VIDEO Nėštumo kalendorius. 14 savaitė: įžengiame į ramybės laikotarpį

10. Mar 2014, 09:56 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsima mama

Esant sklandžiai nėštumo eigai, 14-tą savaitę moteris jau nejaučia to, ką jautė anksčiau. Jau nebėra toksikozės, taip pat susinormalizavo būsimos mamos emocijos, mažyliui jau niekas nebegresia. Visi pavojai, kurie galėjo nutikti pirmajame trimestre, jau praeityje. Nėščioji įžengia į ramybės laikotarpį. Nėštutė jau gali ramiai rūpintis savimi ir mažyliu.

Tačiau galite pastebėti nemalonius fiziologinius pokyčius. Jie susiiję su tuo, jog būsimos mamos organizme yra naudingų medžiagų trūkumas. Gali pradėti kraujuoti dantenos arba nusilpti imunitetas. Tai rodo, jog organizme trūksta vitamino C. Galite pastebėti, jog susilpnėjo plaukai – jie tampa sausi ir ima lūžinėti. Tokie tampa ir nagai, sausėja bei pleiskanoja oda. Tai liudija apie vitamino A trūkumą. Norint to išvengti, būtina sveikai maitintis ir aprūpinti organizmą reikalingu naudingų medžiagų kiekiu.

Mityba

Mažylio skeleto ir audinių vystymasis jau visai į pabaigą, dabar atėjo jo spartaus augimo laikas. Todėl jūs turite praturtinti savo racioną maždaug 300 kcal, tai reiškia, kad prie to, ką įprastai valgydavote, papildomai kasdien turite suvalgyti po obuolį, rupių miltų skrebutį bei išgerti stiklinę pieno. Jei kankins vidurių užkietėjimas, išgerkite stiklinę kefyro.

Būsimas mažylis

Keturiolikta nėštumo savaitė iš esmės laikoma antrojo trimestro pradžia. Šį laikotarpis – lyg persilaužimo momentas. Nuo šiol mažiau rizikos kūdikiui gimti su patologijoms ar genetinėmis ligomis, palyginus su pačia nėštumo pradžia. 14-tą savaitę vaisius dar sparčiau auga bei vystosi. Jo ūgis maždaug 9 cm, svoris – apie 35 g.

Šiuo laikotarpius vaisius tampa vis labiau panašus į žmogų, tiksliau, į labai mažą žmogutį. Jis tampa vis labiau aktyvesnis, atlieka įvairius judesius, gali susigūžti, sugniaužti kumštelius ir pan. Kai kūdikis prisiliečia prie pilvo sienelės, jis tuoj pat atsitraukia. Tačiau mamytė gali to dar nejausti. Bet kai kurios nėščiosios sako, kad keturioliktą savaitę pradeda jausti, kaip mažylis juda viduje.

Antro trimestro metu, o tiksliau, nuo 14 savaitės sparčiai auga kūdikio kaulinis skeleto audinys, atsiranda pirmieji šonkauliai. Taip pat mažylis diafragmos pagalba sugeba atlikti judesius, kurie primena kvėpavimo judesius. Taigi, jis jau pamažu ima ruoštis gimimui. Dar jis sugeba atskirti skirtingus skonius ir į juos reaguoti. Pavyzdžiui, jei vaisiaus vandenų skystis, kurį jis ryja, yra saldaus skonio, jis ryja dažniau, tačiau jei jis kartokas ar rūgštus – rijimo refleksas susilpnėja.

Šioje savaitėje mažylio kūnelį dengia vaškuota danga, kuri jį apsaugo. Po šiuo sluoksniu galima įžiūrėti plonytę kūdikio odelę, o ant jos matyti švelnūs plaukeliai, vadinami lanugo. Šie plaukeliai ant kūno ir ant galvos saugo vaškuota dangą, kuri ateityje padės lengviau praeiti prie gimdymo takus. Be to, kūdikis jau turi antakius ir blakstienas.

Iki 14-tos nėštumo savaitės visi kūdikio organai jau pilnai išsivystę ir  funkcionuoja, kaskart vis sudėtingiau ir sklandžiau. Jau išsivystė ir genitalijos. Tačiau echoskopijos metu, vargu ar jau galėsite pamatyti vaikučio lytį. Bet jau galėsite sužinoti jo kraujo grupę ir rezus faktorių, nežiūrint rot, kad kraujas dar yra vystymosi procese.

Tyrimai

Yra atvejų, kai reikia atlikti amniono skysčio punkciją. Tačiau būsima mama turi teisę atsisakyti šio tyrimo. Tuomet gydytojas privalo informuoti nėščiąją, kad yra persileidimo rizika. Paprastai šios rizikos santykis yra maždaug 1 atvejis iš 200. Šis tyrimas atliekamas taip: į gimdą įvedama adata, kurios pagalba paimamas reikiamas amniono skysčio kiekis tolimesnėms analizėms. Šis tyrimas atliekamas kartu su echoskopija. Tai daroma norint sužinoti, kur yra vaisius. Šio tyrimo dėka galima patvirtinti arba paneigti galimos kūdikio patologijos arba chromosminių anomalijų tikimybę.

Galvos skausmas nėštumo metu

Neretai būsimos mamos skundžiasi galvos skausmu. Norint to išvengti, reikia:

-nustatyti dienos režimą (pilnavertis miegas, pasivaikščiojimai gryname ore).

-gerti pakankamą kiekį skysčių. Galbūt dėl toksikozės jūsų organizmas netenka daug skysčių, o tai gali iššaukti dehidrataciją ir galvos skausmą.

-Alkis gali sukelti galvos skausmą, todėl reikia reguliariai maitintis. Iš savo raciono išbraukite maisto produktus, kurie sukelia galvos skausmą, pvz. kava, šokoladas, konservai, dešrelės, dešra, alkoholis, riešutai, sūris.

Jei galvos skausmą sukelia problemos su apatine stuburo sritimi, padės masažas.

-Venkite nervinės ir emocinės perkrovos.

-Venkite būti tvankiose, prirūkytose, blogai vėdinamose patalpose.

-Galvos skausmo gydymas vaistais nėštumo metu yra apribotas, todėl nereikia eksperimentuoti su tabletėmis, nepasitarus su gydytoju. Analgetikai gali turėti neigiamos įtakos būsimai mamai ir vaisiui. Ir nepamirškite apie stebuklingas kai kurių žolelių savybes: mėtų, melisų, ramunėlių arbatos ramina ir malšina skausmą. Jei galvos skausmą sukėlė sumažėjęs arterinis kraujospūdis, stipri saldi arbata tikrai turėtų padėti.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg