Ruošiatės keliauti lėktuvu? 5 patarimai, ką vertėtų atminti

Ruošiatės keliauti lėktuvu? 5 patarimai, ką vertėtų atminti

26. May 2015, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klubo būsimos mamytės teiraujasi - ar galima skristi lėktuvu nėštumo metu? Kokiam nėštumo trimestrui esant, geriausia skristi lėktuvu? Ką reikėtų žinoti nėštutei skrydžio metu, kaip reikėtų pasiruošti skrydžiui? Jei kamuoja tiksikozė, ar patartina skristi ir pan.?

Pasak klinikos "Motina ir vaikas" gydytojos ginekologės-akušerės Raimondos Sinkevičienės, skristi nėštutei galima.

"Nėra skirtumo, kiek nėštumo savaičių, tačiau geriau, kad tai nebūtų trečio trimestro pabaiga. Skrydžio metu specialių nurodymų nėra, reiktų gerti pakankamai skysčių, patartina negazuotų gėrimų", - patarė gydytoja.

Patarimai:

  • Skrendant palankstykite kojų pėdas, pasukiokite.
  • Taip pat pasistenkite dažniau eiti į tualetą pasišlapinti, kad nebūtų pilna šlapimo pūslė.
  • Rekomenduojama reguliariai atlikti blauzdų tempimo pratimus, kurie gerina kraujotaką ir neleidžia formuotis trombams.
  • Jei kamuoja toksikozė, būsimą mamytę privalo apžiūrėti gydytojas ginekologas, kuris prieš skrydį ir įvertins objektyviai jos būklę.
  • Patariama prieš skrydį atlikti ir šlapimo tyrimą.

Labai svarbu, kad skrydis truktų kuo trumpiau. Rinktis keliolika valandų trunkančių skrydžių tikrai nerekomenduojama, ypač pirmame ir paskutiniame nėštumo trimestruose.

Dar šiek tiek patarimų apie KELIAVIMĄ NĖŠTUMO METU (šaltinis: blog.zigzag.lt):

Privalu žinoti, kad dažniausiai prieš skrydį nėščioji privalo turėti gydytojo pažymą anglų kalba, kurioje turi būti nurodytas keleivės nėštumo laikas, galimos rizikos ir gydytojo leidimas skristi lėktuvu.

Kai kurios aviakompanijos leidžia skristi moterims tik iki 34 nėštumo savaitės, kitos – iki 38 nėštumo savaitės. Keliaujančios moterys, kurių nėštumas siekia 34 savaites, keliauja savo rizika, ir aviakompanijos neprisiima atsakomybės už motinos ir būsimo kūdikio sveikatą.

Skrydžio metu reiktų imtis kai kurių atsargumo priemonių: visų pirma, rekomenduojama gerti daug skysčių. Skrendant lėktuvu organizmas greičiau netenka skysčių, dėl to gali iškilti pavojus kūdikiui.

Ilgo skrydžio metu pravartu atsistoti, pavaikščioti – taip gerinama kraujotaka ir galima išvengti venų trombozės. Pravartu pasiimti kelioninę „apykaklę“ – specialią pripučiamą pagalvėlę, kuri patogiai prilaiko kaklą, arba tiesiog paprastą pagalvėlę.

Jei yra galimybė, paprašykite vietos šalia tako – taip bus patogiau, jei panorėsite pavaikštinėti ar dažniau apsilankyti tualete. Segdamasi saugos diržą stenkitės segti taip, kad jis eitų po pilvuku, o ne virš jo.

Lėktuvu keliaujančiai nėščiajai būtina žinoti:

- Priklausomai nuo aviakompanijos, dažniausiai keliaujant nuo 28 iki 32 nėštumo savaitės privaloma pateikti gydytojo pažymą.

- Gydytojo pažyma turi būti galiojanti (apie tai jus informuos pažymą išduodanti gydymo įstaiga).

- Nepateikus gydytojo pažymos nėščioji į lėktuvą gali būti nesodinama.

- Kelionės lėktuvu pasekmės yra besilaukiančios keleivės atsakomybė.

- Kai kurios aviakompanijos atsisako skraidinti moteris jau nuo 32 nėštumo savaitės.

- Oro transportu keliaujanti nėščioji prisiima visą riziką ir atsakomybę už galimus jos ir kūdikio sveikatos sutrikimus.

- Visos kelionės metu nėščioji privalo turėti nėščiosios “pasą”, kuriame matyti nėštumo trukmė ir planuojamo gimdymo data.

Verta nepamiršti, kad medicininė gydytojo pažyma apie nėštumą:

- turi būta išduota anglų kalba;

- yra tikrinama registruojant keleivę skrydžiui tiek išskrendant iš Lietuvos, tiek grįžtant iš svečios šalies;

- turi būti išduota ne vėliau nei nurodoma konkrečios aviakompanijos taisyklėse.

Informacija apie medikamentus lėktuve: kartu su vaistais rankiniame bagaže turėkite receptą arba jo kopiją. Vaistų negalima vežtis daugiau, negu nurodyta recepte (arba jo kopijoje). Galioja tik jūsų vardu išrašytas receptas. Be gydytojo recepto (arba jo kopijos) negalima per sieną vežtis vaistų, kurių sudėtyje yra narkotinių arba psichotropinių medžiagų.

 Ar kur nors skridote lėktuvu nėštumo metu?