Psichologės komentaras į 18-metės laišką dėl aborto

Psichologės komentaras į 18-metės laišką dėl aborto

31. Aug 2018, 07:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gavome anoniminę merginos žinią apie tai, jog jai vos 18-a ir ji laukiasi:

"Man 18-ka, per klaidą su draugu tapsime tėvais po 8 mėnesių. Neįsivaizduoju kaip pasakyti tai mamai, kaip elgtis pačiai? Daktarai siūlė abortą, bet aš nenoriu to daryti. Patarkite, ką daryti ir kaip elgtis?.."

Ačiū, kad sureagavote į merginos laišką, o štai ir psichologės Sonatos Vizgaudienos komentaras: 

Sveiki,

suprantu, kokį stiprų nerimą išgyvenate. Neplanuota tėvystė, tik apie tai sužinojus, sukelia įvairiausių stiprių jausmų spektrą ir dažniausia – neigiamų, su jais susitvarkyti nėra lengva. Todėl ypač svarbu šiuo metu turėti artimų žmonių palaikymą. Mamai pasakyti būtina kuo anksčiau.

Aišku, neužsiminėte, kokie jūsų santykiai su mama, kiek mama bus linkusi jus palaikyti, o gal labiau kaltinti. Dažniausiai sužinojus sudėtingas naujienas žmonėms reikia laiko jas priimti ir susitaikyti. Todėl supraskite, jei tik sužinojusi apie nėštumą, mama nebus euforijoje, galbūt prasiverš neigiamų emocijų, bet gana greitai žmonės priima gyvenimo iššūkius, su jais susitaiko ir ima ieškoti pozityvių pusių.

Jūsų atveju graži pusė tikrai yra, vaikelis - dovana. Moterys, mamos, būna ypač supratingos ir palaikančios. Tad susikaupkite ir pasakykite mamai, kad laukiatės. Tikėtina, kad mama jus tikrai parems ir jums bus kiek lengviau. 

Pačiai labai svarbu save tausoti ne tik fizine prasme, bet svarbiausia - psichologine, nes ypač didelis stresas provokuoja sveikatos problemas, kenkia mažylio vystymuisi. Būtinai, kiek įmanoma, suplanuokite savo gyvenimą artimiausiam laikui su vaikeliu, tada jums pasidarys aiškiau ir lengviau.

Su pačiais artimiausiais ir palaikančiais žmonėmis kalbėkitės apie tai, kas jus neramina, kaip jaučiatės. Stenkitės keisti savo mintis į kuo pozityvesnes. Kaip tai daryti? Mąstydama apie būsimus sunkumus, ieškokite galimų realių sprendimų, stenkitės radusi sprendimus, sunkias mintis paleisti. Apie vaikelį galvokite kaip į netikėtą dovaną, kurios prasmė ir grožis atsiskleis bėgant laikui. Stenkitės savo vaikelį įsivaizduoti kaip labai mielą, artimą, jūsų gyvenimą praturtinantį žmogutį.

Jei jausitės, kad pati sunkiai susidorojate su šia jaunam žmogui tikrai sudėtinga situacija, drąsiai kreipkitės psichologinės pagalbos, kurią galite gauti psichikos sveikatos centruose, moterų krizių centruose ir kt. Paskaitykite puslapį http://www.neplanuotasnestumas.lt/ 

Kadangi nutarėte nedaryti aborto, esate drąsi ir ryžtinga jauna moteris, tikiu, kad tapsite puikia mama. 

Stiprybės, tausokite save.

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola