Vaisiaus judesiai

Vaisiaus judesiai

13. Feb 2013, 09:00

Kaip elgtis, jei nėštumo pabaigoje vietoj intensyvių mažylio judesių jaučiate vos, vos patuksenimus? Kaip taisyklingai skaičiuoti vaisiaus judesius?

 

Konsultuoja gydytoja akušerė ginekologė Dalytė Variakojienė, Vilniaus gimdymo namų patologijos skyriaus vedėja,

 

Vaisiaus judesius tikslinga skaičiuoti virš 30 savaičių

 

Pasak gydytojos, vaisiaus judesiai gali suteikti nemažai informacijos apie mažylio savijautą, todėl svarbu į juos įsiklausyti, ir jei vaisius juda mažiau, negu įprasta, reiktų juos paskaičiuoti.

 

„Nuo 30 nėštumo savaitės yra paprastas vaisiaus judesių skaičiavimo metodas.  Jei mama įtaria, kad blogiau jaučia vaisiaus judesius, juos reikėtų skaičiuoti tris kartus per dieną po 1 valandą. Ryte atsikėlus, popiet ir vakare“ – sako gydytoja.

 

Pasak jos, patogu, jei mama nusibraižo lentelę, joje pažymi dieną ir valandą, o tada žymi kiekvieną vaisiaus judesį. „Vaisiaus judesių skaičiavimas turėtų vykti ramybėje, nereikia jungti televizoriaus, skaityti knygos ar bendrauti su šeimos nariais. Judesius skaičiuoti rekomenduojama atsigulus lovoje, geriausia ant kairiojo šono, tokiu būdu geriausias vaisiaus aprūpinimas deguonimi, vyksta geriausia placentinė kraujotaka. Taip ramiai gulint skaičiuojate judesius valandą laiko“.

 

Kada verta sunerimti?

 

Mažylio judesiukai skirstomi į tris rūšis: silpnus, stiprius ir rotacinius. Žymėti juos reiktų skirtingais ženklais. Silpnus - taškeliu, stiprius - brūkšneliu, rotacinius – rutuliuku. Vaisius turėtų sujudėti ne mažiau kaip penkis kartus per valandą.

 

“Jeigu per pirmą pusvalandį užfiksuojate penkis judesius, toliau stebėjimo netęskite, vaisiaus būklė gera“ – pataria specialistė. Jei per valandą suskaičiuojate tik 2 vaisiaus judesius, reikia susirūpinti, nes vaisiaus būklė įtartina. Tada nieko nelaukus reikia ieškoti pagalbos. „Neužfiksavę vaisiaus judesių arba  kai jų mažai, nieko nelaukite, o važiuokite pas specialistą. Darbo dienomis - į moterų konsultaciją, jei šeštadienis ar sekmadienis, važiuokite į gimdymo stacionarą, kur bus atlikti sudėtingesni tyrimai“ – sako Dalytė Variakojienė.

 

Atvažiavus pas specialistus, jūs būsite patikimose rankose, ir jie išsiaiškins, ar iš tiesų vaisiaus judesių sumažėjimas byloja apie gręsiančias problemas. Ligoninėje galima atlikti daug papildomų tyrimų vaisiaus būklei įvertinti. Galima išmatuoti gimdos tonusą, vaikelio širdies ritmą. Jei reikia, atliekama ir echoskopija, ir kiti, sudėtingesni, tyrimai.

 

Ar Jūs nėštumo pabaigoje skaičiavote vaisiaus judesius?

04. Apr 2013, 14:53

Mamytes užpildykite jeigu nesunku, labai ačiū
http://apklausa.lt/f/muzikos-terapijos-poveikis-nesciosioms-moterims-cnxs2pc/answers/new.fullpage

13. Feb 2013, 11:33

Erika labai judejo bangavo, bangavo 😃 o Martynas letesnis buvo masciau kiba bus ramus vaikas ,pasirodo klydau 😃

13. Feb 2013, 10:45

nu kolkas musu pilvinukas juda kruta beveik be sustojimo tai jei kokia valandziuke nejuda tai net neramu pasidaro 😃 bet nuraminu save kad galbut miega mazylis, juk negali be perstojo judet

13. Feb 2013, 10:31

mano sunaitelis spardukas.su pirmu priaugau dvigubai daugiau svorio,o gal mazasis nebuvo toks aktyvus, kaip sis lelius.dabar pakankamai anksti pajutau judesiukus,o ir stiproki jie.