Strasbūro teisme - byla prieš Lietuvą dėl gimdymo namuose

Strasbūro teisme - byla prieš Lietuvą dėl gimdymo namuose

18. Jan 2013, 00:00

Keturios Lietuvos pilietės kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) dėl to, kad mūsų šalyje neužtikrinamos su gimdymu susijusios žmogaus teisės.

 

Anot pareiškėjų, Lietuvoje nesudaromos sąlygos pasirinkti gimdymo vietą, būdą bei sąlygas ir gauti kvalifikuotą pagalbą gimdymo ne ligoninėje metu.

 

Tačiau daugelyje Europos šalių įprasta, kad medikų pagalbos sulaukia ir namuose ar mažuose gimdymo centruose gimdančios moterys. Šią savaitę iš Strasbūro gautas patvirtinimas, kad tarptautinis teismas pradėjo pirminį bylos prieš Lietuvą nagrinėjimą. EŽTT išsiuntė Lietuvos Vyriausybei su byla susijusių klausimų, į kuriuos ji turi atsakyti iki šių metų balandžio mėnesio.

 

Dvi iš pareiškėjų, teisininkės Elena Kosaitė-Čypienė ir Ona Valainienė, apgailestauja, kad šiuo metu galiojantis LR sveikatos apsaugos ministro įsakymas draudžia akušeriams ir gydytojams akušeriams ginekologams teikti pagalbą namuose gimdančioms moterims. Jų teigimu, per Nepriklausomybės metus ne kartą mėginta inicijuoti diskusijas su sveikatos politikais šia tema, tačiau iki šiol medikams, norintiems padėti gimdančiosioms namuose, yra užkertamas kelias tai daryti.

 

Lietuvos moterys, manančios, kad gimdymas namuose yra geriausias pasirinkimas joms pačioms ir jų kūdikiams, paliekamos be jokios priežiūros ar pagalbos, o tokiam gimdymui susikomplikavus ligoninėje jos dažnai sulaukia patyčių ir paniekos.

 

Tačiau moksliniai tyrimai bei užsienio šalių statistika rodo, kad gimdyti tiek ligoninėje, tiek namuose ar natūralaus gimdymo centre yra vienodai saugu, jei nėštumas nekomplikuotas ir gimdymo metu teikiama kvalifikuota pagalba.

 

Viena iš pareiškėjų, Ona Valainienė, kreipėsi į Vilniaus ligonines prašydama suteikti pagalbą gimdymo namuose metu. Gavusi neigiamus atsakymus dėl teisinio pagrindo tokioms paslaugoms teikti nebuvimo, kreipėsi į LR sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu imtis šios institucijos kompetencijai priskirtų veiksmų problemai spręsti.

 

Sveikatos apsaugos ministerijai atsisakius imtis bet kokių veiksmų, pareiškėja tokį neveikimą apskundė ir Lietuvos teismui. EŽTT 2010 m. byloje Ternovszky prieš Vengriją yra aiškiai išsakęs poziciją, kad pasirinkimas gimdyti namuose – teisė, kuri turi būti užtikrinta. Teismo sprendime rašoma, kad teisė pasirinkti gimdymo sąlygas (vietą, būdą bei aplinkybes) yra ginama Europos žmogaus teisių bei pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos.

 

Taip pat pabrėžiama, kad sprendimas gimdyti namuose apima sveikatos priežiūros specialistų dalyvavimą. Įstatymai, draudžiantys gimdymo specialistams teikti pagalbą gimdyvėms namuose, trukdo būsimosioms motinoms įgyvendinti teisę į privatų gyvenimą. 

 

Pastaruoju metu tuo pačiu pagrindu Strasbūro teismui jau yra įteikti skundai prieš Čekiją, Bulgariją ir Kroatiją.

 
Kaip manote, ar moterys laimės bylą prieš Lietuvą dėl gimdymo namuose? 

19. Jan 2013, 16:43

Jei moterys laimes sia byla ir LT bus priversta suteikt galimybe gimdyti namuose, tai tikiuosi, kad naturalistes norincios gimdyti neiseidamos is namu pacios apmokes visas su gimdymu susijusias islaidas, o ne mokesciu moketojai mokes.

jaldija jaldija 18. Jan 2013, 17:19

Aš už pasirinkimo laisvę,

18. Jan 2013, 15:38

As asmeniskai negimdyciau namuose, bet nesu nusiteikusi priesiskai atzvilgiu tu moteru, kurios pasirenka gimdyma namuose. Vis delto, manau, kad Lietuvai dar neatejo laikas. Moterys, ypac gyvenancios tolimesniuose nuo didziuju miestu rajonuose, negali sau to leisti vien del greituju tarnybu neoperatyvumo... Nuo galimu komplikaciju nesame apsaugoti niekur: nei ligonineje, nei namuose, todel viskas priklauso nuo to, kaip greitai tokiu atveju butu suteikta butina pagalba. O viesa informacija siuo klausimu yra, kaip sakot, i vienus vartus galbut ir del to, kad medicinos istaigos nera dar tam pasiruosusios. Bet kuriuo atveju, zmoniu saugumas ir sveikata yra pirmoje vietoje, kartais net svarbiau uz visus pageidavimus ir isitikinimus.

18. Jan 2013, 13:53

As tai jau tikrai pries gimdyma namuose.

Krisliukas Krisliukas 18. Jan 2013, 13:46

pritariu Gintarei 100 proc. 😉 aš ir pati mieliau būčiau gimdžiusi namie

gintarerei gintarerei 18. Jan 2013, 12:39

vien del idomumo as Jusu vietoje paskaitineciau gimimas.lt puslapi, ten labai daug asmeniniu istoriju is tu vadinamu moteru, kurioms su galva negerai, straipsniu, informacijos. Ne piktintis reikia, ne nesamonem vadinti, o pasidometi!

gintarerei gintarerei 18. Jan 2013, 12:37

beje, pazistu moeteru kurios samoningai gimde namuose ir uztikrinu, kad joms su galva labai gerai!

gintarerei gintarerei 18. Jan 2013, 12:36

o kas pasakys, ar komplikuota gimdyma issauke ne ligonine ir gydytoju veiksmai? Manau gimdymo namuose salininkai ir kalba ir remiasi statistika, kad komplikuotu gimdymu skaicius yra didesnis ligoninese nei kitur gimdziusiu moteru (namuose, naturalaus gimdymo centruose). Jei jau tokia didziule rizika butu gimdyti namuose, jei jau butu toks didelis kudikiu mirtingumas, nemanote, kad seniai tai butu uzdrausta visame psaulyje, bet siuo metu vis daugiau valstybiu tai iteisina...
Nesuprantamas man tik labai smarkus piktinimasis tuo ko iki galo nesupranti. Nes as kai nesuprantu, domiuosi, tuo labiau neizeidineju moteru, kurios gimdo kitaip, kitur! Bet tai nereiskia, kad as rytoj gimdyciau namuose...mano noras pamatyti, isgirsti diskusijas, kad galeciau spresti ir veliau rinktis, nes dabar pasirinkimo laisves as neturiu, nes visuotinai priimta vienas gimdymo budas ir viena gimdymo vieta.
Siuo metu LT informacija yra vien i vienus vartus, o visos iniciatyvos parodyti tai is kitos puses, sumenkinama, pavadinama nesamone ir panasiai!

gintarerei gintarerei 18. Jan 2013, 11:41

gimimas.lt labai geras puslapis. Man atsake i daug klausimu.

gintarerei gintarerei 18. Jan 2013, 11:12

as tikiuosi, kad si byla paskatins diskusijas ir Lietuvoje. Ir netgi manau 99 procentai, kad laimes, nes kaip skaitete straipsnyje, gimdyti namuose yra teise, kuria moterys gali pasinaudoti. As garsiai saukiu/ sakau/ rekiu, kad kiekviena is musu turi tureti pasirinkimo laisve ir todel kad vienai moteriai priimtini vieni dalykai, nereiskia, kad kitai turi buti priimtini tie patys. Ir byla, kaip skaitete iskelta ne uz tai, kad to dabar LT nera, o uz tai, kad net nesiteike valstybe iniciuoti diskusiju ir svarstyti sio klausimo.
Mane tiesiog zudo pasakymai "ka jos negalvoja apie kudikio sveikata?" "kaip galima taip rizikuoti". Pries sakant tokius zodzius reikia pirmiausia pasiimti statistikas tu saliu, kuriose jau seniai yra iteisinta gimdymo namuose forma. Kiek traumu patirta? Kiek nelaimiu patirta? ir palyginti su ligoniniu statistika. Taip pat siulyciau palyginti statistika apie tai kiek komplikuotu gimdymu buta ligoninese ir namuose?
Niekas nesako, kad siandien sugalvojus apie gimdyma namuose, rytoj jau bus galima tai daryti. Pradzioje reikia objektyviu diskusiju, ne tokiu, kur dalyvauja vien medikai, o tokiu ku dalyvauja visu sriciu ekspertai: akuseriai, pribuvejos, psichologai, medikai, ginekologai ir galu gale mamos, kurios domisi ir nori gimdyti namuose.
Taip pat labai svarbu pastebeti, kad mamos kurios nusprendzia gimdyti namuose (pazistu kelias tokias) teigia, kad ne per viena diena nusprende tai daryti, ne del mados tai daro, o del to, kad jos jaucia save, savo kuna, dirba ties tuo, tikrinasi pas visus imanomus specialistus del nestumo ir nusiteikineja gimdymui namuose ilgai. Ruosiasi tam. Velgi nereikia izeisti moteru, kurios nusprendzia gimdyti namuose, kad jos tai daro del mados.
Kaip vienos mamos nori gimdyti ligonineje ir sia teise 100 procentu turi, taip yra mamos kurios nori gimdyti kitaip, bet sios teises neturi. Kaip ir kai kurios mamos nori gimdyti vandenyje, bet neturi tokios galimybes. Kai kurios nori keiciant pozas, bet irgi neturi galimybes. Kodel? Nes kazkodel mediaki toje gydymo istaigoje sako, kad tai nesamone, nors daug tyrimu atlikta jau ir irodyta to viso nauda.
Paskutinis aspektas, kuri noriu apzvelgti yra tas, kad jei salis iteisina gimdymus namuose, ji turi tam pasiruosti, o apsiruosimas yra didelis: pradedant specialistu ruosimu, baigiant infrastrukturos gerinimu, kad jei netycia reiketu gimdyvei pagalbos, ji butu greitai, per nustatyta laika atsidurti artimiausioje gydymo istaigoje.
Taigi niekas absoliuciai nenukentetu, jei prasidetu bent jau diskusijos. Niekas is Jusu neatims galimybes gimdyti ligonineje, bet prasides procesas kuris siek tiek ines nauju veju i labai ribota poziuri ir bus patenkinta moteru, kurios nori gimdyti kitaip poreikis.
P.S. ir tu moteru gal ir yra 5 procentai, nors manau kad daugiau ir jos gimdo ligonineje, nes kitos galimybes neturi.