VIDEO Nėštumo kalendorius. 15 savaitė: atsiranda nauji pojūčiai

17. Mar 2014, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsima mama

Antras nėštumo trimestras laikomas ramesniu ir malonesniu periodu. Tačiau šiuo metu atsiranda nauji pojūčiai. Penkioliktą savaitę Jums gali užgulti nosį arba gali iš jos pasirodyti kraujas. Tačiau nieko baisaus – tai normalu nėštumo metu, tiesiog reikia pakentėti ir viskas praeis.

Būsima mama gali aptikti ant savo kūno rudos spalvos pigmentinę liniją nuo bambos iki gaktos srities. Tai normalu, nes keičiasi hormoninis organizmo fonas, todėl išsiskiria melaninas (pigmentinė medžiaga). Po gimdymo ši pigmentinė linija išnyks.

Jei atidžiai pačiupinėsite pilvą, pajusite, kad gimdos dugnas yra maždaug 7,5 cm žemiau bambos. Šioje savaitėje gydyojas jau gali tiksliau nustatyti gimdymo datą. Plaučių ventiliacija padidėja 50% Jūsų širdies apimtis taip pat padidėja, juk jai reikia susitvarkyti su didesniu cirkuliuojančio kraujo kiekiu (maždaug 20%), kuris vaisių aprūpina deguonimi. Hemoglobino lygis gali sumažėti, todėl galite pajusti ūžesį ausyse, galite pajusti dusulį.

Mityba

Jums taps ypač aktualūs šviežios, troškintos, keptos daržovės ir vaisiai, bei žolelės. Kasdienis sėlenų vartojimas (paros dozė - 30 gramų, t.y.2 arbatiniai šaukšteliai) padeda žarnynui atsikratyti nereikalingo pertekliaus.

Jau dabar galite pradėti laikytis naujo maitinimosi režimo. Jeigu pirmą trimestrą galėjote valgyti keturis kartus per dieną, tai nuo antro trimestro iki pat nėštumo pabaigos patartina maitinis dažniau, tačiau mažesnėmis porcijomis.

Būsimas mažylis

Šiame nėštumo etape pro skaidrią kūdikio odelę matyti plonytės kraujagyslės. Tyrimai rodo, kad šiuo metu maža kūdikio širdelė "išpumpuoja“ apie 23 litrų kraujo per dieną. Akys šiek tiek „pasislenka“ į veidą vidurį, tačiau vis dar toli yra viena nuo kitos. Toliau vystosi ausų kaušeliai, jie vis labiau panašėja į normalias žmogaus ausis. Taigi, mažylis tampa vis labiau panašus į mažą žmogutį.

Oda vis dar labai plona, labiau raudonos spalvos nei rožinės. Keletas plonų plaukelių auga antakių vietoje, auga galvos ir kūno plaukučiai. Jeigu vaikučiui skirta būti tamsiaplaukiui, jo folikulai ims gaminti specialų pigmentą.

Rankas kūdikis gali sulenkti per alkūnes ir riešus, pirštus suspaudžia į mažus kumštelius. Šią savaitę tulžies pūslės išskiria tulžį, kuri patenka į žarnyną. Tulžis pirmosioms žarnyno išskyroms suteikia juodai žalią spalvą, tačiau jos pasirodys tik po kūdikio gimimo. Tęsiasi kaulų bei kaulų čiulpų vystymasis.

Vaisius periodiškai ištuština savo šlapimo pūslę. Šlapimas patenka į amniono skystį. Tačiau jūsų mažylio šlapimas – ne pagrindinis komponentas, kuris patenka į vaisiaus vandenis. Pastarieji atsinaujina 8-10 kartų per dieną. Tai leidžia jiems apsivalyti ir išlikti steriliems, išsaugant reikiąmą cheminę sudėtį, t.y. reikiam vandens , mineralų ir organinių medžiagų santykį.

Vaisiaus pūslė ir amniono skystis vaidina svarbų vaidmenį. Tai ir vaisiau apsauga nuo mechaninių pažeidimų, ir judesių laisvė, ir reali pagalba vystantis plaučiams, inkstams, virškinamajam traktui. Galiausiai, amniono skystis – tai pirmoji kūdikio gyvenamoji aplinka. Būtent todėl vis didesnį populiarumą pasaulyje įgauna idėja gimdyti vandenyje arba ankstyvas kūdikių plukdymas baseine.

Šiuo metu kūdikio ilgis nuo pasturgalio iki viršugalvio - 93-103 mm. Jūsų kūdikis yra mango dydžio Svoris - apie 50 gramų.

Tyrimai

Antro trimestro metu chorioninio gonadotropino (HCG) lygis pastebimai mažėja. Jei rodikliai rodo padidėjusį ar sumažėjusį lygį, tuomet įžvelgiama tam tikrų sutrikimų. Arba tai gali liudyti apie tai, jog netiksliai nustatytas nėštumo laikas.

Gydytojas gali imti tepinėlį iš makšties nustatyti, ar nėra pakitimų išskyrose. Tiesiog reikia lankytis pas ginekologą reguliariai ir tuomet nebus dėl ko jaudintis. Gydytojas pats paskirs Jums reikalingus tyrimus nėštumo eigoje.

Masažas nėštumo metu

Nuo senų laikų masažas laikomas vienu iš saugiausių ir efektyviausių metodų tiek gydant įvairius susirgimus, tiek ir profilaktiškai.

Reikia ar nereikia profesionalaus masažo nėštumo metu, sprendžia Jus prižiūrintis gydytojas. Neretai masažas leidžia sumažinti nugaros ir kojų skausmus, pagerinti kraujo apytaką, sumažinti krūvį sąnariams, atsikratyti nuovargio ir streso, atsipalaiduoti ir pagerinti nuotaiką. Tačiau nereikia kreiptis į masažo specialistą, nepasitarus su savo gydytoju, net jei turite draugų rekomendacijų, mat masažas nėštumo metu skiriasi nuo įprasto masažo.

Masažą nėštutei rekomenduojama atlikt jai gulint ant šono arba sėdint patogioje padėtyje. Svarbiausia, kad kūno poza nesukeltų diskomforto ir netrukdytų atsipalaiduoti.

Judesiai turi būti švelnūs, lengvi – nėštutės kūnas lengvai glostomas, švelniai minkomas ir trinamas. Virpesiai ir lengvi smūgiai masažo metu nėščiosioms netaikomi.

Profesionalus masažas nėščiosioms gali būti atliekamas beveik visų rimestrų metu, jei nėštumo eiga sklandi. Jei nėštumo pradžią lydi toksikozė ar kiti nemalonūs pojūčiai, geriausia palaukti su masažu. Paprastai masažas seansas trunka apie valandą. Tuo metu vyksta gilus psichologinis atsipalaidavimas, dingsta nuovargis, raumenų įtempimas, išnyksta skausmas. Šiuos masažo seansus geriausia atlikti 1-2 kartus per savaitę.

 Labai naudinga masažo metu naudoti natūralius eterinius aliejus. Tai būtų ir prevencija prieš strijas, aliejai padarys kūno odą švelnią ir elastingą. Be to, aliejaus kvapas padės labiau atsipalaiduoti masažo metu.

Kuo nėštutei naudingas masažas?

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>


20131126123912-94935.jpg