Streptokokas nėščiajai - kuo ši bakterija pavojinga?

Streptokokas nėščiajai - kuo ši bakterija pavojinga?

19. Jul 2014, 10:13 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Klausk specialistų rimtais sveikatos klausimais redakcija@mamyciuklubas.lt – ir Tau jie būtinai pasistengs atsakyti. 

Anastasijos klausimas:

Rugpjūčio viduryje turėčiau gimdyti, tad norėčiau daugiau sužinoti apie pasėlį dėl streptokoko. Man neseniai atliko tą tyrimą ir sakė, jei užaugs, tai reikės papildomų tyrimų ir taip toliau. Nuo ko priklauso jis ir kaip turi įtakos naujagimio ir mano sveikatai? Ačiū uz atsakymą.

Atsako Northway medicinos centro akušerė – ginekologė Lina Rudaitienė: 

Klausimas tikrai keblokas, nes informacija gali kiek "gąsdinti" nėštukes. Stengsiuosi kiek įmanoma aiškiau atsakyti į šį klausimą. 

Taigi B grupės streptokokas (BGS) – tai bakterija, kuri tarpsta žmonių nešiotojų virškinamajame trakte. Kaip jau supratote, ne visi žmonės turi šią bakeriją.

Per tarpvietę ši bakterija patenka į makštį, šlapimo takus ir kolonizuoja šlapimo ir lytinius takus apie 10 – 40 proc. visų nėščių moterų. Problema – ši bakterija yra pagrindinė ankstyvos naujagimių infekcijos priežastis. 

Taip pat ši bakterija nėščiajai gali sukelti šlapimo takų infekciją, pogimdymines pūlingas komplikacijas. Taigi, paėmę pasėli dėl šios bakterijos, nustatome, ar nėščioji ją turi. Jei taip – taikomos motinos ir naujagimio infekcijos profilaktinės priemonės – gimdymo metu profilaktiškai leidžiami antibiotikai. 

Jei ši bakterija nėštumo metu sukelia infekcinį uždegimą, jis gydomas antibiotikais – taip išvengiamas neigiamas infekcijos poveikis nėštumui. 

Jei nėštumo eiga buvo sklandi, o BGS buvo aptiktas tik paėmus pasėlį nuo 35 sav., gydymas antibiotikais nėštumo metu neskiriamas (tokiu atveju bus atliekama tik profilaktika antibiotikais gimdymo metu).