Vaisiaus vandenys: kodėl kartais jų būna per daug?

Vaisiaus vandenys: kodėl kartais jų būna per daug?

10. Jun 2015, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaisiaus vandenys vaidina svarbų vaidmenį kūdikio augimo ir vystymosi procese. Jie saugo ir aprūpina vaikutį skysčiais. Mažylis kvėpuoja skysčiais ir nuryja juos. Šis procesas padeda kūdikio plaučiams ir virškinimo sistemai sustiprėti.

Kuo dar svarbūs vaisiaus vandenys?

  • Vaisiaus vandenys vaidina svarbų vaidmenį kūdikio augimo ir vystymosi procese. Jie saugo ir aprūpina vaikutį skysčiais. Mažylis kvėpuoja skysčiais ir nuryja juos. Šis procesas padeda kūdikio plaučiams ir virškinimo sistemai sustiprėti.
  •  Vaisiaus vandenys padeda kūdikiui judėti – tokiu būdu vystosi jo raumenys ir kaulai.
  • Vaisiaus vandenų pūslė, kuriame ir auga kūdikis, pradeda formuotis maždaug 12 dieną po pastojimo. Tokiu metu ima pamažu pildytis ir vandenys.

Kaip keičiasi vaisiaus vandenų tūris?

Ankstyvojo nėštumo metu vaisiaus vandenis kuria mamos organizmas, bet po 12 savaitės, kai mažylis ima sisioti, didžiąją dalį vaisiaus vandenų kuriasi sau pats.

Vaisiaus vandenų tūris didėja iki 28-32 nėštumo savaitės, o vėliau jo tūris nesikeičia iki pat 37-40 savaitės, o po to mažėja.

Kodėl vaisiaus vandenų gali būti per daug?

Daugeliui moterų itin gausus vandenų kiekis būna antrojo trimestro metu, o kai kuriais atvejais skysčių perteklius susidaro jau 16 savaitėje, kas savo ruožtu sukelia priešlaikinį gimdymą.

Tai diagnozuoti gydytojas gali ultragarso metu.

Štai 2 dažniausiai pasitaikančios priežastys, kodėl pasitaiko vaisiaus vandenų perteklius:

-koks nors defektas, kuris daro įtaką kūdikio šlapimo išsiskyrimui. Paprastai, kai mažylis praryja vandens, jo kiekis šiek tiek sumažėja. Augant mažyliui, tai padeda subalansuoti vandenų kiekį;

-vaisius širdies defektai.

Moterys diabetikės taip pat yra padidintos rizikos grupėje. Tačiau tokioms moterims mažesnė tikimybė turėti problemų su vaisiaus vandenimis nei toms, kurios neserga diabteu.

Moterims, kurių vaisiaus vandenų kiekis gerokai viršija normą, gali jausti diskomfortą pilve ir turėti kvėpavimo sunkumų. Visa tai todėl, kad per vandenų perteklius spaudžia gimdą prie plaučių ir kitų organų pilve.

Padidėjęs vaisiaus vandenų tūris gali sukelti:

-priešlaikinį gimdymą;

-pažeisti virkštelę;

-padidėjusią riziką įvairių sunkumų nėštumo metu, tarp jų, jau minėtas priešlaikinis gimdymas, placentos atsiskyrimas, negyvo kūdikio gimimas, cezario pjūvis, stiprus kraujavimas, nepilnavertis vaisiaus augimas.

Ko imtis?

Nepraleisk nė vieno apsilankymo pas savo ginekologą. Jis kiekvieno vizito metu pamatuos pilvą, gimdos aukštį, kas ir liudija apie vandenų kiekį. Ir tuomet, jei nėštumo metu atsiranda kokių nors sunkumų, gydytojas padės išvengti problemų. 

Jei gydytojui kas nors kelia įtarimų, kad vandenų per daug, tau turbūt reikės dažniau pas jį lankytis. 50% atvejų nereikia specialaus gydymo.

Kitais atvejais problema lengvai išsprendžiama, jei aiški priežastis, pavyzdžiui, moteriai su padidėjusiu cukraus lygiu kraujyje gydymo metu paprastai vaisiaus vandenų kiekis sumažėja. Yra metodų, kurie leidžia tam tikrų gydymo preparatų naudojimą, reguliuojančių vaisiaus vandenų kiekį.

Ar jums buvo padidėjęs vaisiaus vandenų kiekis nėštumo metu?