Trečias gimdymo periodas – Žavesio, entuziazmo pojūtis

Trečias gimdymo periodas – Žavesio, entuziazmo pojūtis

19. Apr 2012, 08:30


Trečias gimdymo periodas – Žavesio, entuziazmo pojūtis

 

Apie pirmąjį ir antrąjį gimdymo periodą, skaitykite ankstesniuose straipsniuose:

Pirmasis gimdymo periodas: kaip taisyklingai kvėpuoti

Gyd.Šemeta: sėkmingiausias gimdymas tada, kada jis mažiausiai kontroliuojamas sąmonės
Kokia yra greito gimdos kaklelio atsivėrimo paslaptis?

Gyd.Šemeta gimdymo metu tarsi būna ne viena, o dvi moterys

 

Virkštelę perkirpti patariama tėčiui

 

Ir štai mažylis jau atėjo į šį pasaulį. Jis iškart guldomas ant nuogos moters krūtinės, laukiama, kol nustos pulsuoti virkštelė. Nereikia skubėti perkirpti virkštelės, kol ji po 4-5 minučių nenustoja pulsuoti. Virkštelę perkirpti rekomenduojama tėčiui. Po to būtų gerai, jeigu tėtis paimtų į rankas tik ką gimusį mažylį, truputį pakeltų nuo žmonos krūtinės ir kiek palaikytų. Tai vienas iš svarbių veiksnių tėčio ir vaiko ryšiui susidaryti.

 

Po to naujagimis vėl paguldomas ant motinos krūtinės, užklojamas, paduodama krūtis. Ant motinos krūtinės vaikas turėtų gulėti ne mažiau kaip 1,5- 2 valandas. Tuo metu jis sušyla, apsisėja motinos kūno mikroflora, kuri jam nepavojinga.

 

Tik po to, patartina stebint tėčiui, jį galima sverti, matuoti, apžiūrėti. Tada tėtis užmauna ant mažylio kojyčių vilnones kojinytes, naujagimis aprengiamas, ir moteris kartu su vaiku palydima į palatą. Po gimdymo mama būtinai turėtų gulėti kartu su vaiku vienoje palatoje ir būti skatinami miegoti vienoje lovoje.

 

Placentą atidalinti su medikamentais nerekomenduojama

 

Į kiekvieną gimdymo reiškinį Gamta įdėjo giliausią prasmę. Vaiko gulėjimas ant krūtinės, džiaugsmas  – tai ne tik motinystės meilės antplūdis. Džiaugsmas sukelia stiprų gimdos raumenų susitraukimą, mažina kraujavimą, skatina greitesnį placentos atsidalinimą. Vien nuo motinos prisilietimo prie savo tik ką gimusio mažylio gimda kietėja, tampa aktyvi.

 

Placentą atidalinti su medikamentais nerekomenduojama. Žinokime natūralų Gamtos sukurtą apsaugos nuo kraujavimo mechanizmą, jo nesuardykime, greitai atimdami vaiką po gimimo, tada nereikės medikamentais šalinti placentos.

 

Gimdymo metu dirba visi vaiko pojūčiai. Naujagimio organizme labai aukštas adrenalino lygis. Tai leidžia jam išlaikyti aktyvumą ir tuo pat metu gina nuo skausmo ir baimės. Daug sudėtingesnis jam išsiskyrimas su motina po gimdymo. Atitrūkimas nuo motinos organizmo pašalina vaikui tą paramą, kurią jam teikė ramus motinos širdies plakimas, jos hormonų poveikis, kiti įsčių aplinkos stimulai.

 

Aišku, būtina nenutraukti šio kontakto. Tai galima padaryti, kai motina iškart po gimdymo visą laiką būna kartu su savo mažyliu. Todėl po normalaus gimdymo vaikas neturėtų būti atskirtas nuo motinos. Tai ne tik palankiai veikia raumenų ir audinių atsistatymą po gimdymo, bet formuoja tvirtus motinos ir vaiko ryšius, padeda pagrindus motinystės meilei, kūno ir dvasios sąjungai.

 

Mums dar daug reikia sužinoti apie tai, ką išgyvena vaikas gimimo metu: kentėjimą ar ramybę, baimę arba aktyvumą. Aišku viena: gimdymo metu vaikas jaučia labai stiprius naujus įspūdžius, stresą. Neužmirškime, kad stresas tampa neigiamas tik tuo atveju, jeigu po visų organizmo mobilizacijos jėgų negaunamas teigiamas efektas.

 

Visos moterys po savaiminio vaiko gimimo kalba apie gimdymą – kaip apie didžiausią, įspūdingiausią bei laimingiausią įvykį jos gyvenime. Tuo metu jos patiria sukrečiantį emocinį pojūtį. Užtenka tik pažvelgti į jų veidus, kad tuo įsitikintume. Žinome, kad Gamta nieko nedaro be tikslo. Kodėl stūmimo periodo sunkus darbas, kurį lydi prislopinti pojūčiai, sumažėjęs imlumas dirgikliams ir vangus atsipalaidavimas tarp gimdos susitraukimų štai taip staiga išnyksta? Kokia čia glūdi Gamtos prasmė? Ar būtent ne čia slypi gilaus ir tampraus motinos bei vaiko ryšio pradas?

 

Žmogaus emocinės būsenos pasikeitimas skatina ir fiziologinius pasikeitimus. Nesunku numatyti moters organizmo reakciją išsiveržus teigiamoms emocijoms po vaiko gimimo. Neįveikiamas žavesys aktyvuoja nervų sistemą ir meta į procesą visas organizmo imuninio mechanizmo jėgas. Gimda, lyg atsakydama į naujagimio verksmą, tampa kieta ir aktyviai susitraukia. Tai natūralus stimuliatorius, skatinantis gimdos kraujagyslių užspaudimą ir mažesnį kraujavimą po gimdymo.

 

Visatoje gimė nauja tobula būtybė   

 

Kai vaikas gimsta be komplikacijų pagal natūralius Gamtos dėsnius, mes, kurie laikome save tobulais žmonėmis, negalime nesižavėti‚ „vykstančiu stebuklu“. Pripažinkime, kad dar nesuprantame, kodėl viskas vyksta taip, o ne kitaip. Mums dar nežinomas pačios gyvybės šaltinis. Tačiau, kad ir kaip būtų, pagal Visatos jėgų valią atsiranda nauja būtybė.

 

Ji nepanaši į daugelį mūsų anksčiau žinomų, ji skiriasi tūkstančiais smulkmenų. Tačiau egzistuoja visos žmonijos bendras bruožas – tai gyvybė. Kaip ji vystysis, daugeliu atžvilgiu priklauso nuo mūsų. Kiekvienas naujagimis dovanoja naujas viltis, todėl žmonės privalo būti dėkingi kiekvienai motinai už šią padovanotą viltį.

 

Nenoriu pagražinti gimdymo. Gimdymo metu jūs išties patiriate ištisą kompleksą visiškai naujų ir nepaprastai jaudinančių, stiprių pojūčių, vienas iš kurių gali būti skausmas. Tačiau jeigu žinosite jo priežastis, žinosite, ar jis reikalingas, jūs reaguosite į jį kaip į signalą atitinkamam elgesiui. Naujų  pojūčių bangos gali jus užplūsti visa jėga.

 

Pasistenkite susitvarkyti su jomis, būkite įsitikinusi tuo, kad jūs galite įveikti jas. Apsiginkluokite žiniomis, kurios jums padės tai padaryti. Dar nėštumo metu išmokite būdų, kaip išvengti skausmo. Pasitelkite savo vaizduotę, kad išaiškintumėte, kas jums padės geriausiai, kai prasidės gimdymas. Sudėkite visus tuos ginklus į krepšį, su kuriuo vyksite gimdyti, ir būkite pasiruošusi juos paimti iš ten reikiamu metu.

 


1

Všį "Mama, tėtis ir Aš"

Nėščiųjų sveikatingumo mokykla

Tauro g. 10, Kaunas

Tel. (8 37) 348357, 764262; Mob. 8 687 64757