Tėtis gimdyme: ar visada jis jaučiasi puikiai?

Tėtis gimdyme: ar visada jis jaučiasi puikiai?

03. Mar 2015, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tėtis gimdyme. Ar visada tėčiai jaučiasi puikiai gimdymo metu? Ar jiems būtina, reikia lankyti nėštumo gimdymo kursus kartu su žmona? Ar tėtis turi kaip nors ypatingai ruoštis tėvystei?

Pasak psichologės Sonatos Vizgaudienės, tik iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad gimdymas išskirtinai tik moters reikalas. Daugelis dar neturinčių vaikų vyrų gali nustebti, kiek daug jie gali padėti gimdymo metu. Statistika teigia, kad Vakarų valstybėse apie 90 proc. su partnerėmis gyvenančių vyrų dalyvauja vaikučio atėjimo į pasaulį procese.

Visgi yra trys skirtingi tipai vyrų ir visi jie turi turėti laisvą valią apsispręsti nori dalyvauti gimdyme ar ne.

Dalyvauti gimdyme ar ne?

1) Vieni vyrai iš anksto žino, kad nori dalyvauti savo vaikučio gimime. Šių vyrų nereikia įkalbinėti, tiesiog jiems natūraliai atrodo, kad jie tai nori ir gali patirti.

2) Kita turbūt didesnė dalis vyrų nėra vienareikšmiškai apsisprendę, jog gali dalyvauti gimdyme. Abejoja, ar jiems tai nebus per sunku. Juk tenka matyti kenčiančią mylimą moterį. Be to, ligoninės aplinka, kraujas ir pan. kai kuriems vyrams gali kelti paniką ir kažin, ar už tai jiems vertėtų priekaištauti. Tiesiog kai kurie žmonės jautriau reaguoja į panašius dalykus. Tokie vyrai turėtų labai domėtis gimdymu, kartu su partnere lankyti besilaukiančioms poroms skirtus kursus, daug kalbėtis su moterimi apie savo savijautą, nerimą. Juk skubėti nuspręsti nebūtina. Apsispręskite tada, kai aiškiai žinosite, ko norite.

3) Trečias tipas vyrų jaučia, kad gimdyme dalyvauti negali ir nenori. Tiesiog tam gali būti svarios priežastys. Jie negali ramiai ištverti kančios situacijų, silpnai jaučiasi išvydę kraują, mano, kad gimdymo vaizdai gali pakenkti jų su partnere seksualiniam gyvenimui, jaučia, kad negalės tinkamai padėti partnerei gimdymo metu ir pan. Yra dar vienas būdas sudalyvauti gimdyme iki sunkiausio stūmimo momento. Kai jis prasideda, vyras gali išeiti ir tiesiog palaukti kitoje patalpoje. Tai visai geras būdas vyrams, kurie nėra tikri, ar galėtų matyti visą procesą. Jūs padedate moteriai, kada tikrai labiausiai reikalinga pagalba – sąrėmių metu, o gimus vaikeliui vėl grįžtate ir toliau būnate kartu.

Negalime versti dalyvauti

Pasitaiko atvejų, kada pati moteris nenori, jog vyras dalyvautų gimdyme. Tokį jos sprendimą taip pat vertėtų gerbti. Iš karto tenka pasakyti, kad nei vienas tipas nėra išskirtinai geras ar blogas. Nuo to, ar vyras dalyvauja gimdyme tikrai nepriklauso, ar geras tėvas jis bus savo atžalai. Jokiu būdu partnerėms, kad ir kaip norėtųsi, negalima versti vyro dalyvauti gimdyme prieš jo valią. Tada turėsite tik daugiau rūpesčių ir neigiamų emocijų nėštumo ir gimdymo metu, kurių tikrai nereikia šioje situacijoje. Juk gimdyvei gali padėti jos mama, sesuo ar draugė.

Moteris turėtų pasistengti suprasti savo vyrą ir priimti jo sprendimą. Vyro dalyvavimas gimdyme neįrodo ir nepaneigia meilės jums ir vaikeliui. Vyro meilę ir rūpestį galite pajusti iš to, kaip jis padeda, rūpinasi ir supranta jus nėštumo metu ir gimus mažyliui. Iš kitos pusės, sudalyvavę gimdyme vyrai tuo metu tikrai pajaučia stipresnį ryšį su savo partnere ir vaikeliu. Jie tiesiogiai išgyvena gyvybės atėjimo stebuklą ir būna labai tuo sujaudinti. Bet gyvenime ne viskas taip paprasta.

Ar tėčiai turi ruoštis gimdymui?

Atsakymas vienareikšmis -TAIP. Tam nepasiruošę tėčiai bus pasimetę ir jausis nereikalingi, o gal trukdantys tokioje nelengvoje situacijoje. Tėčiai turi domėtis pačiu gimdymo procesu, kaip tai vyksta, kokių nenumatytų situacijų gali būti, o svarbiausia, kaip jie gali padėti savo moterims. Todėl verta kartu partnere kiek įmanoma dažniau lankytis nėštumą prižiūrinčių gydytojų konsultacijose.

Tada aiškiau žinosite, kokia yra būsimos mamytės sveikatos būklė ir ko galite tikėtis gimdymo metu. Taip pat būtinai raskite laiko kartu su partnere lankytis būtent abiem būsimiem tėveliams skirtuose kursuose. Jų pasiūla gana didelė, todėl visos poros gali pasirinkti pagal savo lūkesčius ir finansines galimybes. Juose gausite daug informacijos apie patį gimdymo procesą, o svarbiausia sužinosite, kaip galite palengvinti moters skausmą, padėti jai ištverti sąrėmius, kaip tinkamai ją pamasažuoti, nuraminti ir pan. Kartu su partnere nueikite apžiūrėti gimdyklos, jei moteris iš anksto pasirenka akušerę ar gydytoją, pas kurią gimdys, su jomis susipažinkite.

Skaitykite literatūrą apie gimdymą. Pats geriausias būdas sumažinti nerimą – kuo daugiau sužinoti apie tai, kas jaudina. Tada baimė ir nerimas gerokai sumažėja.

Vyro užduotis gimstant vaikeliui

Vyras gimdyme dalyvauja ne šiaip sau, kad pasmalsautų, kaip vyksta gimimo virsmas. Jūsų svarbiausia misija – pagalba savo mylimai moteriai. Pagalba gali būti pati įvairiausia, tiesiog reikia įsiklausyti, kokiu momentu, ko gimdančiai mamytei reikia. Paduokite jai gerti, prilaikykite vaikštant, padėkite atsistoti, atsisėsti ar atsitūpti, priklausomai nuo to, ko norisi moteriai. Bet pati svarbiausia psichologinė parama.

Stenkitės būti švelnus ir supratingas netgi tada, jei moteris bus įsitempusi, pikta, išsigandusi ar pan. Jei ji jums kalbės nemalonius dalykus, tai tik todėl, kad jaučia begalinį stresą ir nebežino, kaip jį suvaldyti, todėl išsilieja ant jūsų. Priimkite tai kaip natūralų dalyką ir jokiu būdu neįsižeiskite. Kantriai moterį guoskite, raminkite, įkvėpkite tai iškęsti. Tuo metu reikalinga jūsų savitvarda, galbūt net tinkamas humoro jausmas, pozityvumas.

Adekvačiai reaguokite į kintančią situaciją. Jei jūs skaitėte ir su moterimi aptarėte vienus dalykus, pavyzdžiui, gimdymą be nejautros, bet moteris staiga pakeičia nuomonę ir primygtinai reikalauja nejautros, nesiginčykite, leiskite jai pačiai pasirinkti. Visa jūsų sukaupta informacija turi padėti, bet jokiu būdu neimkite primygtinai reikalauti, kad moteris gimdymo metu elgtųsi vienaip ar kitaip. Todėl jei kažką norite pasiūlyti, tai padarykite švelniai ir jei moteris su jumis nesutinka, tegu būna taip, kaip nori ji.

Moteris pati geriausiai jaučia, kas tuo metu jai tinka labiausiai. Būkite čia ir dabar, būtinai palikite nuošalyje visus darbo reikalus. Iš anksto susiplanuokite savo darbus taip, kad tuo metu turėtumėte kuo mažiau darbinių rūpesčių.

Būtų puiku, jei su partnere iš anksto aptartumėte gimdymo planą. Kartu bandykite prisiminti visas su gimdymo susijusias smulkmenas nuo benzino mašinos bake iki virkštelės nukirpimo – norite to ar ne, tada bus mažiau streso ir netikėtumų. Smulkiai susiplanuokite, ką darysite nubėgus vandenims ar prasidėjus sąrėmiams, kad jums beliktų paimti iš anksto sudėtus daiktus ir važiuoti ten, kur gimdysite. Pasikalbėkite, ko partnerė tikisi iš jūsų gimdymo metu. Planavimas labai palengvina visą procesą.

Galimas šokas.

Visgi visada lieka tikimybė, kad kažkas vyks ne pagal planą. Todėl bet kokiu atveju stenkitės kuo mažiau panikuoti, o spręsti situaciją. Net jei būsite iš anksto viskam pasiruošęs: lankę nėštumo kursus, daug skaitę, su partnere viską aptarę ir susiplanavę, - tikroji gimdymo situacija gali sukelti šoką. Juk realiai galite išvysti jums nesuvokiamą skausmą, pamatyti kraują, išgirsti kankinančias dejones, riksmus.

Kiek įmanoma bandykite nusiteikti, jog taip gali būti. Nors iš tikro dauguma gimdymų praeina gana sklandžiai ir vyrai, iš anksto prisiklausę apie galimas baisybes, atsikvepia lengviau, nes viso šito nepatiria 

Išmokite nusiraminti.

Jeigu kuriame gimdymo etape pasijaučiate prastai, tikrai galite išeiti į koridorių ar kiemą pasivaikščioti, išgerkite kavos, atsikvėpkite. Tai reikia daryti ir tada, jei gimdymas labai užsitęsia. Tiesiog ir jums reikia atgauti jėgas, kad galėtumėte padėti būsimai mamytei. Išmokite ramiai ir giliai kvėpuoti.

Išėjęs atsisėskite ant kėdės, nuleiskite galvą ir ramiai pakvėpuokite, nusiraminkite pabūkite su savimi, kol vėl galėsite sugrįžti. Net jei ir ne jūs gimdote, jums tikrai yra sunku, todėl nesijauskite kaltas, jei turėsite išeiti aprimti.

Svarbiausia žinokite, kad moters apsaugoti nuo skausmo jūs negalėsite, jūsų pagalba - tiesiog tikslingas emociškai palaikantis buvimas šalia. Pats gražiausias dalykas gana skausmingame gimdymo procese tai, jog už visas kančias tėveliams yra gausiai atlyginama. Jūs patirsite nenusakomą palaimą išvydę savo gražuolį kūdikį ir išgirdę jo nuostabų balselį.

Tai vienas iš įstabiausių dalykų, kuriuos galime patirti gyvenime. Tai nepasakomas stebuklas, palaima, džiaugsmas, palengvėjimas...

20150202142451-80053.jpg

www.tevystespsichologija.lt

Naujas projektas "Geriausias tėtis pasaulyje". Dalyvaukite!



20150202141724-85970.jpg

Ekspertai

Sonata Vizgaudienė

Psichologė, www.tevystespsichologija.lt
Sonata Vizgaudienė in-vecaku-skola