VIDEO Nėštumo kalendorius. 22 savaitė: jaučiamas ypatingas lytinis potraukis

20. May 2014, 11:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būsima mama

Moters savijauta išlieka puiki, tačiau pokyčiai organizme neišvengiami. Padidėja kraujo tūris, padidėja plazmos kiekis, kuris tiekia maistines medžiagas kūdikiui. Neretai dėl šios priežasties atsiranda anemija – sumažėja geležies kiekis kraujyje. Tai sukelia daug nepatogumų, todėl patartina iškart kreiptis į gydytoją. Paprastai ši problema atsiranda būtent 22 nėštumo savaitę.

Lytiniai santykiai šią savaitę ne tik nedraudžiami, bet ir rekomenduojami – seksas nėštutei bus naudingas. Tik su sąlyga, jog nėra jokių gydytojo apribojimų. Jūsų kūdikiui fizinis artumas su vyru 22-tą nėštumo savaitę negali niekaip pakenkti: kūdikį saugo vaisiaus membrana ir amniono skystis.

Dar vienas teigiamas aspektas – būtent šuo periodu moteris jaučia ypatingą jautrumą, todėl jos noras lytiniems santykiams gerokai stipresnis nei anksčiau. Visa tai dėl to, jog 22-tą nėštumo savaitę pagerėja nėščiosios kraujotaka lytiniuose organuose, tad nenuostabu, jog būtent šiais momentais daugelis moterų pirmą kartą patiria orgazmą.

Šiame etape gali šiek tiek skaudėti apatinius šonkaulius, nes jie truputį pasislinko dėl padidėjusio  vaisiaus ir gimdos. Krūtinės ląsta šiek tiek pakelta, nes ją iš apačios stumia augantis vaisius. Gimda pakilo dar 2 cm virš bambos ir yra 22 cm virš gaktikaulio.

Mityba esant anemijai

Siekiant išvengti geležies trūkumo, patartina kiekvieną dieną valgyti mėsos (jautienos, kiaulienos) arba tokius produktus kaip paukštieną, žuvį ar kepenis. Geležies taip pat yra kruopose (pavyzdžiui, grikiuose), vaisiuose, daržovėse, uoguose, bet iš augalinės kilmės produktų organizmas pasisavina tik 5-7% geležies.

Be geležies turinčių produktų, organizmui būtinos medžiagos, kurios padeda įsisavinti šį elementą. Geriausias geležies "draugas" – vitaminas C (jis, beje, taip pat padeda ir folio rūgšties įsisavinimui). Tinkamam geležies įsisavinimui per parą reikia suvartoti 75 mg vitamino C. Toks vitamino kiekis yra nedideliame puodelyje: brokolių, Briuselio kopūstų, žiedinių kopūstų, spanguolių, apelsinų , greipfrutų ar ananasų sulčių, papajos (skiltelės), šviežių braškių.

Dažnai anemijos priežastimi būna vitamino B12 trūkumas. Norint išvengti B12 trūkumo, į savo racioną reikia įraukti šiuos gyvūninės kilmės produktus: pieno produktai, kiaušiniai ir mėsa.

Folio rūgštis taip pat reikalinga hemoglobino gamybai. Jos daugiausiai yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, kurie būtinai turi būti kiekvienos nėščiosios mityboje.

Būsimas mažylis

Vaisiaus svoris 22-ą savaitę yra 430-500 gramų, o ilgis siekia apie 28 centimetrų.

Kūdikio smegenys šiame etape beveik susiformavo: sustojo jų augimas, smegenų ląstelės pilnavertiškai išsivystė ir sveria 100 gramų. Taigi, kūdikio refleksai patobulėjo ir tapo sudėtingesni: jis ne tik čiulpia savo nykštį, bet dabar jau gali susilenkti, judėti į priekį.

Sparčiai vystosi kūdikio prakaito liaukos, o širdis gerokai padidėjo. Kauliniame audinyje vis daugiau gaminasi kalcio. Tuo pačiu jau susiformavo stuburas – jis jau turi visus slankstelius bei tarpslankstelinius diskus.

Iki gimdymo dar nemažai laiko, mažylis jūsų pilvuke vis aktyviau juda. Tai mamytėms - džiugiausias laikas!

Tyrimai

Jei šiame laikotarpyje jums bus paskirta echoskopija, gydytojas jos metu ištirs vaisiaus vandenis –  ar ne per mažai jo, koks skaidrumas, kokia virkštelės ir placentos būklė.

Anemija nėštumo metu

Nėštumo metu gydytojai atidžiai stebi hemoglobino rodiklius nėščiosios kraujyje. Jo trūkumas rodo, kad mama ir kūdikis gauna mažai deguonies.

Hemoglobinas įeina į raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) sudėtį, jų pagrindinė funkcija - pernešti deguonį iš plaučių į visus organus ir audinius. Deguonis yra būtinas visiems medžiagų apykaitos procesams organizme – ten, kur nėra kvėpavimo, nėra ir gyvenimo. Normalus hemoglobino kiekis moterims yra 120-140 g /l (žemiausia riba), nėštumo metu leistina apatinė normos riba 110 g/l. Hemoglobino kiekis nustatomas, iš piršto paimto kraujo tyrimo metu, kuris atliekamas kiekviename trimestre. Sumažėjęs hemoglobino kiekis – tai anemija. Ji nėštumo metu yra ypač pavojingaa, nes dėl deguonies trūkumo kenčia ne tik mamos organizmas, bet ir kūdikio.

Priežasčių, kodėl sumažėjo hemoglobino kieks kraujyje, bet tyrimų rezultatai – ne visada motyvas nerimauti ir iškart vartoti geležies turinčius preparatus. Apie tai, žinoma, jus konsultuos gydytojas.

Žinoma, gydant anemiją svarbų vaidmenį vaidina ir mityba, tačiau pulti geležies turinčius vaisius ir daržoves (obuolius morkas, granatus), problemos neišspręs. Iš vaisių ir daržovių geležis, kaip minėjome, įsisavinama blogiau nei iš mėsos produktų, todėl stebėkite, kad jūsų mityboje netrūktų mėsos ir jos produktų.

Atminkite, kad vartodami šiuos maisto produktus, geležies trūkumo, esant anemijai, nekompensuosite, todėl reikės vartoti gydytojo paskirtus medikamentus. Laimei, šiais laikais yra daug preparatų vartojimo. Nėštumo metu moters organizmas patiria dideles apkrovas, jam teks patirti gimdymą, kurio metu netenkama skysčių ir kraujo, o kur dar ilgas žindymo laikotarpis – visa tai gali iššaukti anemiją, todėl specialistai rekomenduoja vartoti geležies turinčių preparatų ilgesnį laiką, kurių vartojimas nekenkia kūdikio vystymuisi.

Jei savijauta pagerėjo ir hemoglobino kiekis kraujyje jau normos ribose, nereikia nutraukti preparatų vartojimą.

STEBĖK SAVO NĖŠTUMĄ SAVAITĘ PO SAVAITĖS ČIA->>>

20131126123912-94935.jpg