Kodėl pasikeičia sapnai nėštumo metu?

Kodėl pasikeičia sapnai nėštumo metu?

06. Oct 2014, 11:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Nėštumas - ypatingas periodas moters gyvenime, kuomet natūralūs hormoniniai pasikeitimai įtakoja psichologinę būseną, socialinio statuso ir šeimyninės padėties pasikeitimą. Šį periodą ne veltui vadiname ypatingu, kriziniu bet kurioje šeimoje. Kaip žinome, nėštumo metu vyksta psichologiniai pokyčiai, kurie sudaro pagrindą būsimos mamos pasikeitimams, nukreiptiems motinystės pasiruošimui.

Kodėl pasikeičia sapnai?

Sapnai tampa kitokie, nes nėštumo metu pasikeičia jūsų miegas. Nėštumo metu ir ypač paskutiniame trimestre didžiąją dalį jūsų miego (kaip dieną, taip ir naktį) užima trumpasis miegas. Tokioje būsenoje jūs matote sapnus ir jautriau reaguojate į aplinkos faktorius. Greito miego fazėje ilsisi kūnas, bet ne smegenys. Tačiau sapnai nėštumo metu įtakojami ne tik dėl hormonų pasikeitimo - būsimi tėvai taip pat sako, kad jų sapnai tapo labiau aiškūs, kartais gąsdinantys.

Būsimas vmažylis žada didelius pasikeitimus visiems šeimos nariams. Dėl šių pasikeitimų nėščios moters smegenys visada pasiruošusios apmąstymams ir savianalizei dieną ir naktį. “Sapnavau, jog mes su vyru nuvežėme mūsų dvimetę dukrytę mano tėvams ir pamiršome ją pasiimti. Aš galvoju, jog šis sapnas atspinti mano baimes, kad po vaiko gimimo vyresnė dukra gaus mažiau dėmesio.”

Sapnai vystosi kartu su nėštumu

Sapno turinį nėštumo metu dažnai atspindi baimės ir baimės, kurios keičiasi nėštumo eigoje. Ankstyvuosiose nėštumo stadijos sapnuose gausu daug vaisingumo simbolių: augalai vazonuose, vaisiai, sėklos, vanduo, jūros bangos.

Link nėštumo vidurio naktinėse fantazijose atsiranda vaikai ir sapnai prisipildo jūsų vaiko vaizdiniais, vaikais visumoje ir gyvūnų jaunikliais (šuniukais ir kačiukais). Kai kurioms moterims sapnuojasi, jog jos visai nėra nėščios ir tuomet jos atsibunda pasimetusios ir siaube. Daugelis moteris atranda, jog jų sapnuose pasikartoja “statybų” tema ir tai turbūt yra atspindys jų vaidmens naujos gyvybės sukūrime.

Link nėštumo pabaigos sapnai gali tapti naktiniais košmarais. Vaikas gimsta su anomalijomis, jūs niekaip negalite pagimdyti arba jums pavogia kūdikį. Trečiame trimestre sapnai kitomis temomis gali tapti labiau nerimastingi. Jums gali prisisapnuoti nemalonumai darbe ar išsiskyrimas su vyru, bet daugeliui moterų košmarai susiję su vaiku.

Pavyzdžiui, jums dingsta pienas tuomet, kai vaikas nori valgyti arba jūs pati padarote ką nors siaubingo. Dažniausiai sutinkamas sapnas - jauna mama sužeidžia savo vaiką. “Man visada sapnuojasi apie sužalotus vaikus. Gydytojas sako, kad tai gali būti susiję su realiu pavojumi, kurį sukelia vaikas nusistovėjusiam gyvenimo būdui ir kūno formoms.”

Kaip padaryti sapnus gydomaisiais?

Daugumai būsimų mamų padeda šis patarimas. Jos užrašo nemalonų sapną ir paskui sukuria jam gražią pabaigą. Naudinga užrašyti siužetą, kuris kartojasi sapnuose ir pabandyti surasti, kas galėtų atspindėti vieną ar kitą užslėptą problemą. Paskatinkite vyrą papasakoti jums apie jo sapnus: jie irgi stipriai keičiasi.

“Man visada sapnuojasi, jog aš randu slaptą kambarį. Pas mus ir taip daug vietos, bet aš labai džiaugiuosi šiuo atradimu. Draugė pasakė, jog naujos erdvės atrastos sapnuose reiškia naujus gebėjimus ir tikiu, jog tai reiškia, jog aš sėkmingai susitvarkysiu su naujomis pareigomis.”

U.Sirc, M. Sirs “Belaukiant mažylio”

Kokie jūsų sapnai buvo nėštumo metu? Ar dažnai sapnavote savo būsimą mažylį?


07. Jan 2015, 10:46

as sapnavau suniukus,kaciukus, balandzius, ju lizdus, kregzdes, paskui jura ir didziules bangas, emiau bijoti, kad jura gali reiksti ka negero...