Psichologė: 93 proc. vyrų baiminasi susilaukti vaikų

Psichologė: 93 proc. vyrų baiminasi susilaukti vaikų

17. Feb 2015, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Geras tėtis nėštumo metu. Ko tikisi ir laukia moteris iš būsimo vaiko tėvo, kai laukiasi? O kokio palaikymo realiai reikia patiems vyrams, kai jo moteris laukiasi kūdikio?

Svarbiausia jausti, jog partneris kartu laukia mažylio

Pasak psichologės Sonatos Vizgaudienės, geras tėtis nėštumo metu pirmiausia – rūpestingas ir supratingas vyras savo besilaukiančiai žmonai. Geras tėtis supranta, kad mažylis pilvelyje nuo pat užsimezgimo yra žmogutis, norintis, kad abu tėveliai jo lauktų, mylėtų ir su juo bendrautų. Vaikelio savijauta nėštumo metu labai priklauso nuo moters savijautos. Jei būsimoji mamytė bus rami, saugi, dažniausiai laiminga, taip jausis ir mažylis. Moteriai nėštumo metu svarbiausia jausti, jog partneris kartu su ja laukia mažylio, jai malonus atidumas ir švelnumas.

Mama ir jos kūdikis nėštumo metu yra tarsi fizinis, emocinis ir dvasinis vienis. Kuo gyvena mama, tai išgyvena ir jos vaikelis. Tik rami ir laiminga mama sudaro pačias geriausias sąlygas vystytis savo vaikeliui. Jau mūsų protėviai pamatė sąsają tarp nėščios moters psichologinės savijautos ir laukimosi bei gimdymo sklandumo.

Su besilaukiančia moterimi buvo nevalia pyktis, vyras turėjo būti jai geresnis ir atidesnis. Pati nėščia moteris stengdavosi su visais susitaikyti. Tai rodo siekį, jog besilaukianti moteris patirtų kuo mažiau neigiamų emocijų. Vėliau tai buvo užmiršta ir susitelkta tik į fiziologinius dalykus. Nereikia manyti, jog besilaukianti moteris negali supykti, nuliūsti, jausti stresą ar patirti kitų neigiamų emocijų. Juk gyvenimas ne visada rožėmis klotas.

Svarbu, patiriamų neigiamų emocijų neslopinti, nes būtent tai labiausiai kenkia. Jei moteris pyksta, tai ir leiskite išreikšti pyktį, t. y. išsakyti tai, ką jaučia. Taigi būsimojo tėvelio užduotis padėti ir suprasti savo moters savijautą.

Kiekvieno nėštumo trimestro ypatumai

I TRIMESTRAS

Nėštumo pradžia sudėtinga. Sklando daug įvairių mitų apie moterų savijautą nėštumo metu, bet realybė ta, jog didelė dalis jų teisingi. Pirmasis nėštumo trimestras pats sunkiausias tiek moteriai, tiek vyrui. Tenka priimti patį nėštumo faktą, nors daugelis porų planuoja nėštumą ir jo laukia, bet sužinojus, kad laukiasi, išgyvena daug įvairių jausmų, aišku, daugiausia teigiamų, bet kartu persmelkia nerimas dėl ateities pasikeitimo, dėl nėštumo sėkmės, dėl to, kaip pasiruošti būti gerais tėvais. Moteriai tai permaina ne tik psichologiniame lygmenyje, labai dažnai kūnas duoda signalus, kad kažkas keičiasi.

Pirmąjį trimestrą kai kurias moteris kankina nėštumo toksikozė, jas dažnai pykina, joms būna silpna. Vyrai turi tai priimti kaip natūralų dalyką ir padėti moteriai, kai ši jaučiasi prastai. Dėl hormonų pasikeitimo moterims gali būti būdinga staigi nuotaikų kaita, tai jos džiaugiasi, tai liūdi ir pan. Tai ne mitas ir ne bandymas manipuliuoti, todėl būsimiems tėčiams belieka šiuos svyravimus priimti ir susitaikyti. Atminkite, jog tai nesitęs amžinai. Labiausiai nuotaikų kaita būdinga pirmiems trims nėštumo mėnesiams. Moterų skonio permainos ar staigus noras, kad ir, tų pačių raugintų agurkėlių, taip pat nėra tik noras jus „pagainioti“, tai dėl organizmo pokyčių atsirandantis tam tikrų medžiagų poreikis. Moterų uoslė ypač sujautrėja, todėl jei rūkote, pasistenkite to nedaryti, partnerei esant šalia. Pirmasis nėštumo trimestras taip pat pats pavojingiausias, nes tuo metu įvyksta daugiausia persileidimų.

Todėl pasirūpinkite palengvinti moters buitį, kad ji daugiau pailsėtų, nekeltų sunkių daiktų, nenešiotų pirkinių krepšių ir pan. Nors pilvuko dar nesimato, moteryje vyksta daug fiziologinių ir emocinių permainų, kurias kartais galbūt sunku suprasti, todėl vyrams tenka pasitelkti švelnumą, natūralų rūpestį ir tada kasdieninės problemėlės sprendžiasi gana lengvai. Moterys, pamačiusios vyrų atsidavimą, tikrai nelieka tam abejingos. Tada nėštumo pradžia poras dar labiau suartina.

II TRIMESTRAS

Laukimosi vidurys – atokvėpio metas. Antras nėštumo trimestras moteriai lengvesnis. Praeina nėštumo toksikozė, ji įgauna naujų jėgų ir energijos, moteris apsipranta su pasikeitusia padėtimi, todėl ir emocijos aprimsta. Šis metas - porai geriausias laikas pasidžiaugti būsima tėvyste ir dar pagyventi tik dviese, jei laukiatės pirmo vaikelio. Jei norisi, planuokite atostogas, tokias veiklas, kurias vėliau kuriam laikui turėsite atidėti.

Tik nepersistenkite – vis dėlto laukiatės! Jei esate numatę didesnes permainas savo gyvenime, pavyzdžiui, gyvenamosios vietos keitimą, taip pat pasistenkite tai padaryti šiuo metu. Vėliau moteriai tokie dalykai bus per sunkūs. Šiuo laiku pradeda stipriau augti pilvukas, o apie 20 – tą savaitę būsimosios mamytės pradeda aiškiai jausti vaikelio judesius. Taigi vaikelio egzistavimas tampa labai akivaizdus. Tie tėčiai, kurie iki šiol delsėte bendrauti su mažyliu, jums atėjo pats laikas pradėti su juo kalbėtis ir net sulaukti atžalėlės atsakymų baksnojimo į pilvuką pavidalu.

III TRIMESTRAS

Paskutinis nėštumo trimestras nerimastingas. Trečiasis nėštumo trimestras būsimai mamytei pakankamai sunkus fiziškai, pilvukas didėja, todėl sunkiau greičiau judėti, lipti laiptais, nepatogu gulėti. Naktimis darosi sunku vartytis lovoje, dėl suspaustos diafragmos sunkiau kvėpuoti. Todėl vyrams tenka būti supratingiems ir užjaučiantiems. Iš kitos pusės moteris apima ypatingas noras „sukti lizdą“, t. y. pertvarkyti namus, pritaikyti juos mažylio auginimui, moteris imasi mezgimo, siuvimo, joms ypač malonu pirkti rūbelius ir daiktus vaikeliui.

Taigi padėkite būsimai mamytei paruošti namus mažyliui ir supraskite, kad tai labai natūralus noras prieš gimstant vaikeliui. Šiuo metu moterims rekomenduojama kuo daugiau vaikščioti, stenkitės palaikyti joms kompaniją, tuo metu turėsite progos pasikalbėti. Nėštumo pabaigoje moterims sustiprėja gimdymo baimė, todėl stenkitės būti pozityvūs, išklausykite ir palaikykite partnerę. Patys stenkitės likti ramūs, taip pat raminkite ir savo moterį.

Tėti, būk dėmesingas, palaikantis ir optimistas

Jei moteriai dėl kažkokių nėštumo nesklandumų tenka pagulėti ligoninėje, stenkitės nepanikuoti, būti dėmesingas, palaikantis ir optimistas. Tuo labai stipriai jai padėtumėte. Bendraukite su mažyliu pilvelyje. Mokslininkai įrodė, jog kūdikiai įsčiose ir gali, ir nori bendrauti su savo tėveliais. Vaiko protas neįsijungia staiga jam gimus, o praeiną ilgą vystymosi kelią nuo pat užsimezgimo.

Jau nuo 16 -os nėštumo savaitės kūdikio raumenys reaguoja į signalus, atėjusius iš smegenų, todėl jis geba derinti savo judesius. Jis yra labai aktyvus vartosi, spardosi. 17 –tą savaitę kūdikis girdi garsus, sklindančius už mamos įsčių, todėl išgirdęs staigų nemalonų garsą dažnai krūpteli. Nuo 20 - os savaitės vaikelis tikrai girdi ir atpažįsta mamos balsą. Tuo metu vaikelio smegenys ir nervų galūnės jau yra pakankamai išsivysčiusios, kad jis galėtų jausti lytėjimą ir tuo džiaugtis. Vaikelis jau mėgsta čiulpti pirštuką, rankytėmis liečia savo veidelį.

23 –ą savaitę vaikučio klausa tampa dar aštresnė, todėl kūdikis skiria įvairius garsus, sklindančius iš išorės ir mamos kūno. 24 – tą savaitę jis pradeda skirti šviesą. Žinant šiuos vystymosi etapus, lengviau suprasti, koks bendravimas labiau tinka vaikeliui. Vaikeliams mamos pilvelyje gera ir jie ten turi pakankamai įvairios veiklos. Ūgtelėję mažyliai čiulpia savo nykščius, žaidžia su virkštele, sukinėjasi, reaguoja į garsus bei šviesą, mėgsta būti kalbinami, glostomi.

Su vaikeliu kalbėtis turi ir jo tėtis

Nustatyta, jog kūdikiai įsčiose geriau girdi žemus vyriškus balsus, dėl to tėčio balsas jam ypač malonus. Kalbindami savo vaikelius būsimi tėčiai turi progą pajusti bendravimo džiaugsmą, nes labai smagu, kai į žodžius atsakoma stuksenimu. Rekomenduojama tėveliui su vaiku bendrauti tam tikru pastoviu laiku, tada abu nusiteikia ir laukia susitikimo. Gali būti, jog vaikeliui pripratus kas vakarą girdėti tėčio lopšinę, išgirdus tuo metu dainuojant mamą, susilauksite nepageidaujamo protestuojančio stuksenimo. Netikite, pabandykite.

Dauguma tėčių moka švelniai glostyti mamytės pilvuką ir kažką pasakoti mažiukui. Jei kuriam nedrąsu, reikia tik paskatinti. Taip tėtis anksčiau pasijunta tikru tėčiu ir dar labiau laukia savo atžalos. Tuo pačiu ir būsimoji mamytė patiria daug teigiamų emocijų, kurios tiesiogiai persiduoda vaikeliui. Artimas bendravimas su pilvuko gyventoju suvienija šeimą, sukuria ypatingą laukimo atmosferą, kuri įneša daug šviesių spalvų į kiekvieno šeimos nario gyvenimą.

Bendrauti su kūdikėliu pilvelyje svarbu, nes nėštumo metu užsimezgęs ryšys tarp mamos ir vaiko, tarp tėčio ir vaiko nenutrūksta visą gyvenimą. Manoma, jog tėvai, aktyviai bendravę su savo vaikais perinataliniu periodu, daug lengviau randa bendrą kalbą paauglystėje bei paprasčiau sprendžia auklėjimo problemas.

O kaip jaučiasi patys tėveliai?

Reikia paminėti, jog apskritai 93 proc. vyrų baiminasi susilaukti vaikų. Pažįstamas vyras, auginantis tris vaikus, yra užsiminęs „Kiekvienąkart, kai žmona pasakydavo, jog vėl laukiasi, man trumpam „pakirsdavo kojas““, apimdavo nepaaiškinamas nerimas. Taigi stipriosios lyties atstovus galima nuraminti, jog neaiškūs jausmai galvojant apie besiartinančią tėvystę yra normalu. Taip jaučiasi daugelis vyrų.

Nežiūrint į tai, kad jūs jau seniai rengėtės tėvystei ir iš anksto esate aptarę šį įvykį, nenustebkite, kad tėvystės, kaip realaus fakto suvokimas, gali užtrukti. Gali keistis jūsų tarpusavio santykiai. Tuo laiku, kai moteris vis labiau pasineria į naujos gyvybės pajautimą, partneris tokios savijautos gali apskritai neišgyventi.

Nepamirškite paklausti "O kaip tu jautiesi?"

Tiesa, kad moteriai nėštumo metu sunkiau, nes būtent jai tenka išnešioti ir pagimdyti vaikelį. Bet retokai kalbama apie tai, jog vyrui taip pat nelengva. Juk gyvenimas keičiasi iš esmės, iš vyro daug reikalaujama – kad jis būtų dėmesingas, supratingas, visur ir visada padėtų. O juk jam irgi tenka didžiulė būsimojo tėvelio atsakomybė, su kuria reikia susigyventi. Deja, jo retai kas klausia: „O kaip tu jautiesi?“ Paklausti reikėtų, nes vyrai nelinkę atvirauti, o kalbėtis apie savo nerimą svarbu. Todėl būsimosios mamytės turėtų nepamiršti, kad vyrai irgi turi jausmus, jie nerimauja dėl jūsų, dėl savęs, dėl vaikelio. Kalbėkitės apie tai. Ir tada abiem bus lengviau.

Leiskite jam suprasti, kad jis yra svarbus

Galimi nesklandumai, kuriuos būtina išsiaiškinti. Kartais reikia partnerės pagalbos, kad vyras atkreiptų tinkamą dėmesį į nėštumą, kad galėtų aktyviai dalyvauti laukime. Moteriai reikia leisti vyrui suprasti, kad jis yra svarbus, galintis jums pagelbėti tiek fiziškai, tiek emociškai. Tokiu būdu vyrui palaipsniui atsiranda jausmas, kad dabar jis atsakingas jau už du asmenis, o to mylima moteris dažniausiai ir tikisi iš savo antros pusės. Iš kitos pusės, jo jausmai švelnėja, jis tampa labiau užjaučiantis ir globėjiškas.

Tuo pačiu, vyras gali jausti pavydą būsimam kūdikiui, kurį, iš baimės būti nustumtam į antrą planą, laiko savo varžovu. Seksualiniuose santykiuose gali atsirasti baimė nepakenkti kūdikiui. Galų gale, vyrą gali trikdyti neįprasti apvalumai, per ryškiai išreikštas moteriškumas. Taip pat jis gali nerimauti dėl pasikeitimų, jausti didžiulę atsakomybę už savo būsimą kūdikį. Ir čia vyrui gali būti reikalinga pagalba išgyvenant neįprastą savijautą.

Pirmiausia, reikia leisti savo partneriui priprasti prie pakitusių jūsų santykių. Kadangi labai dažnai vyrams sunku kalbėti apie savo baimes, moterys galėtų pačios inicijuoti pokalbį ta tema. Moteris turėtų papasakoti vyrui, kas vyksta su ja, kokius pokyčius ji pati jaučia, ką naujo atranda savo vidiniame pasaulyje, kaip elgiasi kūdikis ir pan. Būtina leiskite vyrui suprasti, kad jis jums dabar ypač reikalingas. Pasakokite jam apie savo pojūčius, klausinėkite, kaip jis jaučiasi naujoje situacijoje.

Kartą per savaitę nuveikite ką nors kartu

Būsimai mamai svarbu atminti, kad ne tik jai reikia dėmesio ir supratimo, vyrui lygiai taip pat. Susirūpinimas nėštumu ir būsimu gimdymu – natūrali būsena, tačiau reikėtų stengtis išlaikyti psichologinį/emocinį ir fizinį kontaktą su vyru. Bent kartą savaitėje ką nors nuveikite kartu: pavakarieniaukite kavinėje, nueikite į kiną, ar nuvažiuokite kur nors. Pietų ar vakarienės metu pakalbėkite su juo apie naujienas, nesusijusias su kūdikiu. Jūsų rūpesčio ir meilės dėka, jūs šiltais jausmais aprūpinsite net du žmones: ir vyrą, ir kūdikį.

Nėštumo metu galite ruošti savo partnerį tam, kad po gimdymo jūs didžiąją savo laiko dalį jūs turėsite skirti kūdikiui, ir partneriui kurį laiką teks jaustis „apleistam“ (tokia jau tėvų dalia).

Abiem būsimiems tėveliams dabar teks tapti dėmesingais klausytojais, gerbiančiais vienas kito jausmus. Jautrus savitarpio supratimas ateityje suteiks jums džiaugsmo: ramioje, tvirtoje poroje lengviau įveikti visus sunkumus. O juk didžiausia dovana, kurią galite padovanoti savo mažyliui, – rami ir saugi vaikystė gerai sutariančioje šeimoje.

20150202142451-80053.jpg

www.tevystespsichologija.lt

Naujas projektas "Geriausias tėtis pasaulyje". Dalyvaukite!



20150202141724-85970.jpg