VIDEO: Kaip išmaniai panaudoti placentą?

25. Jan 2014, 00:58 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Placenta - pirmasis mūsų mažylio namukas, iki šiol po gimdymo būdavo sunaikinamas kartu su kitomis medicininėmis atliekomis. Vis dažniau jaunos šeimynos placentą išsiveža iš gimdymo namų. Kodėl?

"Placenta - liaudiškai vadinamas "vaiko nameliu", kur mažylis gyvena. Placenta yra prisitvirtinusi prie gimdos sienelės, tokiu būdu mažylis gauna visas maisto medžiagas per kraujotaką, o kai vaikas gimsta, placenta pasišalina iš gimdos, o vaikutis paleidžiamas į savarankišką gyvenimą", - pasakojo gydytojas akušeris ginekologas Rimantas Gricius.

Placenta kaip organas egzistuoja tik nėštumo laikotarpiu, tačiau gimdymo metu jai paskirtas visas trečiasis gimdymo etapas. Juk gydytojai, padėję naujagimį ant krūtinės mamai, akcentuoja - du gimdymo etapai baigėsi. Prasidėjo trečiasis – turi gimti placenta.

Apie placentos reikšmę ir jos svarbą būsimieji tėveliai dažnai susidomi dar iki gimdymo.

Pasak gimdymus priimančių specialistų, tradicija – pasiimti placentą pastebimai atgyja. Ką tėveliai daro toliau su placenta, kurią pasiima, bent jau Lietuvoje dar šnekama nenoriai.

Placentos valgymo šalininkai tikina, kad šiame laikiname žmogaus organe esama medžiagų, kurios saugo nuo pogimdyminės depresijos, skatina laktaciją, spartina gimdos susitraukimą ir kompensuoja gimdymo metu prarastas maistingąsias medžiagas.

Tuo tikėdama Latvijos žinoma daininkė, prieš kelis mėnesius susilaukusi savo pirmagimio, nusprendė išbandyti vieną iš siūlomų placentos valgymo variantų. Ji pasirinko suplakti dalį savo užšaldytos placentos į vaisių kokteilį ir išgerti.

Įdomaus video siužeto!