VIDEO Nėštumo kalendorius. 20 savaitė: "pusė kelio nueita"

22. Apr 2014, 07:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Būsima mama

Kaip žinote, kūdikį išnešiojame apie 40 savaičių, tad 20-ta savaitė yra tam tikras nėštumo viduriukas. Ką gi, jau „pusė kelio nueita“.

Augant gimdai, padidėja ir pilvukas, kuris dvidešimtą savaitę yra maždaug ties bamba, o gimdos dugnas yra 11-12 cm virš gaktikaulio. 20-tą nėštumo savaitę gali pasireikšti tipiški gimdos susitraukimai (paruošiamieji sąrėmiai) – nereikėtų dėl to nerimauti, nes jokios grėsmės nėštumui nėra, gimda tiesiog "praktikuojasi" prieš artėjantį gimdymą.

Moters pilvo oda labai pasikeičia, ant jos pasirodo daug raudonų dėmių. Visa tai susiję su gimdos augimu, taip pat tai daro įtaką kvėpavimui - sunkiau kvėpuoti. Vėliau ši problema išnyks, nes vaisius nuslinks į dubens sritį.

Daug nėščiųjų 20-tą savaitę jaučia kojų mėšlungį. Mėšlungio priepuoliai gali būti labai stiprūs, net iki ašarų. Taip nutinka dėl padidėjusio krūvio kojoms. Norint išvengti mėšlungio, patartina kuo dažniau leisti kojoms pailsėti, atlikti atpalaiduojantį kojų ir pėdų masažą.

Mityba. Dieta esant mėšlungiui

Labai dažnai nėštučių mėšlungis susijęs su mityba, kitaip tariant, mėšlungis atsiranda, kai ima trūkti mikroelementų kalcio, kalio ir magnio. Tad patartina varoti daugiau šių produktų: pieno ar kefyro, varškės, pasukų, moliūgo ir sezamo sėklų, sardinių, migdolų, kedro riešutų ir kt.

Norint išlaikyti normalų cukraus lygį nėščiosios kraujyje, reikėtų valgyti mažiau, bet dažniau, nes didelės pertraukos tarp valgymų gali sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, todėl gali atsirasti mėšlungio spazmai.

Mitybos raciono pagrindą turėtų sudaryti sudėtingi angliavandeniai: grikiai ir avižiniai dribsniai, duona ir makaronai iš rupių miltų, daržovės ir vaisiai.

Vartojant paprastus angliavandenius (cukrų, saldumynus, pyragėlius) kraujas pasipildo dideliu gliukozės kiekiu. Todėl išsiskiria daug insulino, kas įtakoja staigų cukraus kiekio sumažėjimą kraujyje – ir vėl prasideda kojų mėšlungio spazmai.

Būsimas mažylis

20-tą nėštumo savaitę mažylis jau visiškai susiformavo, auga, o jo vidinių organų veikla dar labiau patobulėjo. Pilnavertiškai funkcionuoja kvėpavimo organai, nervinė, kraujotakos ir virškinimo sistemos.

Mažytė širdelė plaka vis garsiau – jos dūžius galima išgirsti paprasto stetoskopo pagalba.

Rankos ir kojos taip pat jau susiformavo, pasirodė nagučiai bei pirmieji plaukai ant galvos (lanugo). Pūkelis atsirado ir antakių bei blakstienų vietose.

20-tą savaitę kūdikis jau girdi aplinkinius garsus. Todėl mama gali pradėti su juo kalbėtis, dainuoti, sekti pasakas. Venkite pernelyg stiprių garsų.

Nors kūdikio akytės beveik visada užmerktos, jos reaguoja į šviesą. Oda po 20 nėštumo savaičių pastorėja, o riebalinės liaukos pradeda gaminti varškinę masę, kuri apsaugo kūdikio odą nuo skystos terpės, o ateityje ji leis mažyliui lengviau pereiti gimdymo kanalais ir palengvins gimdymą.

20 nėštumo savaitę vaisius yra maždaug 25 cm ilgio ir sveria apie 300 – 340 g. Mažylis jau gerokai paūgėjo, tad mama jau gali jausti jo judesius.

Tyrimai

Ultragarsas dvidešimtą savaitę paprastai atliekamas, remiantis antro trimestro skriningo duomenimis. Jo metu siekiama įvertinti nėštumo eigą, nustatyti kūdikio lytį, placentos ir vaisiaus vandenų būklę, apsigimimų ir kitų vytsymosi sutrikimų tikimybę.

20-tą nėštumo savaitę gydytojas pamato, ar vaisiaus vystymasis atitinka nėštumo laikotarpį. Gydytojas stebi, kaip vystosi mažylio vidiniai organai – plaučiai, kepenys, žarnynas, inkstai, skrandis, tulžies(nevertinama) ir šlapimo pūslės. Itin atidžiai ištiriama mažylio širdelė - jei nustatoma patologija, atliekami papildomi tyrimai (širdies yda pastaruoju metu yra viena iš labiausiai paplitusių vaisiaus patologijų).

Ultragarso tyrimas 20 nėštumo savaitę leidžia įvertinti, kaip kūdikis vystosi gimdoje. Ir jis ten visai nenuobodžiauja - juda, vartinėjasi, čiulpia nykštį ir mojuoja rankytėmis mamos pilvuke.

Mėšlungis

Pirma, ką turi padaryti nėštutė prasidėjus mėšlungiams – pranešti apie tai savo gydytojui ginekologui. Esant būtinybei gydytojas paskirs papildomų laboratorinių tyrimų ir rekomenduos kitų specialistų konsultaciją.

Jeigu nėra rimto susirgimo, iššaukiančio mėšlungį, gydytojas patars, kaip sumažinti mėšlungio traukulius ir ką daryti jų metu.

Nėščiosioms rekomenduojama: avėti patogią avalynę su ne aukštesne nei 4-5 cm pakulne.

Pagal galimybes reika ilsėtis, pakeliant kojas kiek aukščiau, kad kraujas galėtų laisvai cirkuliuoti nuo pėdų iki galvos.

Norėdami suaktyvinti kraujotaką ir pagerinti raumenų veiklą, patartina naudoti kambario temperatūros voneles su jūros druska: 2-3 šaukštai druskos ištirpinkite 4-5 litruose vandens. Jas rekomenduojama daryti vakare prieš miegą. Ši procedūra mažina nuovargį ir įtampą kojų raumenyse.

Jei būtina, nėštutei gali būti paskirti vartoti preparatai su kalciu ir vitamino D, kaliu ir magniu. Laikydamosios šių rekomendacijų, jūs tikrai įveiksite mėšlungio traukulius, ir jie daugiau nebedrums nuotaikos laukiantis mažylio.

Mėšlungis nėštumo metu: gydytojos patarimai

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg