pavojaus nėra, vadinasi, vaikeliui bus viskas gerai.

Jeigu Tu papuolei į situaciją, rodos, be išeities, neturi artimųjų ir giminių, būtinai kreipkis pagalbos! Lietuvoje yra krizių centrai būsimoms ir esamoms mamytėms!

Nedaryk žingsnio, dėl kurio pasekmių vėliau reikėtų gailėtis. Gyvenime susiklosto įvairios situacijos. Niekas iš mūsų nėra apdraustas nuo nenumatytų aplinkybių, net jei dabar ir atrodo, kad visos sąlygos klostosi puikiai.

Padovanok gyvenimą savo mažyliui!