Sąrėmiai ir gimdymo pozos: ar galiu rinktis?

Sąrėmiai ir gimdymo pozos: ar galiu rinktis?

09. Mar 2015, 06:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką būsimai mamytei reikia žinoti apie galimas gimdymo pozas? Kaip jų pasirikimas daro įtakos gimdymo procesui?

Mūsų laikais gydytojai paprastai siūlo gulėti, bet nėra jokių priežasčių uždrausti mamytei rinktis mėgstamą pozą ir tokiu būdu palengvinti gimdymą.

Pozos pasirinkimas daro įtakos pirmajame gimdymo etape, kai prasideda sąrėmiai, tačiau tai neturi jokio įtakos mažylio gimimui.

Gimdos kaklelio atsidarymas - I gimdymo etapas

Tokiu metu mažyliui ir mamai pravers vertikali poza. Stenkitės judėti, tada kūdikio galvutė dėl gravitacijos jėgos spaus gimdos kaklelį, padėdama jam atsidaryti, ir skausmas sumažės.

Galima daryti taip:

    • Pasikelkite, atsiremkite į specialų kamuolį, atsisėkite ir pasukite klubais ratus. Tada kūdikio galva pagal judesius judės pagal gimdos sieneles ir kaklelis greičiau atsidarys.
    • Atsisėkite kur nors, išskėskite kojas. Jei gimdyme dalyvauja ir tėtis, puiku, atsisėskite jam ant kelių. 
    • Atsigukite ant šono, sulenkite vieną koją, o antrą - pasukite į šoną.

Jeigu galite, atsistokite "ant keturių", pvz., lovoje. Galima rankomis atsiremti į kamuolį ir pasisupti pirmyn atgal. Jei nėra kamuolio, tuomet pasilaikykite už lovos krašto, po pilvu galite pasikišti pagalvę. 

Didelis gimnastikos kamuolys tapo nepakeičiama priemonė gimdymo namuose. Pratimai su juo padeda moterims sąrėmių metu, pagreitina gimdos kaklelio atsivėrimo procesą.

Sąrėmiai, mažylio gimimas - II etapas 

Šis etapas prasideda nuo sąrėmių ir baigiasi kūdikio galvutės pasirodymu. Paprastai būsima mama guli ant nugaros arba klūpi, rečiausiai - sėdi. Iš esmės pozos pasirinkimas svarbus tik tada, kai moters dubens kaulai nėra proporcingi, pavyzdžiui, dėl traumos. Tokiu atveju saugiau gimdyti vertikaliai arba gulint ant šono. Tiesa, paskutinis variantas reikalauja iš gydytojų rimtų įgūdžių ir praktikos. Jei moteris yra turėjusi kokių tramų ir negali gimdyti pati, dažniausiai jai gulint ant nugaros yra atliekama cezario pjūvio operacija.

Ką reikia žinoti, norint apsipręsti tarp klasikinio ir vertikalaus gimdymo?

  • Vertikalioje padėtyje lengviau stumti, nes tam padeda sunkio jėga, kuri padeda kūdikio galvutei svirti žemyn. O klasikinio gimdymo metu moteriai reikia naudoti tik savo jėgas.
  • Vertikalioje padėtyje reikia mokėti stumti, pageidautina sužinoti apie teisingus judesius dar nėštumo kursų metu ruošiantis gimdymui, nes tiesiog klausantis akušerės nurodymų, neužteks, reikia turėti įgūdžių.

Būkite pasirengusios tam, kai gims kūdikis vertikalioje padėtyje, tau leis iškart paimti jį ant rankų, o gimdant klasikine poza, jį paguldys ant pilvo.

Jei gimdymo procesas užsitęs, gimdymas sėdint labiau nuvargins moterį nei gulėjimo padėtyje.

GRAŽAUS JUMS GIMDYMO!


20150206142502-55382.jpg