Ruošiamės dvynukų gimimui

Ruošiamės dvynukų gimimui

12. Jun 2014, 11:55 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Turbūt ne viena dvynukų besilaukianti mamytė girdėjo, jog daugiavaisinis nėštumas priskiriamas padidintos rizikos nėštumo kategorijai, bet neišsigąskite. Svarbiausia, klausytis specialistų patarimų bei atsižvelgti į savo pojūčius ir norus.

Apie pasiruošimą dvynukų gimdymui pasakoja MK specialistė Katrina Purinia.

Daugiavaisinis nėštumas yra ypatingas medicinos požiūriu, todėl dėl savo fizinio aktyvumo reikia pasitarti su savo gydytoju. Žinoma, nereikia atsisakyti aktyvaus gyvenimo būdo, bet į tai žiūrėkite itin atsakingai.

Būk pasiruošusi bendram mažylių svoriui

Dvynukų besilaukiančių mamyčių pilvukai, žinoma, bus kiek didesni nei įprastai. Jei vienas vaikutis sveria apie keturis kilogramus, tai dvynukai kartu svers apie šešis kilogramus.

Būk pasiruošusi variantams A ir B

Niekada negali žinoti, kas įvyks – gal vaikučiai panorės gimti natūraliai, o gal teks įsikišti gydytojams. Todėl ruoškis visiems galimiems atvejams.

Rekomenduojama su savo akušere ar gydytoja ginekologe iš anksto aptarti ir cezario pjūvio operaciją, ir natūralaus gimdymo galimybę.

Gimdymo metu moteriai reikia palaikymo komandos – profesionalaus gydytojo, akušerės, vaikų gydytojo ir dulos.

Patikrink save ir savo sugebėjimus

Jei gimdysi pati, turi sukurti tvirtą pasitikėjimo ryšį su savo akušere ir pilnai pasitikėti savo jėgomis. Pats ilgiausias periodas gimdant dvynukus – tai gimdos kaklelio atsidarymas. Ir pats gimdymas gali trukti gerokai ilgiau nei gimdant vieną kūdikį. Svarbu, kad pirmasis kūdikis kuris gims, būtų įsistatęs galvute žemyn. Laiko skirtumas tarp dvynukų gimimo gali būti net iki pusės valandos.

Sužinok daugiau apie Cezario pjūvio operaciją

Jei jau nuspręsta, kad mažyliai gims operacijos metu, tai suplanuojama maždaug apie 37 nėštumo savaitę, nes dažniausiai dvynukai gimsta anksčiau nei 38 nėštumo savaitės.

Svarbiausia mamytei gimdymo namuose pasirodyti sutartu metu ir laikytis gydytojų rekomendacijų, medicinos personalo klauskite iš anksto visko, kas neaišku. Operacija trunka apie 25 minutes.

Apgalvok planą po gimdymo

Svarbu pasiruošti laikotarpiui po gimdymo, nes iškart po operacijos mamytė negalės rūpintis kūdikiais. Po natūralaus gimdymo mama gali atsistoti jau po kelių valandų, tačiau po operacijos gali praeiti ir daugiau nei para, kol galėsite atsistoti ir rūpintis mažyliais. Gydytojai rekomenduos ant kojų atsistoti jau kitą dieną, nes judėjimas svarbus dėl kraujo apytakos suaktyvinimo.

„Man atrodo, kad dvynukų mama jaudinasi ne dėl to, kas vyksta dabar, o kas bus paskui, kai ji grįš su vaikučiais į namus. Todėl jau nėštumo metu svarbu apgalvoti pogimdyminį planą, kas jums padės. Kai viską laiku apgalvosite, galėsite mėgautis paskutinėmis nėštumo dieomis, sukaupti visas jėgas gimdymui ir dėl nieko nesijaudinti“, - patarė MK specialistė Katrina Purinia